Macron vyzýva na izoláciu Iránu
15 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Nedá si pokoja! Je potrebné posilniť sankcie a izolovať Irán, aby sa zabránilo eskalácii na Blízkom východe, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhlasovej stanici RMC.

"Dnes urobíme všetko pre to, aby sme zabránili eskalácii. Nie je možné reagovať eskaláciou, ale skôr izoláciou Iránu, presviedčaním regionálnych krajín, že Irán predstavuje nebezpečenstvo, zvýšením sankcií a tlaku na jadrové aktivity s cieľom nájsť cestu k mieru v regióne," povedal Macron.

Izrael ako obeť?

"Izrael sa dnes bráni. Na pozadí celej tejto situácie sú útoky Hamasu proti Izraelu... Na jednej strane musíme byť na strane Izraela, aby sme zaručili jeho maximálnu ochranu, ale na druhej strane musíme požadovať obmedzenia, aby sme zabránili eskalácii. Je potrebné vyhnúť sa tomu, aby sa zakaždým porušovali nové hranice," dodal.

Podľa neho Francúzsko v tomto smere spolupracuje so všetkými regionálnymi partnermi, ale veľkú úlohu môžu zohrať aj Spojené štáty. "Môžu hrať významnú úlohu pri odstrašovaní Iránu," dodal.

Pripomíname

V noci 14. apríla elitná jednotka iránskych ozbrojených síl, Zbor islamských revolučných gárd, zasiahla izraelské územie v reakcii na zničenie iránskeho konzulátu v Sýrii izraelskými lietadlami začiatkom mesiaca. Podľa rôznych zdrojov bolo do útoku zapojených niekoľko stoviek rakiet a bezpilotných vzdušných prostriedkov, vrátane kamikadze dronov Shahed, hypersonických rakiet Fattah a Fattah-2. Iránska štátna televízia Press TV informovala, že všetky hypersonické rakety dosiahli svoje ciele.

Podľa izraelskej armády Irán odpálil celkovo viac ako 300 munície a bezpilotných lietadiel vrátane približne 170 bezpilotných lietadiel, viac ako 30 riadených striel a viac ako 120 balistických rakiet. Izrael zároveň tvrdí, že na územie krajiny preletelo len "niekoľko rakiet" a spôsobilo "menšie škody".

Čo bude ďalej?

Vedúci generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bagheri povedal, že Teherán dokončil operáciu True Promise a neplánuje v nej pokračovať, ale ak Izrael prijme nejaké opatrenia, potom ďalšia iránska operácia bude väčšia ako predchádzajúca.

Izraelský minister Benny Gantz uviedol, že krajina má v úmysle vybudovať regionálnu koalíciu proti iránskej hrozbe a reagovať na útok vo vhodnom čase a primeraným spôsobom. Očakáva sa, že izraelská vláda v blízkej budúcnosti rozhodne o ďalších krokoch.

Irán varuje USA, aby nereagovali, tvrdí, že ďalší útok na Izrael bude tvrdší
"Biden sa vyjadril jasne: Spojené štáty budú stáť pri izraelskom ľude a podporovať jeho obranu proti týmto hrozbám z Iránu," uviedla hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť USA. Irán varoval Spojené štáty, aby nereagovali na jeho útok na Izrael,... Čítať ďalej
14 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik