Irán varuje USA, aby nereagovali, tvrdí, že ďalší útok na Izrael bude tvrdší
14 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

"Biden sa vyjadril jasne: Spojené štáty budú stáť pri izraelskom ľude a podporovať jeho obranu proti týmto hrozbám z Iránu," uviedla hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť USA.

Irán varoval Spojené štáty, aby nereagovali na jeho útok na Izrael, pretože konfrontácia medzi dvoma úhlavnými nepriateľmi sa rozšírila do regiónu a židovský štát prečkal svoj prvý priamy útok dronmi a raketami z Teheránu v nedeľu skoro ráno. "Naša odpoveď bude oveľa väčšia ako dnešná vojenská akcia, ak Izrael podnikne odvetné opatrenia proti Iránu," povedal náčelník generálneho štábu ozbrojených síl generálmajor Mohammad Bagheri pre štátnu televíziu a dodal, že Teherán varoval Washington, že akákoľvek podpora izraelskej odvety by viedla k útokom na americké základne.

Veliteľ Zboru islamských revolučných gárd Hossein Salami tiež varoval, že Teherán podnikne odvetné opatrenia proti akémukoľvek izraelskému útoku na jeho záujmy, úradníkov alebo občanov. "Odteraz, ak sionistický režim kedykoľvek zaútočí na naše záujmy, majetok, čísla a občanov, bude čeliť protiútoku zvnútra Iránskej islamskej republiky," povedal Salámí podľa Press TV.

Iránska misia pri OSN v New Yorku v nedeľu skoro ráno v príspevku na X uviedla, že "ide o konflikt medzi Iránom a darebáckym izraelským režimom, od ktorého sa USA musia držať ďalej!".

Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v nedeľu predvolalo veľvyslancov Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka, aby spochybnili svoj "nezodpovedný postoj" k odvetným útokom Teheránu na Izrael, informovala polooficiálna iránska tlačová agentúra práce.

Riaditeľ iránskeho ministerstva zahraničných vecí pre západnú Európu obvinil tieto tri krajiny z "dvojitého metra".

"Vojenská akcia Iránu proti základniam sionistického režimu (Izrael) je v rámci práva na legitímnu obranu stanoveného v článku 51 Charty OSN a je reakciou na sériu zločinov, vrátane nedávneho útoku na areál veľvyslanectva v Sýrii," dodal iránsky predstaviteľ.

Všetky tri krajiny vydali vyhlásenia odsudzujúce iránsky útok na Izrael, ktorý bol podľa Teheránu priamou reakciou na izraelský útok v Damasku z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem armádnych dôstojníkov.

Izrael spolupracuje s koalíciou vojenských síl

Väčšinu dronov a rakiet pri nedeľňajšom útoku zostrelila z neba koalícia ozbrojených síl zo Spojených štátov, Jordánska, Veľkej Británie a Izraela.

Útok znamenal zlom vo vojne Iránu proti Izraelu, ktorú doteraz vykonávali predovšetkým jeho zástupné skupiny, ako sú Hamas, Hizballáh a húsíovia. Americký prezident Joe Biden povedal, že odsúdil iránsky útok "čo najdôraznejšie", keď vysvetlil, že americká armáda pomohla Izraelu zostreliť iránske drony a rakety. Izrael mal širokú podporu pre svoje obranné akcie proti Iránu, aj keď jeho spojenci vyjadrili obavy z toho, aké kroky by mohol podniknúť v odvete. Izraelský vojnový kabinet a bezpečnostný kabinet sa stretli v sobotu neskoro večer až do skorého nedeľného rána, aby diskutovali o týchto opatreniach.

Biden uviedol, že o útoku plánuje diskutovať s krajinami G7 v nedeľu. Skupinu G7 tvoria Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty. EÚ je tiež účastníkom.

Taliansko, ktoré zastáva rotujúce predsedníctvo G7, zvolalo v nedeľu popoludní videostretnutie G7, keď varoval pred regionálnou destabilizáciou v príspevku na X. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyjadril nádej, že izraelská vláda prejaví vo svojej reakcii zdržanlivosť. "Dúfam, že izraelská vláda zaujme opatrný postoj. Dúfam, že k protiútoku nedôjde," povedal Tajani pre rozhlasovú stanicu RTL 102.5.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu napísal, že iránsky útok bol "neospravedlniteľný a vysoko nezodpovedný". Iránu hrozí ďalšia eskalácia v regióne. Nemecko stojí pri Izraeli a o situácii budeme diskutovať s našimi spojencami."

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu vyhlásila, že Izrael ukázal, že je silný a dokáže sa brániť tým, že spolu so silnými spojencami v noci odrazí iránsky útok. "Irán je izolovaný svojím agresívnym správaním, ktorým chce destabilizovať celý región," povedala. "A schopnosti Izraela ukázali, že Izrael je silný, Izrael sa dokáže brániť."

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu napísal, že odsudzuje "bezprecedentný útok", ktorý "hrozí destabilizáciou regiónu". "Vyjadrujem svoju solidaritu s izraelským ľudom a záväzkom Francúzska voči bezpečnosti Izraela, našim partnerom a regionálnej stabilite," povedal Macron. "Francúzsko pracuje na deeskalácii so svojimi partnermi a vyzýva na zdržanlivosť," zdôraznil.

Rusko v nedeľu uviedlo, že je mimoriadne znepokojené iránskymi útokmi na Izrael a vyzvalo všetky strany, aby zachovali zdržanlivosť, ale uviedlo, že napätie zostane vysoké, kým sa konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi nevyrieši. "Vyjadrujeme extrémne znepokojenie nad ďalšou nebezpečnou eskaláciou v regióne," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení k iránskym útokom. "Vyzývame všetky zúčastnené strany, aby zachovali zdržanlivosť."

P. Pellegrini vyjadril znepokojenie s eskaláciou napätia na Blízkom východe

Zvolený prezident SR Peter Pellegrini je hlboko znepokojený eskaláciou napätia na Blízkom východe. Verí, že medzinárodné spoločenstvo nájde diplomatické prostriedky, ako situáciu upokojiť, aby sa predišlo stratám na ľudských životoch. Uviedol to v nedeľu na sociálnej sieti.

"Hľadanie mierových riešení je výzvou pre politikov na celom svete. Zintenzívnime rokovania a nájdime diplomatické cesty, ako ukončiť vojny, ktoré spôsobujú ľudské tragédie v rôznych oblastiach sveta," napísal Pellegrini.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

MIMORIADNE! Irán spustil útok na Izrael. Netanjahu sa prihovoril národu...
Zdá sa, že vo svete sa otvára nový vojnový front. Medzi Izraelom a Iránom. Premiér židovského štátu Benjamin Netanjahu varoval Teherán, že: "ktokoľvek ubližuje nám, my ubližujeme jemu". O situácii bude so svojimi kolegami diskutovať aj americký... Čítať ďalej
14 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik