Zelenskyj odsúdil Irán a očakáva ďalšiu pomoc
15 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Zelenskyj sa snaží za každú cenu zabrániť tomu, aby bola všetka pozornosť svetového spoločenstva sústredená na Blízkom východe. Ukrajinský prezident odsúdil Irán za útok na Izrael a okamžite požiadal o pomoc pre Ukrajinu.

Volodymyr Zelenskyj odsúdil iránsky útok na Izrael a zároveň vyzval na jednotnú globálnu reakciu na „teror“, teda útoky zo strany Iránu aj Ruska. „Irán svojím konaním ohrozuje celý región aj svet, rovnako ako sú činy Ruska hrozbou rozsiahlejšieho konfliktu,“ uviedol ukrajinský prezident.

Zelenskyj dodal, že „zjavná spolupráca oboch týchto režimov v šírení teroru musí čeliť rozhodnej a jednotnej reakcii sveta“. Kyjev podľa jeho slov odsudzuje útok Iránu na Izrael, pri ktorom boli použité iránske rakety a drony Šáhid.

Bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby často využíva aj Rusko vo vojne, ktorú vedie na Ukrajine, na čo Zelenskyj taktiež poukázal. „Na Ukrajine veľmi dobre poznáme hrôzu z obdobných útokov zo strany Ruska, ktoré používa tie isté drony Šáhid a ruské rakety, tú istú taktiku masových náletov,“ napísal.

Zelenskyj v nedeľu už v skoršom príspevku na platforme X reagoval na iránsky útok. V súvislosti s ním uviedol, že „svet má všetko potrebné na zastavenie akýchkoľvek rakiet či dronov Šáhid“, no potrebuje rozhodnutia, ktorými dokáže obnoviť skutočnú bezpečnosť. Ukrajina podľa jeho slov môže poraziť ruský „teror“ s podporu spojencov a bez meškajúcich dodávok pomoci, ktoré majú za následok „ďalšie zničené domy a zničené životy“.

Zelenskyj zároveň opäť apeloval na americký kongres, aby uvoľnil rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Schválenie tohto balíka v hodnote 60 miliárd dolárov totiž už celé týždne blokujú v snemovni reprezentantov republikáni, ktorí tam majú väčšinu mandátov, hoci ho už odobril senát.

Najdôležitejšou úlohou Západu je v tejto chvíľi udržať Izrael na uzde
"Otázky vojny a mieru som vždy posudzoval, posudzujem a budem posudzovať z všeľudského, humanistického hľadiska. Pri bombardovaní, invázii, zabíjaní neexistujú žiadne transatlantické záujmy, žiadne európske hodnoty, existujú len zmarené a ohrozené... Čítať ďalej
14 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik