Útok medveďa si vyžiadal zranenia dvoch osôb. Kuffa varuje
14 | 04 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

V lokalite Želobudská skalka na Poľane mali po napadnutí medveďom utrpieť zranenia dve osoby. Na miesto boli vyslaní leteckí záchranári i Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZSS) SR.

Podľa ŠOP SR malo k udalosti dôjsť mimo intravilánu a tiež mimo turistického chodníka. "Dvaja muži boli vrtuľníkom prevezení do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici s poraneniami tváre, dolných aj horných končatín," priblížila manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

Leteckým záchranárom sa miesto udalosti podarilo lokalizovať priamo z paluby vrtuľníka

"Vzhľadom na to, že išlo o ťažko dostupný terén, kde sa nedalo pristáť, a s pravdepodobnosťou, že sa tam medveď stále môže pohybovať, boli postupne obaja muži z miesta pomocou palubného navijaka urýchlene evakuovaní a transportovaní na miesto bezpečného medzipristátia," informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air Transport Europe Zuzana Hopjaková. Ako dodala, záchranári pacientom poskytli neodkladné ošetrenie a liečbu a s vážnymi zraneniami ich previezli do Banskej Bystrice.

Obaja pacienti boli pri leteckom prevoze do nemocnice pri vedomí

"Záchranári po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici 49-ročného muža s polytraumou a 39-ročného muža s povrchovým poranením ramena," uviedla hovorkyňa OS ZZS Petra Klimešová.

Stav oboch pacientov po prijatí v banskobystrickej nemocnici je stabilizovaný. "Jeden pacient bol prijatý na kliniku úrazovej chirurgie. Druhý na kliniku maxilofaciálnej chirurgie a podrobuje sa chirurgickému zákroku," priblížila pre TASR hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Ružena Maťašeje.

Filip Kuffa (SNS) varuje pred útokmi

"Medveď vážne zranil 2 turistov na Poľane. Vrtuľníkom boli prevezení do nemocnice. Na aprílovej schôdzi je nutné schváliť zákon, na reguláciu medveďov odstrelom. Bez toho sa nepohneme ďalej. A dávajte si pozor vonku. Medvedia ruja bude vrcholiť, a konfliktov a útokov bude pribúdať."

TOP DESAŤ ZDRAVÝCH BYLÍN NA ČAJ
Už odjakživa sa ľudia usilovali nájsť spôsob, ako si uľaviť pri rôznych zdravotných problémoch a neduhoch. Príroda to vymyslela svojsky a nechala vyrásť bylinky, ktoré majú tie správne účinky na rôzne zdravotné ťažkosti. 1. Šípok – pomáha proti... Čítať ďalej
14 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik