TOP DESAŤ ZDRAVÝCH BYLÍN NA ČAJ
14 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Už odjakživa sa ľudia usilovali nájsť spôsob, ako si uľaviť pri rôznych zdravotných problémoch a neduhoch. Príroda to vymyslela svojsky a nechala vyrásť bylinky, ktoré majú tie správne účinky na rôzne zdravotné ťažkosti.

1. Šípok – pomáha proti prechladnutiu. Na pohár čaju treba roztlačiť a odstrániť chĺpky zo 6-8 plodov. Zalejte studenou vodou, priveďte do varu a nechajte 10-15 minút. Šípky nemôžete variť dlho - vitamín C je zničený.

2. Žihľava – tonizačné a diuretické vlastnosti. Silne lúhovaný žihľavový čaj je dobré preháňadlo. Čerstvé listy žihľavy vložíme do vriacej vody a necháme 3-5 minút variť.

3. Čaj z listov jahôd - pomáha pri zápaloch slizníc škrupiny (môžete kloktať silným odvarom), pri narušenom žalúdku a črevách (najmä pri hnačke) Na čaj pomeľte listy jahôd, zalejte vriacou vodou a nechajte 5-8 minút lúhovať.

4. Lipa – na prechladnutie a jednoducho vynikajúca. Zvlášť keď je tam med. Na prípravu čaju sparte hrsť lipových kvetov v hrnci a lúhujte 15-20 minút.

5. Ivan čaj - dokonale tonizuje a zlepšuje imunitu. Čaj sa obvykle pripravuje zo sušených listov, ale je možné uvariť aj čerstvé.

6. Medovka – znižuje krvný tlak a upokojuje. Listy sparíme vriacou vodou a necháme 5-10 minút.

7. Harmanček má celý rad liečivých vlastností - protizápalové, hemostatické, antiseptické, analgetické, diaforetické ... Nedá sa to všetko vymenovať. Neodporúča sa piť ráno pre jeho sedatívny účinok. Kvety harmančeka vhoďte do vriacej vody a varte 10-15 minút.

8. Mäta je tiež večerný variant. Upokojuje, pomáha pri bolestiach hlavy. Vhoďte listy a vriacu vodu a nechajte 5-10 minút.

9. Ľubovník bodkovaný je prírodné antidepresívum. Čerstvé listy by sa ale nemali lúhovať, nemajú chuť ani vôňu. Iba sušené - vhoďte ich do vriacej vody a nechajte asi 15 minút odležať.

10. Tymián (tymián) – ranný čaj, povzbudzuje a tonizuje. Čerstvé vetvičky tymiánu vhoďte do vriacej vody a nechajte 5-10 minút.

Česko-slovenský hudobný svet JE V ŠOKU: NÁHLE ZOMREL spevák známych hitov
Hudobná scéna je v slzách! Vo veku 53 rokov zomrel spevák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Tento rok by so svojou kapelou oslávil 30 rokov na scéne. Zomrel náhle. Príčinou bol zrejme infarkt. Smrť Daniela Valiho jeho kolegov šokovala. „Ešte... Čítať ďalej
13 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik