Zelenskyj bude raz čeliť osudu Saddáma Husajna
09 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

Komentátor webu svpressa.ru Alexander Siotnikov sa podrobne pozrel na rozbor, ktorý zverejnili v súvislosti so situáciou na Ukrajine Finantial Times. Tie totiž zverejnili článok, v ktorom sa uvádza, že Rusko sa zameriava na úplné a nezvratné zničenie ukrajinských systémov výroby elektriny. FT podľa neho konštatuje, "že Moskva údajne zmenila svoju „taktiku útoku“ proti nezávislej výrobe energie v porovnaní so zimou 2022/2023.

"Ak vtedy boli hlavným cieľom distribučné stanice a transformátory, teraz - elektrárne v špecifických regiónoch, menej chránených ako Kyjev," vyberá z FT Alexander Siotnikov. „Útoky sú vykonávané vysoko presnými raketami a takým spôsobom, aby nebolo možné obnoviť výrobu energie do budúcej zimy. A ten spôsob likvidácie energetiky na Ukrajine môže to trvať niekoľko rokov."

Likviduje sa sieť pokrytia internetom

"Prístupové body k internetu cez Wi-Fi sa stali zraniteľnými miestami pre ukrajinskú obranu – ruské ozbrojené sily ich zasiahli ako prvé
Nie všetko je však také jednoduché. A hoci napríklad charkovský energetický systém zažil najväčšiu deštrukciu na Ukrajine, podľa mestského poslanca Igora Terechova „kritická infraštruktúra bola nateraz oživená. Osvetlenie obytných budov zabezpečujeme podľa harmonogramu.“

Ukrajinu hromadne opúšťajú obyvatelia

V komentári Siotnikov ďalej pokračuje tvrdením, že "umierať za Zelenského sa najmä najmladším odvodovým ročníkom naozaj nechce. navyše - ukazuje sa, že v prístupe armády k obyvateľstvu ide doslova o cynické mrhanie životmi. "Chcela by som okamžite všetkých upokojiť – krajinu určite netreba opustiť. V informačnom priestore o odlete došlo k „výbuchu“. Nie je potrebné nikam chodiť,“ povedala zástupkyňa vedúceho prezidentskej kancelárie Kirill Tymošenková. Hasí tak exodus, ktorý značne komplikuje Zelenského tvrdošijnosť bojovať až do posledného Ukrajinca (okrem seba).

Propaganda Zelenského ide na maximum

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko , mimochodom, Jermakov človek , vraj sľúbil, že "na námestiach nedôjde k úplnému výpadku prúdu. „Samozrejme, myslím si, že nestratíme celú generáciu. Ak sa pozriete na energetický mix, jadrové elektrárne vyrábajú viac ako 50 % elektrickej energie v krajine,“ povedal Galuščenko na oficiálnom Zelenského propagačnom kanáli. Akosi pozabudol na to, že jadrové elektrárne nie je možné výrobne regulovať podľa aktuálnej potreby energie, na to slúžia vodné a tepelné elektrárne. Ale - propaganda robí zázraky. Možno sa to aj dá.

Život sa stáva neznesiteľným

Predstavte si vo vašich životoch v peaxi to, o čom hovorí politológ Jurij Barančik: "Dodnes zostali na Ukrajine nedotknuté iba jadrové elektrárne a strata vyrovnávacích kapacít znemožňuje manévrovanie jadrovej výroby. Ak je spotreba zvyčajne počas dňa vrcholná a v noci podľa toho klesá, potom teraz budeme musieť žiť ten istý deň a noc a uspokojiť sa s minimálne stabilnou úrovňou energie, ktorú dokážu jadrové elektrárne zabezpečiť pre seba v najbezpečnejšom režime.“

Na tej frontovej línii však veria, že sa im podarí udržať prevádzku jadrových elektrární dovozom/exportom elektriny do susedných krajín, v noci vraj pôjdu „jadrové gigawatty“ do Rumunska a Poľska a počas dňa, naopak, sa odtiaľ vrátia. Odborníci priznávajú, že je to veľmi ťažké, ale dá sa to vyriešiť... Samozrejme, ak je dobrá vôľa Bukurešti a Varšavy.

Jasná odveta za vraždenie v Crocuse

Vo všeobecnosti existuje v Kyjeve akési poznanie, píše v komentári FT, že útoky na ukrajinský energetický sektor sú odvetou za teroristický útok v Crocuse. Nezávislý spravodajský kanál dokonca podľa zdroja zverejnil zábery z výsluchu teroristov, ktorí jednomyseľne vyhlásili, že sa plánujú presunúť do Kyjeva, kde im prisľúbili milión rubľov.

Rusko paralyzuje Ukrajinu

Rusi neútočia len na energetickú infraštruktúru, ale začali útočiťť aj na plynárenskú infraštruktúru a pokračujú v ničení rafinérií, skladov paliva.  Mnohí sa preto pýtajú, kedy na Ukrajine dôjde ku globálnej palivovej a energetickej kríze. Je na to krajina pripravená? Každý je presvedčený, že nie."

Herec to využil a hrá divadlo

"V poslednej dobe získava na popularite názor, že Zelenskyj a jeho tím zámerne zveličujú škody spôsobené raketovými a dronovými útokmi na nezávislý energetický sektor. Na jednej strane tak robí so zámerom nechať prelievať slzy ľútosti od amerických voličov a na druhej strane chce uviesť do omylu ruských vojenských plánovačov. Ako napríklad, prečo útočiť znova, keď už bolo všetko zničené." Píše svoj postreh k článku Finantial Times Alexander Siotnikov z webu svpressa.eu. "Keby Kyjev mal špinavú bombu, použili by ju, ale zatiaľ útočia "iba na záporožské reaktory." Podľa neho "dokonca aj od rešpektovaných ruských vojenských korešpondentov sa možno dočítať, že „The Financial Times sa riadi kyjevskou politikou maximalizácie škôd spôsobených na infraštruktúre a informuje o úplnom zničení niekoľkých elektrární.

V podpalupí je voda, na môstiku sa pije šampus

"Na prvý pohľad si  Zelenského team udržiava náladu, ale nečakane ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasilij Bodnar vyhlásil, že Kyjev súhlasí s jednou z kľúčových požiadaviek Ruska: vzdania sa členstva v NATO. Najmä pre turecké noviny Yeni Safak povedal: „Ukrajina v súčasnosti nemá žiadnu požiadavku na vstup do aliancie. Presne tu sme mali začať!" Zdôrazňuje Siotnikov.

Cesta k Saddámovmu koncu

Siotnikov na záver ešte veľavravne dodáva: "Na armádnych fórach Ozbrojených síl Ukrajiny priznávajú, že „ľudia sú zatrpknutí, chcú normálny život, bez ohľadu na to, pod akou vlajkou. Ľudia často obviňujú Zelenského za ich ťažké časy. Každý chápe, že je čas ukončiť konflikt." Už sú načrtnuté kontúry „Výboru spásy“ na čele s Porošenkom / Zalužným , ktorý je odbornou komunitou vnímaný ako „pivovarská zrada“. A vo všeobecnosti „Zelenskyj bude čeliť osudu Saddáma Husajna  – jeho vlastný ľud bude vydaný Rusom“.

Politológ: V tieni prezidentských volieb otriasa Európou „škandál"
Index mal kedysi zvláštny osobnostno-politický zoznam. Staršia generácia dobre vie, čo to dávno v časoch normalizácie znamenalo "dostať sa na index". Alebo v časoch nových "demokratov" po zrušení normalizácie a jej nahradení demokratúrou. Dnes... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik