POZOR na krásny, no nebezpečný hmyz! Môže vám spôsobiť nepríjemné chvíľky. A nielen to!
08 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Prichádza jar a jar znamená aj prebúdzanie sa bezstavovcov. Niektoré z chrobákov, hoci môžu byť príjemné na pohľad, môžu byť hrozbou pre vaše zdravie. Medzi nich patrí aj Májka fialová a Májka obyčajná. Májka fialová je najjedovatejší chrobák pohybujúci sa na území Slovenskej republiky.

Tento chrobák v prípade ohrozenia vylučuje žltkastú tekutinu, ktorou pri obrane disponuje. Je to takzvaná hemolymfa, podobajúca sa olejovým kvapkám. Táto tekutina je prudko jedovatá, pretože sa v nej nachádza alkaloid kantaridín. Čo i len 30 miligramov tejto látky môže zabiť človeka. V minulosti ho používali aj traviči. Mimo iné, spoločenská hodnota tohto nebezpečného chrobáka je 90 €.

Dotyk chrobáka môže priniesť poriadne problémy

Vyvarovať sa treba i dotyku krásneho chrobáka. Problémy môže spôsobiť hlavne neuvážené správanie malých detí, netušiacich, aké nebezpečenstvo títo krásavci skrývajú. V minulosti došlo k nejednej otrave spôsobenej defenzívnym vylučovaním hemolymfy májkami. Ak sa ich ktokoľvek dotkne, miesto dotyku sa veľmi ťažko hojí. Môže dôjsť k stavu, pripomínajúcemu ťažké popálenie a na mieste dotyku cíti osoba výrazné bolesti.

Zaujímavý vzhľad májky môže lákať deti, tie však treba upozorniť, že hranie sa s týmto tvorom im môže priniesť nepríjemný zážitok.

Komplikovaný životný cyklus májok a ich vysoký výskyt

Samčekovia májok nie sú takí veľkí ako samičky, čo nie je nič zvláštne u bezstavovcov. Ich vývin je pomerne zložitý. Treba si však dávať pozor na to, že ich môžete v prírode nájsť veľa, vzhľadom na to, že kladú tisícky vajíčok. Z nich sa vyliahnu malé larvy – triungulinusy.

Akonáhle sa larva vyliahne, vyšplhá sa na najbližší kvet. Prichytí sa tromi háčikmi k nejakému hmyzu, predovšetkým k včele alebo čmeliakovi. Prostredníctvom nich sa dostane do úľa a kŕmi sa na vajíčkach včiel.

Vedci objavili nový druh anakondy: Je NAJVÄČŠÍM hadom na svete! VIDEO
Nový druh anakondy objavený v Amazónii je najväčším druhom hada na svete. Výskumníci v Amazónii objavili nový druh anakondy, ktorý je teraz najväčším známym druhom hada na svete. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Vedci plaza... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Nepríjemné prekvapenie pre včelárov

V druhej fáze života májok prechádza do lariev druhého štádia. Tieto parazitujú už na larvách včiel a mede, z čoho nemajú radosť predovšetkým včelári. Potom sa dvakrát zvlieka. Vo fáze larvy tretieho štádia prezimuje v pokoji. Vo štvrtej fáze lariev sa zakuklí a nakoniec sa z kukly vykľuje dospelý chrobák.

Vo fáze dospelosti je už májka vegetariánom. Jej obľúbenou potravou sú okvetné lístky a listy.

Prvá pomoc

Univerzitná nemocnica Bratislava pred niekoľkými rokmi opísala prvú pomoc pri kontakte s jedom májky. Ak sa dostane pokožka do kontaktu s jedom, postihnuté miesto treba dôkladne umývať mydlom a vodou po dobu 10–15 minút.

Pokiaľ bolesť pretrváva, treba kontaktovať lekára. „Májka ma rada teplo, môžete ju uvidieť kdekoľvek na lúke. V blízkosti Bratislavy sa s ňou môžeme stretnúť napríklad v okolí Bielej vody alebo na Devínskej Kobyle, často aj v okolí čunovských jazier,“ informovala nemocnica.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik