Takto sa to robí! Eduard Chmelár v relácii Máte slovo na ČT1 exceloval
05 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Eduard Chmelár sa zúčastnil politickej diskusie v relácii Máte slovo s Michaelov Jílkovou. Sám tvrdí, že nie je priaznivcom ukričaných relácií tohto formátu, no vzhľadom na zaujímavú zostavu mal záujem sa jej zúčastniť. Argumentačne bránil záujmy Slovenskej republiky, Slovákov, zdôvodňoval postoje a činy slovenskej vlády, kde pôsobí ako poradca premiéra. Mal čo povedať aj členom vlády Petra Fialu, ktorí v poslednej dobe veľmi netaktne osočujú demokraticky zvolenú koalíciu, nazývajú ju proruskou, rusofilskou a ignorujú ju na dôležitých politických stretnutiach. Na jeho stranu sa postavili i poslanec za stranu SOCDEM Lubomír Zaorálek. 

Posledné vyhlásenia a postoje českej vlády voči slovenskej politike rozvírilo vody relatívne pokojných vzťahov medzi našimi dvoma štátmi, ktoré zotrvávali v štátnom zväzku takmer 70 rokov. Mimoriadne väzby, na nepotešenie mnohých občanov samotnej Českej republiky, narušila práve Fialova vláda, dopúšťajúca sa politických nonsensov, argumentačných prešľapov a prejavov nadradenosti a arogancie. Edurard Chmelár sa vyjadril v relácii Máte slovo o chovaní českej vlády ako o poučovaní menšieho brata prejavujúc svoje protektorátne maniere.

 „Keď ste ochotný rušiť tradičné, historické, kultúrne, politické vzťahy s najbližšími krajinami, najbližšími partnermi za pohladenie od veľmocí, mentálne to nie je iné správanie ako protektorátne.“

(Eduard Chmelár)

Počas relácie Eduard Chmelár reagoval na poznámku z publika, že "...vzťahy s Ukrajinou sú také dôležité, že sa to musí prejaviť...", iba lakonicky pripomenutím, že o týždeň zasadá v Michalovciach slovenská a ukrajinská vláda. Pre samotnú ukrajinskú vládu takéto chovanie nie je takým problémom, ako pre českú, ktorá sa o suverénnom postoji Slovenska vyjadrila ako o „dezolátovi česko-slovenských vzťahov.“

Vtipné na tejto situácie je to, že nikto z českej strany vlastne nemal najmenšieho poňatia, čo bolo obsahom stretnutia. Za normalizácie mal minister zahraničných vecí Chňoupek otvorenejšie vzťahy z najvyššími politickými predstaviteľmi západných krajín. Dnes, za doby pseudodemokracie, chce cudzí štát zasahovať do suverénnej politiky iného štátu? Minister Chňoupek nebol prenasledovaný za svoje kontakty ani zo strany Leonida Brežneva.

Martin Dvořák – minister pre európske záležitosti (STAN), sa voči Chmelárovmu označeniu, ako prejavu drzosti, ohradil. Označil ho ako formu protiofenzívy.

Dvořák označil vyjadrenia Roberta Fica slovami „ruské naratívy.“ Označenia štátu, ktorý za svojho národného hrdinu považuje Banderu je totiž pre českú vládu nemiestne a kvôli oslavovaniu fašizmu nemôže nikto označovať adorujúcu stranu za profašistickú. Dvořákovi, ako tradičnému českému rusofóbovi nevyhovuje „ruský naratív“, asi ako čokoľvek iné, ruské. Dvořák označil za protiukrajinské, z toho dôvodu proruské, nepodporovanie Ukrajiny vojenským spôsobom.

Lubomír Zaorálek (SOCDEM),  bývalý minister zahraničia ČR zdôraznil, že skresľovanie faktov zo strany Dvořáka je prejavom arogancie. Česká vláda totiž nie je iba iniciátorom zrušenia rokovaní so Slovenskom. Martin Dvořák sa totiž otvorene vyjadril, že so Slovenskom ako so svojim partnerom jednať NEBUDE a že jednania nebudú konať priamo ministri, ale nechá ich na „nižšie postavené osoby, t. j. na námestníkov“. Toto trápne gesto z českej strany sa preto nedá chápať nijako inak, ako politická arogancia.

Ak by sme mali aj štváčske tendencie, nemáme ich čím ukojiť. Tromfy rozdala bývalá vláda

Doc. Eduard Chmelár si nemohol odpustiť poznámku smerom k nevedomosti ministra Dvořáka, ktorý nie je zrejme dostatočne oboznámený so skutočnosťou, že Slovensko ani nemá čím podporiť Ukrajinu vojensky, pretože bývalá vládna triáda rozdala Ukrajine celý náš obranný systém a stíhačky, čím odhalila naše nebo akémukoľvek potenciálnemu útoku zo strany ktoréhokoľvek štátu. Martin Dvořák by si mal logicky uvedomiť, že nemôžeme darovať ani jednu mincu, keď je truhlica prázdna.

Eduard Chmelár argumenty Martina Dvořáka preto označil ako absurdné dôvody bez kontextu s realitou. Na Dvořákove výhrady o riešení situácie mierovou cestou, ktoré sú dôvodom na prerušenie vzťahov so Slovenskom reagoval Chmelár otázkou, či kvôli tomu, že takýto postoj zastáva i pápež, mieni česká vláda prerušiť aj vzťahy s Vatikánom. Rovnako s odstupom sa Dvořák postavil aj k politickým postojom Rakúska, ktoré pre istotu nekomentoval.

Vyslúžilý generál Petr Pavel sa svojim chovaním nevyznamenal. Dolu s výložkami

Chmelár tiež označil chovanie kariérneho vojaka a prezidenta Petra Pavla za mimoriadne netaktné. Ten totiž nepripustil k rokovaniam členských krajín V4 Roberta Fica a Viktora Orbána. Nechal ich stáť prakticky ako premoknuté šteňatá pred zatvorenými vrátami. Pripomenul, že v koncepcii českej politiky je zvýraznené postavenie práve k Slovenskej republike a k Izraelu. Českí politici ale nemienia zmeniť svoje dobré vzťahy s Francúzskom, hoci má diametrálne odlišný postoj k situácii v Pásme Gazy ako väčšina významných štátov.

A Chmelár zahryzol hlbšie

„Chápete ten rozdielny prístup? Ja by som povedal že až pokrytecký, keď tu školíte čo Slovensko urobilo inak. Slovensko neurobilo nič inak ako Česká republika, ale pritom sa správate k iným štátom, ktoré majú rovnako suverénne postoje v iných otázkach s ktorými vy nesúhlasíte úplne diametrálne odlišným spôsobom,“ zaútočil na adresu prozápadne pätolízačskej vlády Fialu doc. Eduard Chmelár.

Zaorálek má českého politického farizejstva tiež po krk

Lubomír Zaorálek sa zachoval k tejto otázke rovnako. K svojim zahraničným partnerom z ostatných krajín sa správal tolerantne a ich názory ak nie chápal a schvaľoval, tak aspoň rešpektoval z úcty k suverenite. „V tej dobe to neznamenalo nič také, že politických partnerov budem nejakým spôsobom obchádzať alebo sa im vyhýbať. Naopak, bol to o dôvod viac, aby sme spolu jednali,“ upozornil Zaorálek Dvořáka. Keď bol Petr Fiala v Poľsku, nezaujímali ho politické procesy vedené v Poľsku proti sudcom. Označil ich ako irelevantné a nedôležité. Princípy suverenity a rešpektovania Petr Fiala a jeho vláda evidentne nedodržiava. Rovnako sa vyjadril Zaorálek i k farizejstvu českej vlády, ktorá sa zastáva genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy, nehľadiac na to, že mnohí politický partneri tento akt agresie odmietajú.

Degradácia politického taktu zo strany českého prezidenta nie je jediným odsúdeniahodným činom

„Nie je to iba zrušenie týchto konzultácií. Bol to celý rad krokov predtým, vrátane toho, čo tu bolo popísané, ako si napr. prezident Petr Pavel vybral iba Donalda Tuska. Bol to celý rad ďalších krokov, kde sa dávalo najavo, že nám práve táto vláda nevyhovuje. Zrušenie konzultácií sú iba vyvrcholením tohto procesu, kde vzniká dokonca akási krížová diplomacia, kde sa neprijíma opozícia a dáva sa jasne najavo, že naši partneri sú inde,“ vyjadril sa Zaorálek.

„Toto si dovolíme iba voči Slovensku,“ povedal Zaorálek s pohoršením. „Ja som nikde nevidel, že by česká vláda takto vystúpila proti Francúzsku, ktorá prejavil záujem o jednanie s Ruskom alebo voči USA, keď dnes povie Blinken, že nevylučuje jednania Bidena s Putinom...“ Rusko prejavilo záujem o deeskaláciu konfliktu a USA sa otvorene vyjadrili, že na Ukrajinu nepošlú svojich vojakov. K tomu sa ale česká vláda nevyjadrila nijako.

Bratstvo medzi Slovákmi a Čechmi je iba eufemizmom

Eudard Chmelár zdôraznil, že mýtus o nadštandardnom vzťahu Slovákov a Čechov je mimoriadne nadhodnotený. Československá republika bolo totiž niečo ako manželstvo z rozumu. A hoci patríme k rovnakému etniku, náš národný charakter sa značne líši. Za najlepšie obdobie, aké medzi Slovenskom a Českom označil Chmelár práve posledných dvadsať suverénnych rokov, keď sme sa zbytočne jeden druhému nekafrali do politiky a nehrali sa na veľkých bratov. Práve to je dôvod, aby naše vzťahy v takejto kvalite pretrvali i naďalej a aby sa nám ich nesnažila narušiť západu sa vtierkavá vláda Petra Fialu.

Petr Fiala intervenuje proti Slovensku. Svojimi báchorkami sa chce zavďačiť Bruselu
Generál Jozef Viktorín (hnutie Republika) nepopiera, že ofučaného, arogantného a hlúpymi rečami oplývajúceho českého premiéra Petra Fialu má už plné zuby. Najviac ho popudzuje intervenovanie do vnútroštátnych záležitostí Slovenskej republiky, na... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik