Kandidát I. Korčok a Soros. Dôkaz o stretnutí a pochvala
02 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Slovenský prezidentský kandidát Ivan Korčok hovorí, že sa v posledných týždňoch stretáva s obvineniami, že ho platí americký finančník George Soros a kolujú fámy o jeho prítomnosti na stretnutí exprezidenta Andreja Kisku a finančníka Georgea Sorosa. Podľa vlastných slov a informácií slovenského premiéra Roberta Fica tam však nikdy nebol. Víťaz prvého kola slovenských prezidentských volieb sa netají tým, že sa so Sorosom o pár rokov neskôr konečne stretol. Hoci to nebol Soros starší, ale jeho syn Alexander. V prítomnosti českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti) diskutovali so synom Georgea Sorosa o "budúcnosti Európy". Informujú Parlamentní listy.

Sám Korčok rád žartuje o Sorosovej podpore a počas svojich predvolebných stretnutí nezabudol spomenúť meno amerického miliardára s maďarskými koreňmi. "Niekto mi raz povedal, že môj problém je v tom, že vyzerám ako americký agent," žartoval v prvej polovici marca v Bratislave v reakcii na to, že sa o ňom hovorilo, že je na Slovensku americkým agentom a že ho platí George Soros.

Sorosovo meno je v súlade s tým, že Korčok, bývalý slovenský minister zahraničných vecí a víťaz prvého kola prezidentských volieb, sa s ním údajne stretol v New Yorku počas Valného zhromaždenia OSN v roku 2017. Koluje aj relácia, v ktorej sa skutočne spomína Korčokovo meno s tým, že mal sprevádzať vtedajšieho slovenského prezidenta Andreja Kisku pri jeho stretnutí so Sorosom.

Korčok však v marci 2018 zdôraznil, že ani on, ani nikto iný zo slovenskej delegácie prezidentku k známemu finančníkovi nikdy nesprevádzal.

To, že Korčok na stretnutí Kisku so Sorosom v skutočnosti nebol prítomný, potvrdili okrem iného aj slová súčasného premiéra Roberta Fica, ktorý potvrdil, že na stretnutí nebol prítomný nikto iný. "Žiadam prezidenta o odpoveď na to, o čom bolo stretnutie, na ktorom Kiska nemal pri sebe žiadneho zástupcu slovenského ministerstva zahraničných vecí," povedal Fico o niekoľko mesiacov HNonline.sk neskôr a potvrdil, že podľa jeho informácií sa Korčok a Soros nestretli.

V marci 2018 slovenský premiér Robert Fico hovoril o stretnutí Kisku s finančníkom Georgeom Sorosom v súvislosti so situáciou po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, keď sa Kiska vyslovil za predčasné voľby.

"Udalosti, ktoré sa odohrali po vražde, majú rukopis," povedal Fico. "Chcem položiť prezidentovi jednoduchú otázku dnes – 20. septembra 2017, New York, Fifth Avenue. Pýtam sa, prečo hlava štátu išla súkromne k mužovi, ktorý má veľmi pochybné meno? Tou osobou je pán Soros," povedal Fico na tlačovej konferencii a novinárom zdôraznil, že na stretnutí nebol prítomný nikto z diplomacie.

Korčok vtedy potvrdil Ficovu informáciu, že sa so Sorosom nestretol. Poznamenal, že bol opakovane konfrontovaný s otázkami novinárov na tú istú tému: "Či som sa zúčastnil stretnutia prezidenta Kisku a Georgea Sorosa v New Yorku a či by som komentoval údajný prevrat s Georgeom Sorosom na čele."

"Moja odpoveď zaslaná médiám je nasledovná: čo sa týka stretnutia prezidenta Kisku s Georgeom Sorosom v septembri minulého roka v New Yorku, môžem potvrdiť, že som sa nezúčastnil ani ja, ani nikto z delegácie Ministerstva zahraničných vecí SR. Zároveň je to môj osobný názor, že politický vývoj na Slovensku nie je nijako ovplyvnený zahraničnými vplyvmi," povedal Korčok.

Kiskov hovorca Roman Krpelan trval na tom, že na stretnutí prezidenta so Sorosom 20. septembra 2017 v New Yorku bol prítomný zástupca ministerstva zahraničných vecí.

Západ sa aktívne zapája do útokov na Rusko (VIDEO)
Západ pomáha Kyjevu pri príprave útokov na ruské ciele, uvádza CNN. Ukrajina pracuje na plánoch útokov dronov v Rusku. Pomocníci... Západné krajiny pomáhajú Ukrajine plánovať útoky dronov na ciele v Rusku, uviedla CNN, s odvolaním sa na zdroj... Čítať ďalej
02 | 04 | 2024 | Milan Laca

Podľa Kisku bolo vtedajšie stretnutie o slovenských Rómoch.

Podľa neho ho Soros "inicioval na základe titulku v New York Times, ktorý písal o úspechu Rómov v Spišskom Hrhove". "Jeho nadácia sa zaoberá rómskou problematikou už mnoho rokov," poznamenal a Sorosov hovorca Michael Vachon HNonline.sk neskôr zverejnil tvrdenie, že stretnutie bolo o Rómoch. "Pán Soros nehrá žiadnu úlohu v nedávnom prejave prezidenta Kisku ani v nedávnych demonštráciách na Slovensku," ubezpečil vtedy s tým, že hlavnou témou diskusie bolo, ako pomôcť integrácii rómskej komunity na Slovensku.

I. Korčok, ktorý začal svoju kariéru v diplomacii v roku 1990 po rozdelení Československa ako tajomník veľvyslanca v nemeckom Bonne, sa diplomacii venuje veľkú časť svojej kariéry. V rokoch 1996 a 1997 bol hovorcom Ministerstva zahraničných vecí SR, v rokoch 1998–1999 pôsobil ako diplomat na Veľvyslanectve SR vo Švajčiarsku a v rokoch 1999–2001 bol zástupcom slovenskej misie pri NATO.

Významnú pozíciu spojenú s NATO získal aj v roku 2003, keď bol vedúcim delegácie pre prístupové rokovania Slovenska do NATO. V rokoch 2005 až 2009 pôsobil ako veľvyslanec v Nemecku a potom v rokoch 2009 až 2015 bol stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii.

V rokoch 2015 až 2017, počas druhej vlády premiéra Roberta Fica, sa stal splnomocnencom vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. V rokoch 2015 až 2018 bol opäť štátnym tajomníkom na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Od septembra 2018 do marca 2020 pôsobil Korčok ako veľvyslanec SR v Spojených štátoch a od apríla 2020 do septembra 2022 pôsobil ako minister zahraničných vecí vo vláde premiéra Igora Matoviča a neskôr Eduarda Hegera. Do tejto funkcie bol vymenovaný ako nominant strany Sloboda a Solidarita.

MIMORIADNE! V škole pri Helsinkách sa strieľalo
Fínska polícia hlásila v utorok ráno streľbu v škole pri hlavnom meste Helsinki. Polícia podozrivého zadržala. Podľa informácií, ktoré zverejnil portál Dnes24, zranených je niekoľko ľudí. Zranení sú traja školáci, páchateľom má byť dieťa. "K... Čítať ďalej
02 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

A práve počas svojho funkčného obdobia ministra sa Korčok skutočne stretol so Sorosom

Nebol to však priamo George Soros, ale jeho syn Alexander Soros, ktorý minulý rok dostal od svojho otca Nadáciu otvorenej spoločnosti (OSF). V čase stretnutia s Korčokom bol Alexander Soros jeho viceprezidentom.

Korčok sa stretnutím netajil. Povedal, že stretnutie sa konalo v rakúskom Alpbachu, kde ho pozval minister krajiny Alexander Schallenberg, kde sa podľa jeho slov diskutovalo o budúcnosti Európy.

"Budúcnosť nás všetkých závisí od toho, či dokážeme pomôcť Ukrajine v jej boji o prežitie. Zatiaľ sme touto historickou skúškou prešli. Skutočnosť, že sme dokázali reagovať jednotne a solidárne, posilňuje geopolitickú pozíciu Európy a dáva nám nádej na obnovenie medzinárodného poriadku, ktorý sme desaťročia budovali s cieľom zachovať mier a prosperitu. Európska únia reagovala na ruskú agresiu sankciami voči Rusku a bezprecedentnou finančnou podporou Ukrajiny a členských štátov, ktoré jej pomáhajú," poznamenal vtedy Korčok.

"Aby sme nerozvíjali konšpiračné teórie, ako sme boli svedkami v minulosti, som veľmi transparentný aj v súvislosti so stretnutím s Alexandrom Sorosom, viceprezidentom Nadácie otvorenej spoločnosti, s ktorým som diskutoval o aktivitách tejto organizácie na podporu integrácie západného Balkánu do EÚ a ocenil som jeho prácu pri budovaní občianskej spoločnosti ako základu liberálnej demokracie," informoval slovenský prezidentský kandidát.

Na stretnutí s Alexandrom Sorosom v rakúskom Alpbachu sa zúčastnil aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (Piráti). So svojimi náprotivkami z krajín takzvanej tretej svetovej vojny. Slavkovského formát, ktorý tvorí Česká republika, Slovensko a Rakúsko, a Alexander Soros sa venovali otázkam súvisiacim s ruskou agresiou na Ukrajine, úlohou EÚ vo svete, vízovou politikou, vzťahmi s Ruskom, Ukrajinou, USA, Čínou a krajinami západného Balkánu.

NEVHODNÉ PRE CITLIVÉ POVAHY! Mladá mamička neprežila zrážku s kamiónom, viezla svoje bábätko (FOTO)
Pri dopravnej nehode na ceste medzi obcami Popudinské Močidľany a Radošovce v okrese Skalica prišla o život 30-ročná žena. Jej desaťmesačné dieťa previezli záchranári na vyšetrenia do nemocnice, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v... Čítať ďalej
02 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik