OBROVSKÝ ZÁŽITOK! Nemcov nadchla slovenská šibačka: Zaradili ju medzi najunikátnejšie veľkonočné tradície sveta!
31 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Šibačku dievčat a žien slovenskými chlapcami a mužmi zaradila nemecká online platforma Statista medzi desať unikátnych veľkonočných tradícii vo svete, informuje portál cz24.news.

K podobne unikátnym tradíciám podľa platformy patrí výroba obrovskej omelety na Veľkonočný pondelok v obci Haux vo francúzskom departemente Gironde, ktorá nasýti tisíc ľudí a spotrebujú na ňu viac ako 15-tisíc vajec.

Platforma k ním zaradila aj obrovské vatry a zdobenie stromčekov maľovanými vajíčkami v Nemecku či zvyk švédskych detí chodiť od domu k domu a vymieňať kresby a maľby za sladkosti.

V Grécku platforma našla dve unikátne tradície. Jednou je hádzanie hlinených hrncov z balkónov v čase zvonenia na záver omše na Veľkonočnú nedeľu na znak vyháňania zlých duchov. Druhú unikátnu tradíciu zachovávajú na gréckom ostrove Chios, kde farníci z dvoch kostolov stojacích na protiľahlých kopcoch strieľajú podomácky vyrobené rakety a získavajú body za zásah susedovej zvonice.

 

Unikátnou tradíciou mimo Európy je podľa platformy Statista ukrývanie cigariet a balíčkov tabaku na stromoch okolo kostolov na Papue-Novej Guinei a ich rozdávanie po bohoslužbách. V meste Antigua v Guatemale zas obyvatelia pokrývajú ulice kobercami vyrobenými z pilín, ihličia a kvetov a potom po nich prechádzajú procesie veriacich.

Určite najextrémnejšia z desiatich vybraných tradícií sa odohráva na Filipínach, dodáva Statista. V meste San Fernando totiž veľmi oddaní kresťanskí veriaci znázorňujú bičovanie Krista a časť z nich sa dokonca necháva pribiť na kríž.

Veľkú noc slávia aj politici
K Veľkej noci okrem náboženských tradícií, patria aj tie ľudové. Tie niektoré majú tiež korene v náboženstve, napríklad kropenie vodou, ale aj v pohanskej histórii našich predkov – šibanie korbáčom, aby boli ženy a dievčence zdravé. Dodržiavajú ich... Čítať ďalej
31 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik