Rusi POSTUPUJÚ. Už aj slávny washingtonský inštitút VARUJE Kyjev
29 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinci majú problém. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že ruské sily získali medzi 1. januárom a 28. marcom 2024 takmer o 100 kilometrov štvorcových území viac ako v posledných troch mesiacoch roku 2023. Ďalší problém predstavuje slabý ukrajinský systém protivzdušnej obrany. Rusi v posledných pár dňoch odpálili na ukrajinské územie stovky rakiet a predovšetkým veľké množstvo upravených kĺzavých bômb. V šiestich dňoch malo ísť až o 700 kusov. Ale aj Rusi čelia niekoľkým problémom, informujú Parlamentní Listy.cz.

Ukrajinci sa ruským agresorom bránia už 765 dní a podľa prezidenta Volodymyra Zelenského sa im momentálne podarilo stabilizovať front, zastaviť postup ruských okupantov. Podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) však nie je isté, ako dlho bude toto tvrdenie platiť. Podľa ISW je kľúčové, aké rozhodnutia v dohľadnej dobe padnú vo Washingtone, ale aj v Paríži, v Berlíne a, samozrejme, aj v Kyjeve a Moskve.

Ukrajinci nie sú pripravení brániť sa ďalšiemu veľkému ruskému útočnému úsiliu

Analytici ISW predpokladajú, že Rusi budú pokračovať v útokoch a pokúsia sa Ukrajincov úplne vyčerpať skôr, než dostanú akúkoľvek pomoc od západných spojencov. A ak sa pomoc oneskorí naozaj príliš, prípadne nepríde žiadna, Rusi vraj môžu dosiahnuť významné vojenské úspechy.

„Zelenskyj uviedol, že ukrajinské sily nie sú pripravené brániť sa ďalšiemu veľkému ruskému útočnému úsiliu, očakávanému v máji alebo júni 2024. … Všadeprítomný nedostatok môže Ukrajinu nútiť uprednostňovať obmedzené zdroje na kritické sektory frontu, čo zvyšuje riziko ruského prelomu v iných horšie vybavených sektoroch a robí frontovú líniu celkovo krehčou, než sa zdá,“ upozornil inštitút.

ISW odhaduje, že ruské sily zabrali 505 kilometrov štvorcových území od zahájenia útočných operácií v októbri 2023 a získali tak medzi 1. januárom a 28. marcom 2024 takmer o 100 kilometrov štvorcových území viac, než v posledných troch mesiacoch roka 2 opisu pre Ukrajincov ťažké situácie analytici.

Ukrajina ZASPALA! TOTO narobí Kyjevu VEĽKÉ PROBLÉMY
Ukrajinskí zákonodarcovia sa obávajú, že armáda a miestne úrady nekopú dostatočne rýchlo a nestavajú dostatočne impozantné obranné opevnenia, aby odolali očakávanej ruskej ofenzíve na severovýchode a juhovýchode krajiny, informuje... Čítať ďalej
28 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Slabnúci ukrajinský dáždnik protivzdušnej obrany

Ďalší problém predstavuje slabnúci ukrajinský dáždnik protivzdušnej obrany. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba oznámil, že ruské sily odpálili 190 rakiet rôznych typov, 140 bezpilotných lietadiel Shahed a 700 kĺzavých bômb na ciele na Ukrajine medzi 18. a 24. marcom.

Rusi už raz ovládli nemalú časť na severe a východe Ukrajiny. Boje sa viedli aj pri meste Sumy, kým Ukrajinci na jeseň 2022 celú oblasť oslobodili od ruských orkov, ako sami nazývajú príslušníkov cudzej armády. Zelenskyj tiež oznámil, že Rusi teraz opäť hromadia sily aj v tomto regióne a môže dôjsť k opätovným bojom o Sumy a ďalšie mestá.

Skutočnosťou je, že frontová línia má asi 1000 kilometrov a Rusi môžu udrieť kdekoľvek a Spojené štáty sú podľa ISW jedinou krajinou, ktorá môže Ukrajincom poskytnúť dostatok obranných prostriedkov dostatočne rýchlo.
Zelenskyj, foto: Getty Images
Ukrajinci ale hlásia aj niekoľko úspechov na fronte

Podľa serveru Ukrajinská pravda, usmrtili či zranili ďalších 820 vojakov nepriateľa, čo znamená, že od začiatku vojny podľa vlastných správ vyradili už 440 tisíc príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie.

Okrem toho podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny došlo k vyradeniu ďalších 8 tankov, čo znamená, že Rusi od začiatku vojny prišli už o 6922 tankov. K tomu bolo vyradených ďalších 27 obrnených vozidiel, 28 diel a ďalšie kusy okupačnej vojenskej techniky.
Rusi tiež čelia niekoľkým problémom

Agentúra Reuters navyše upozorňuje, že v dôsledku ukrajinských dronových útokov na ruské ropné komplexy musela Ruská federácia výrazne navýšiť dovoz benzínu z Bieloruska, aby bola schopná uspokojiť domáci dopyt po pohonných hmotách.

Rusko tento rok opäť zvýšilo dovoz benzínu z Bieloruska a v prvej polovici marca dosiahol takmer 3000 metrických ton, uviedli zdroje agentúry Reuters oboznámené so štatistikami. "Vo februári Rusko doviezlo 590 ton, zatiaľ čo v januári nebola z Bieloruska dovezená jediná tona paliva,“ upozornila agentúra.

Ukrajina sa opäť raz chystá na ofenzívu. TOTO je ich plán?
Cieľom ukrajinskej armády v súčasnej fáze konfliktu je pripraviť rezervy na novú ofenzívu. Oznámil to vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrský. Hlavnou úlohou podľa neho zostáva zabrániť strate svojho územia. Je tiež potrebné "čo... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik