Ukrajina ZASPALA! TOTO narobí Kyjevu VEĽKÉ PROBLÉMY
28 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinskí zákonodarcovia sa obávajú, že armáda a miestne úrady nekopú dostatočne rýchlo a nestavajú dostatočne impozantné obranné opevnenia, aby odolali očakávanej ruskej ofenzíve na severovýchode a juhovýchode krajiny, informuje POLITICO.

"Od minulého leta sme varovali, že musíte stavať obranné opevnenia v priemyselnom meradle a spojiť príslušných ministrov a miestne vojenské správy, aby ste rýchlo vybudovali obranné línie a urobili ich extrémne silnými," povedal opozičný poslanec Rostyslav Pavlenko pre POLITICO. 

Na jeseň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a premiér Denys Šmyhal uznali, že bude potrebné obnoviť staré obranné štruktúry a pridať nové frontové opevnenia v dôsledku drvivého neúspechu letnej protiofenzívy Ukrajiny, ktorá po mesiacoch bojov priniesla len okrajové územné zisky.

Ukrajinská protiofenzíva nesplnila očakávania, pretože ruské sily boli dobre zakopané a ukrajinská armáda nebola schopná preraziť tri línie impozantnej a dobre navrhnutej obrany.
Konečne ich začali stavať. Ale toto je neskoro!

Vojenskí analytici z britského Royal United Services Institute (RUSI) pred protiofenzívou varovali, čo sa môže stať, pričom v správe z mája 2023 varovali, že „inžinierstvo sa ukázalo ako jedna z najsilnejších zložiek ruskej armády". Teraz vybudovaná obrana pozostávajúca zo zložitých prekážok a poľných opevnení bude predstavovať veľkú taktickú výzvu pre ukrajinské útočné operácie.

Teraz, keď sú to Ukrajinci, ktorí čelia vyhliadkam na koordinovanú ruskú ofenzívu, naliehavá otázka znie, či budú ich obranné línie také dobré ako tie ruské – a či si nenechali príliš málo času na seriózne budovanie.

„Konečne ich začali stavať. Ale toto je neskoro. Začali naozaj iba minulý mesiac,“ povedala Ivanna Klympush-Tsintsadze, opozičná poslankyňa a bývalá podpredsedníčka vlády v administratíve bývalého prezidenta Petra Porošenka.

Oleh Syniehubov, guvernér Charkovskej oblasti, pre POLITICO uviedol: „Začali sme stavať a prerábať obranné opevnenia až 1. marca." Ďalej uviedol, že nevie povedať, kedy budú dokončené. 

Bývalý vysoký poľný veliteľ povedal pre POLITICO, že sa obáva, že Ukrajina nemá k dispozícii dostatok mín pre nové opevnenia – ani dostatok mobilizovaných vojakov, ktorí by ich mohli riadne obsadiť. 

V novembri Zelenskyj diskutoval s armádnymi náčelníkmi o potrebe výrazného rozšírenia opevnení, ale až vo februári Šmyhal oznámil financovanie ich výstavby vo výške 524 miliónov dolárov, pričom ďalšie zdroje prispeli ďalšími 280 miliónmi dolárov.
Ukrajina omylom oznámila, že mohla byť zapojená do teroristického útoku v Moskve
Alexej Arestovyč, bývalý poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, keď hovoril o teroristickom útoku v Krasnogorsku, prehovoril a ľahkovážne oznámil, že Kyjev je zapojený. Podľa Lenty Arestovyč poznamenal, že ruské úrady sa... Čítať ďalej
27 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová
Ide o to, dať peniaze do betónu

"Teraz sú peniaze k dispozícii," povedal Pavlenko. "Ale teraz ide o to, dať peniaze do betónu." Na nedávnom turné – z bezpečnostných dôvodov odmietol povedať, kde presne – bol sklamaný tempom aj použitými materiálmi.

Pavlenko uviedol, že Ukrajina potrebuje vybudovať silné obranné opevnenia, pretože Rusko teraz používa silné kĺzavé bomby, ktoré spôsobujú obrovské škody na frontových líniách a niektorí sa obávajú, že narušia vojenskú rovnováhu.

Bomby FAB boli použité pri nedávnej ruskej ofenzíve v Doneckej oblasti a spôsobili zmätok s obranou v Avdijivke, meste na východe Ukrajiny, ktoré minulý mesiac pripadlo Rusku.

zdroj: Facebook | Superbomba FAB - 1500

"Budeme potrebovať veľmi hlboké opevnenia, aby sme vydržali tieto letecké navádzané bomby," povedal Pavlenko. „Rusi sa opevňujú vždy a všade, kde je to možné, bez ohľadu na to, či sú v ofenzíve, a to je správna vojnová logika,“ dodal.   

V stredu Zelenskyj skontroloval niektoré opevnenia v regióne Sumy, pár hodín severovýchodne od Kyjeva.

Vracia sa korupčník?

K parlamentnej agitácii prispelo nedávne vymenovanie bývalého prezidentského asistenta Kyryla Tymošenka za poradcu ministra obrany Rustema Umerova. Rezignoval v januári 2023 v dôsledku návalu obvinení z korupcie.

Pýtali sme sa, prečo sa na ministerstve obrany v takom čase opäť objavil muž, ktorý bol prepustený v rámci toho, čo sa považovalo za protikorupčnú akciu,“ povedal Pavlenko.

KRITICKÝ BOD JE BLÍZKO! Západ navrhol zmrazenie konfliktu na Ukrajine
Už tento rok sa ozbrojený konflikt na Ukrajine môže zmeniť na „vojnu o pozície“, okrem iného aj kvôli zlyhaniam nemeckého kancelára Olafa Scholza a ďalších západných politikov. Pribúdajú náznaky, že konflikt môže byť zmrazený. S týmto hodnotením sa... Čítať ďalej
28 | 03 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik