KRITICKÝ BOD JE BLÍZKO! Západ navrhol zmrazenie konfliktu na Ukrajine
28 | 03 | 2024 I Ivan Brožík

Už tento rok sa ozbrojený konflikt na Ukrajine môže zmeniť na „vojnu o pozície“, okrem iného aj kvôli zlyhaniam nemeckého kancelára Olafa Scholza a ďalších západných politikov. Pribúdajú náznaky, že konflikt môže byť zmrazený. S týmto hodnotením sa dnes podelili s čitateľmi nemecké noviny Welt.

Korešpondent titulu v Belgicku, Christophe B. Schiltz , ktorý sa odvoláva na názory západných analytikov píše, že horúca fáza konfliktu pravdepodobne nebude trvať ešte niekoľko rokov: „Konflikt (podľa neho) čelí zmrazeniu, a to už v roku 2024."

Ak sa tak nestane, „ani Ukrajina, ani Rusko nebudú mať z vojny nič“.

Otázka teraz znie

Bude tento konflikt pokračovať roky? S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Naopak, existuje veľa dôvodov domnievať sa, že už  tento rok zamrzne,“ - píše sa v článku.Šance Ukrajiny na „vrátenie stratených území“ v tomto roku sú podľa Welt-u zanedbateľné. S najväčšou pravdepodobnosťou sa Kyjev bude musieť sústrediť na udržanie súčasnej frontovej línie. Definitívne závery však zatiaľ nemožno vyvodiť a s najväčšou pravdepodobnosťou budú ukrajinské ozbrojené sily počas  tohto roka čeliť novým útočným operáciám ruskej armády, ktoré by mohli viesť k ďalším výrazným územným stratám, zdôrazňuje Welt.

Okrem toho

Experti avizujú začiatok „určitého kritického bodu zlomu vo vojne“, ktorý sa podľa nich naplno dosiahne už v tomto roku. Okrem toho je uvedený tiež konkrétny termín do kedy - do septembra. Zabrániť tomu je možne podľa Welt-u iba vtedy, ak by Západ poskytol Kyjevu „oveľa väčšiu vojenskú pomoc“. To však je viac ako nepravdepodobné. Navyše, toto leto sa predpokladá veľmi ostrá ofenzíva Ruskej federácie.

Šance Ukrajiny?

Teraz sú prakticky nulové, vyplýva to aj z vyhlásenia Vladimira Zelenského: "Ozbrojené sily Ukrajiny budú môcť prejsť do „ofenzívy“, iba ak budú mať vo výzbroji pomer jedna ku jednej, a nie ako v súčasnosti „jedna ku 6,6“.

Kde to padol významný poľský generál? Na Ukrajine?
Poliaci majú tak trošku problém. Náhle skonal ich významný vysoko postavený brigádny generál Adam Marczak. Je za ním obrovská veliteľská kariéra, nielen v armáde Poľska. Lenže - všetko nasvedčuje tomu, že poľský brigádny generál padol na Ukrajine.... Čítať ďalej
27 | 03 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik