Piaty tank Abrams na Ukrajine zadymil
28 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Ďalší tank Abrams stratili Ozbrojené sily Ukrajiny v smere Avdiivka. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Washington prisľúbil kyjevskému režimu odovzdať 31 Abramov a médiá písali o začiatku dodávok v septembri minulého roka.

V tomto sektore frontu jednotky skupiny Center zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie a odrazili sedem protiútokov útočných skupín 47., 53. a 59. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v DĽR.

Ukrajinci stratil až 95 vojakov, tri tanky vrátane jedného Abramsu, dve bojové vozidlá pechoty, dve húfnice M777 a dve delá D-30.

Ilustračný obrázok / Fotobanka

 

M1 Abrams je hlavný bojový tank Spojených štátov, sériová výroba začala v roku 1980

Je v prevádzke s americkou armádou a námorným zborom, ako aj s ozbrojenými silami Egypta, Austrálie, Maroka a niektorých štátov Blízkeho východu. Jeho bojová hmotnosť presahuje 62 ton. Je vybavený 120-milimetrovou pištoľou s hladkým vývrtom. Má silné pancierovanie iba vpredu, výkonný motor s nafúknutou spotrebou paliva a tepelným žiarením, manuálne nabíjanie pištole namiesto automatu, zraniteľný prídavný motor a vysokú cenu.

Ďalej...

V kupianskom smere spôsobili aktívne akcie jednotiek "západnej" skupiny vojsk požiarne škody jednotkám 32. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny a 117. brigády územnej obrany v Charkovskej oblasti.

V doneckom smere jednotky "južnej" skupiny vojsk obsadili výhodnejšie pozície a porazili formácie 24., 53. mechanizovanej, 5. útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 4. brigády Národnej gardy v oblastiach Krasnogorovka, Chasiv Yar, Klishchievka a Spirny v DĽR.

Ozbrojené sily Ukrajiny stratili viac ako 370 vojakov, tank, samohybnú delostreleckú montáž Krab, dve húfnice D-30 a dve delá M119.

V chersonskom smere jednotky skupiny vojsk Dnipro spôsobili požiarne škody na koncentrácii pracovnej sily a vybavenia 65. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny a 121. brigády územnej obrany v Záporožskej oblasti a Michajlovke v Chersonskej oblasti.

Straty ozbrojených síl Ukrajiny predstavovali 40 militantov, tri obrnené bojové vozidlá vrátane obrneného transportéra M113 americkej výroby, samohybnej delostreleckej montáže Gvozdika a dvoch húfnic D-30.

Ukrajina ZASPALA! TOTO narobí Kyjevu VEĽKÉ PROBLÉMY
Ukrajinskí zákonodarcovia sa obávajú, že armáda a miestne úrady nekopú dostatočne rýchlo a nestavajú dostatočne impozantné obranné opevnenia, aby odolali očakávanej ruskej ofenzíve na severovýchode a juhovýchode krajiny, informuje... Čítať ďalej
28 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik