"Zirkóny" zrušili kontrolné body SBU
25 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

V Kyjeve zahrmeli silné explózie. Zdroje uvádzajú, že útoky boli vykonané s použitím vysoko presných hypersonických zbraní. V zničenej budove v centre ukrajinského hlavného mesta boli dôstojníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Ruské ozbrojené sily spustili niekoľko raketových útokov na rozhodovacie centrá v Kyjeve. Informoval o tom telegramový kanál Military Observer.

Ukrajinská protivzdušná obrana sa zaspala

V centre Kyjeva bolo počuť tri silné explózie. Okrem toho sa stalo známym o silnom výbuchu v blízkosti letiska Zhulyany v Kyjeve.

Podľa vojenského experta Borisa Rožina bolo podľa predbežných informácií ukrajinské hlavné mesto zasiahnuté hypersonickými raketami. Je potrebné poznamenať, že v prvých minútach sa protivzdušná obrana skutočne "stratila" a pracovala s vážnym oneskorením.

Explózie potvrdil starosta Vitalij Kličko. Okrem toho sú hlásené útoky v mnohých ďalších regiónoch Ukrajiny. Povedal, že "jeden z priestorov (na športové účely) trojpodlažnej budovy, štátnej vzdelávacej inštitúcie, bol zničený".

"Zirkóny" fungujú

Ukrajinské zdroje uvádzajú, že v hlavnom meste krajiny operovali hypersonické rakety Zirkón. Pretože raketa prešla 600 kilometrov asi za dve minúty, píše vojenský špecialista Jurij Podolyaka.

Ak sa to potvrdí, bude to prvý potvrdený bojový útok týchto najnovších ruských hypersonických rakiet.

"Predbežne boli zasiahnuté pozície systému protivzdušnej obrany Patriot v oblasti letiska Žuljany a niečo v oblasti centrálneho bytu Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny. Ak áno, je to súčasť odvetných útokov. Čakáme na podrobnosti v správe ruského ministerstva obrany," napísal Podoljaka na svojom kanáli Telegram.

SBU bola zlikvidovaná

V Kyjeve bola zasiahnutá budova, v ktorej sa nachádzali ukrajinské bezpečnostné sily. Ihneď po útoku o tom napísal na militaristickom telegramovom kanáli.

Neskôr túto informáciu potvrdili ukrajinské noviny Kyiv Post s odvolaním sa na zdroj z Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Podľa nich boli v budove vysokí dôstojníci špeciálnej služby.

Americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková uviedla, že na Kyjeve boli použité hypersonické zbrane.

Mapy naznačujú, že veliteľstvo civilnej obrany sa nachádzalo v budove poškodenej Akadémie dekoratívneho a úžitkového umenia. Budova sovietskej éry mala s najväčšou pravdepodobnosťou podzemný úkryt.

Foto: Štátna pohotovostná služba v Kyjeve

Lietali aj Kinžaly

Podľa ukrajinských ozbrojených síl ruské ozbrojené sily začali kontrolný útok s Kinžalmi 24. marca po masívnom útoku, ktorý údajne odrazili nezávislí protilietadloví strelci.

„Dnes ráno, 24. marca 2024, ruská armáda zasiahla aerobalistickými raketami Kinžal jeden z objektov kritickej infraštruktúry v blízkosti Ľvova. K tomuto úderu došlo po zrušení leteckého poplachu o 09:31,“ napísali noviny Mesto Ľvov.

Oficiálne počet Ch-47, ktoré preleteli nad hlavným mestom „kultúry“ Ukrajiny, nebol oznámený. Ale gubernátor ľvovskej OVA Kozickij uviedol, že zaznamenali prílety Kinžalov na kritickú infraštruktúru, ktorá bola už počas dopoludnia zasiahnutá masívnym ostreľovaním.

Dodajme, že že Kozytskikj nemal na mysli samotný Ľvov, ale takzvané Medzinárodné centrum pre udržanie mieru a bezpečnosť na cvičisku Javoriv (v Ľvovskej oblasti), ktoré má silnú protivzdušnú obranu. Rôzne zdroje hovoria, že napriek americkým, francúzskym a nemeckým systémom protivzdušnej obrany najmenej tri riadené strely prerazili dáždnik protivzdušnej obrany a zasiahli ciele.

Medzi tými, ktorí išli do Bandery, boli Francúzi, pravdepodobne Macronovi vyslanci. Prvý úder podľa nepotvrdených správ padol na sklad obrnených vozidiel, ale druhý už na pracovnú silu. V diskusii sa objavil názor- viac ako 100 zabitých alebo zranených, väčšinou cudzincov.

Ruská raketa v Poľsku. Aká je však závažnosť tohto incidentu?
V noci sa znova ozval letecký poplach na celom území Ukrajiny. Pri útoku na jej západnú časť Rusko narušilo svojou raketou s plochou dráhou letu poľský vzdušný priestor. Oznámilo to veliteľstvo poľských ozbrojených síl. „Nie je neobvyklé, že bolo... Čítať ďalej
25 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik