Ruská raketa v Poľsku. Aká je však závažnosť tohto incidentu?
25 | 03 | 2024 I Dušan Janek

V noci sa znova ozval letecký poplach na celom území Ukrajiny. Pri útoku na jej západnú časť Rusko narušilo svojou raketou s plochou dráhou letu poľský vzdušný priestor. Oznámilo to veliteľstvo poľských ozbrojených síl. „Nie je neobvyklé, že bolo aktivované aj spojenecké letectvo,“ vyjadril sa Daniel Koštoval analytik Centra transatlantických vzťahov CEVRO Inštitútu.

Raketa, ktorú sledovali radary, zostala v poľskom vzdušnom priestore 39 sekúnd a dostala sa zhruba dva kilometre do vnútrozemia. Aká je však závažnosť tohto incidentu?

„Samozrejme, je to treba brať veľmi vážne, pretože je to narušenie suverenity konkrétneho štátu, v tomto prípade člena NATO. Na druhú stranu vždy sa vyhodnocuje, ako k takému narušeniu došlo, či bolo cielené, alebo sa to stalo v dôsledku technického problému. V tejto chvíli sa všetko vyhodnocuje,“ uviedol pre portál iROZHLAS Daniel Koštoval.

Raketa letela približne vo výške 400 metrov. To, čo sa objavilo vo verejnom priestore, je, povedzme priestor v zmysle vzdušného priestoru, ktorý je monitorovaný až do výšky 3000 metrov na národnej úrovni. Všetko nad 3000 metrov je už integrovaný alianční operačný systém. Preto sa v  informáciách objavilo, že Poľsko informovalo svojich spojencov a centrálu NATO.

Aktivované bolo aj spojenecké letectvo. Aké hrozby to so sebou prináša?

Daniel Koštoval sa vyjadril, že takýto krok je štandardný. „Aktivácia je štandardná procedúra i v okamžiku, keď sa niečo blíži k vzdušnému priestoru aliančného územia. Sú tak aktivované lietadlá, radary a ďalšie systémy protivzdušnej obrany. Aliančné aj národné. Takže to nie je nič neštandardné, ba naopak je vidieť, že to zafungovalo veľmi dobre.

„Musíme si uvedomiť, že dáta o takejto rakete budú veľmi podrobné, pretože senzory a radary, ktoré sú na území NATO, vidia pomerne ďaleko. To sú minimálne stovky kilometrov mimo územia Severoatlantickej aliancie a rovnako je to i v prípade Ruska alebo Bieloruska,“ povedal Daniel Koštoval.

Vyskytne sa veľké množstvo dát a bude sa vyhodnocovať, čo vlastne bolo príčinou, že ruská raketa preletela určitý drobný výbežok medzi Poľskom a Ukrajinou. Pretože tam, kde ruská raketa preletela na poľské územie je maličký výbežok smerom do ukrajinského územia. Tadiaľ vedie poľsko-ukrajinská hranica. Otázka teda je, prečo sa tak stalo.

Rusko hlási viacero útokov z Ukrajiny počas prezidentských volieb
Ukrajinské ostreľovanie ruského mesta Belgorod zabilo dvoch ľudí, informovali v sobotu ruskí predstavitelia, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že zmarilo nový pokus sabotérov prekročiť hranicu, informuje Breitbart. K sobotňajším útokom došlo v čase, keď Rusi... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

V prípade, že by sa takáto situácia opakovala, znamená to, že Rusko testuje nielen NATO, ale konkrétne Poľsko a zrejme by sa ho snažilo k niečomu vyprovokovať. Tento scenár je istotne treba preverovať, ale z Koštovalovho pohľadu je malá pravdepodobnosť, že by to v túto chvíľu bolo ruským cieľom.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik