Súdny proces so Š. Harabinom sa v pondelok nezačal
25 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu podanú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečin schvaľovania trestného činu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Štefan Harabin, občiansky kandidát, ktorý neprešiel úspešne prvým sitom prezidentských volieb čelí obvineniu z hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj prečinu schvaľovania trestného činu. Toto obvinenie na neho bolo vznesené kvôli vyjadreniu, ktoré uviedol po útoku Ruska na Ukrajinu.

„Urobil by som presne to isté, čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine,“ uviedol vo svojom vyhlásení.

Štefan Harabin na začiatku súdneho pojednávania na špecializovanom súde uviedol, že kompetencie prokurátora zaniknutého ÚŠP sú spochybniteľné.

„Čo toto je za úroveň štátnych orgánov. Je to nulitný akt,“ uviedol po poverení generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Z Harabinovho poverenia je zrejmé, že poverenie zastupovaním bolo prenesené na prvého námestníka Jozefa Kanderu a nie je k dispozícii poverenie pre prokurátora, ktorý sa dostavil na súdne pojednávanie.

Harabin sa počas pojednávania vyjadril, že sa ho nezúčastnil ani zástupca obžaloby. „To je nikto“ vyjadril sa obžalovaný na adresu prokurátora Martina Nociara už pri jeho prvých vetách. „Keď to je nikto, ako môžete protokolovať?“ uviedol Harabin.

 „Musíte najskôr rozhodnúť, že to je niekto, potom môžete protokolovať“, vyjadril sa k sudcovi Jánovi Buvalovi.

Martin Nociar sa mohol vyjadriť po takmer hodine hlavného pojednávania so Štefanom Harabinom. Súd sa vyjadril, aby ho obžalovaný neoznačoval za páchateľa trestného skutku. „Nie je známe, že by mi bolo vznesené obvinenie na rozdiel od tu prítomného obvineného,“ uviedol Nociar.

Harabin prešiel do protiofenzívy

Štefan Harabin podal na Martina Nociara trestné oznámenie. Opätovne sa zameria vo svojich prehláseniach na prokurátora a označovanie jeho argumentov ako nerelevantné. „Nemôže sa vyjadrovať. Nie je nikto,“ kontroval Harabin. Odmenou mu bol potlesk a smiech prítomných.

Sudca Buvala potom upozornil priaznivcov Harabina, ktorí sa zúčastnili tejto udalosti, nech sa správajú slušne a nech ich konanie nevyzerá ako kultúrne podujatie.

SNS ocenila výsledok Š. Harabina v prvom kole prezidentských volieb
Koaličná SNS ocenila výsledok kandidáta Štefana Harabina v prezidentských voľbách, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Predseda SNS Andrej Danko odstúpil z prezidentských volieb v... Čítať ďalej
24 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik