Zo slovenských pultov sťahujú obľúbenú potravinu! Inšpektori konali takmer okamžite
24 | 03 | 2024 I Dušan Janek

V slovenských obchodoch sa objavila „potravina“, ktorá nespĺňa požiadavky regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Jedná sa o sladkosť vyrábanú v Spojených štátoch amerických, dodávanú reťazcom Action. Štátna veterinárna a potravinová správa o tomto fakte informuje a vyjadruje sa, že na pultoch obchodov by už nemala byť k dispozícii.

RVPS Zvolen vykonala úradný odber vzorky obľúbených sladkostí dodávanú reťazcom Action v obchode na Obchodnej ulici vo Zvolene. Jedná sa o farebné cukríky Nerds rainbow candy. Vznikli s Spojených štátoch amerických s dátumom minimálnej trvanlivosti do 30. novembra 2025.

Výsledky kontroly vykonané inšpektormi prikázali predajcom túto sladkosť z pultov obchodov stiahnuť.

„Vzorka nevyhovela z dôvodu zistenia prekročenia najvyššieho povoleného množstva syntetického farbiva žltá SY (E110). Výrobok bol na Slovensko dodaný z Holandska. Tým bolo porušené Nariadenie EPaR (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach v potrevinách pre prekročenie najvyššieho množstva farbiva Žltá SY (E110).

Maximálny limit je 35, 0 mg/kg, vo vyšetrovacej vzorke bola nameraná hodnota 41, 9 mg/kg,“ vysvetľuje Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenska na svojej webovej stránke dôvod stiahnutia tohto produktu.

RVPS nedovolila predávať túto pochutinu kvôli jej nevyhovujúcim štandardom na slovenskom trhu. Prevádzkovateľ opatrenia navrhnuté RVPS vykonal v plnom rozsahu. Produkt s danou šaržou sa s najväčšou pravdepodobnosťou na pulte slovenských predajní už nepredáva, ako potvrdila inšpekcia.

Hygienici sú na nohách: Do školskej jedálne sa údajne dostali kontaminované jahody
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Čadci riešil možné dodanie kontaminovaných jahôd predávaných v Poľsku do zariadenia školského stravovania na základnej škole v Krásne nad Kysucou. Ochorenie na žltačku typu A sa medzi... Čítať ďalej
20 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik