ŠOKUJÚCE INFORMÁCIE! Islamský štát zverejnil video z útoku v Moskve
24 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Zabite ich, nezľutujte sa s nimi," zverejnil Islamský štát video z útoku Moskvy, informuje maďarský portál Index. Upozorňujeme, že nasledujúce informácie nie sú vhodné pre osoby so slabšou povahou.

Dva dni po moskovskom teroristickom útoku zverejnil Islamský štát, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti, video z útoku. Podľa amerických tajných služieb je za zverstvá zodpovedná mimoriadne brutálna skupina organizácie ISIS-K. Páchateľov mohli zajať čečenskí bojovníci Ramzana Kadyrova.

  • V piatok večer 22. marca došlo v moskovskom nákupnom centre Crocus City Hall k streľbe, ktorá si podľa predbežných správ vyžiadala najmenej 133 obetí vrátane najmenej troch detí a 145 zranených.
  • Islamský štát sa neskôr prihlásil k zodpovednosti za útok, do ktorého bolo zapojených päť militantov. Okamžite sa začal lov.
  • V sobotu ráno zadržali v blízkosti ukrajinských hraníc v Brjanskej oblasti štyroch teroristov podozrivých zo streľby v Moskve. Zverejnená bola aj totožnosť páchateľov.
  • Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že tí, ktorí vykonali tento "barbarský útok", nemajú "žiadnu budúcnosť". 

Putin vydal vyhlásenie po teroristickom útoku na koncertnú halu v Moskve
Prezident Ruskej federácie vydal verejné vyhlásenie po teroristickom útoku na koncertnú halu, pri ktorom zahynulo najmenej 115 ľudí a 145 bolo zranených. "Už teraz je jasné, že čelíme nielen starostlivo, cynicky naplánovanému teroristickému útoku,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Islamský štát (ISIS) zverejnil 90-sekundové video z moskovského teroristického útoku. Video, ktoré preskúmal denník Daily Mail, zverejnila domáca tlačová agentúra teroristickej skupiny Amak, prostredníctvom ktorej sa ISIS prihlásil k zodpovednosti za útok v piatok večer.

Klip, ktorý teroristická skupina opísala ako "exkluzívne zábery zo včerajšieho krvavého útoku na kresťanov v moskovskom meste Krasnogorsk", začína tým, že jeden z teroristov sa ponáhľa do Veľkej sály radnice Crocus s nožom v ruke. Muž, ktorý natáčal video, hovorí dvakrát:

"PRINESTE SAMOPAL. ZABITE ICH A NEMAJTE S NIMI ZĽUTOVANIE."

Ďalší muž s niečím, čo vyzerá ako žlto-čierny guľomet, vbehne do haly a začne divoko strieľať všetkými smermi. Zdá sa, že zbraň sa zhoduje so zbraňou videnou na záberoch zverejnených ruskými úradmi po útoku.

Na videu je počuť strelca, ktorý útok natáčal, ako hovorí: Neveriaci sú porazení Božou vôľou. Boh je veľký. Porazíme neveriacich. Išli sme za Božiu priazeň a hľadali Jeho vieru.

Potom je možné vidieť štyroch ozbrojených mužov, ako pomaly odchádzajú od vchodu do Veľkej siene. Zdá sa, že muži sú tí istí, ktorí si po útoku urobili selfie pred vlajkou teroristickej skupiny.

Na selfie, ktorú pred niekoľkými hodinami zverejnila oficiálna tlačová agentúra ISIS Amak, štyria páchatelia v tmavých baseballových čiapkach a maskách na tvári ukazujú nahor, čo je gesto, ktoré sa dlho spájalo s teroristickou skupinou. Gesto sa podľa odborníkov na zahraničnú politiku vzťahuje na tawhydru, čo je "viera v jednotu Boha".

Identita ľudí na selfie ešte nebola potvrdená, ale ISIS tvrdí, že sú medzi tými, ktorí útok vykonali.

USA tvrdia, že páchateľmi mohol byť ISIS-K

Predstavitelia amerických tajných služieb sú pevne presvedčení, že útok vykonali členovia ISIS-K, bunky Islamského štátu v provincii Khorasan.

Michael Kugelman z Wilsonovho centra vo Washingtone, DC, povedal, že ISIS-K považuje Rusko za "spoluvinníka aktivít, ktoré pravidelne utláčajú moslimov". Dodal, že skupina má medzi svojimi členmi aj niekoľko stredoázijských militantov, ktorí majú vlastné sťažnosti voči Moskve.

ISIS-K, ktorý vznikol koncom roka 2014 vo východnom Afganistane v dôsledku leteckých útokov pod vedením USA na bašty ISIS v Iraku, je známy svojou extrémnou brutalitou.

Od roku 2020 skupinu vedie Shahab al-Muhajir, ktorý má inžiniersky titul. Jeho meno znamená "Šahab migrant", odkazujúc na skutočnosť, že je prvou neafganskou alebo nepakistanskou osobou, ktorá vedie ISIS-K.

Al-Muhajir je jedným z troch členov ISIS-K na zozname jednotlivcov sankcionovaných podľa protiteroristickej smernice, ktorú prvýkrát vytvoril George W. Bush po útokoch z 11. septembra 2001 a odvtedy ju každý rok obnovujú následní prezidenti.

Ďalšími sú sultán Aziz Azam, hovorca skupiny, a Maulawi Rajab, vysoký vodca, ktorý plánoval útoky a operácie ISIS-K a riadenie skupín ISIS-K a vykonával útoky v Kábule.

Spojené kráľovstvo medzitým sankcionovalo týchto troch mužov až v roku 2023. OFSI, sankčný orgán Spojeného kráľovstva, uviedol ako dôvod trestu zodpovednosť al-Muhadžira za "niekoľko teroristických útokov, ktoré v roku 2021 viedli k stovkám úmrtí".

On a jeho teroristická bunka sa predtým zamerali na Rusko a prihlásili sa k zodpovednosti za samovražedný bombový útok na ruské veľvyslanectvo v afganskom hlavnom meste Kábul v roku 2022, pri ktorom zahynuli dvaja zamestnanci veľvyslanectva a štyria ďalší ľudia.

Začiatkom tohto mesiaca ruská FSB oznámila, že zmarila útok ISIS-K na moskovskú synagógu, informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Čečenci mohli zajať teroristov

Skupinu smerujúcu na Ukrajinu údajne obsadili čečenskí bojovníci lojálni Putinovmu blízkemu spojencovi, bojovníkovi Ramzanovi Kadyrovovi . Kadyrov povedal: "Čečenskí bojovníci dorazili na určené súradnice, miesto pátrania po teroristoch, okolo 3.00 h ráno a okamžite začali prečesávať územie spolu s FSB (Federálnou bezpečnostnou službou) a vojakmi Leningradského vojenského okruhu."

"Úspešne splnili svoju úlohu a napriek rizikám zajali vrahov nažive," povedal Kadyrov.

Ďalší podozrivý, Ruslan Nazarov, údajne dobrovoľne išiel na policajnú stanicu, aby povedal, že bol v čase teroristického útoku v Samare. Mohol byť bývalým majiteľom Renaultu (používaného teroristami).

V Brjanskej oblasti boli rozmiestnené dva vrtuľníky a osem bezpilotných lietadiel, aby pátrali po utečencoch, uviedla SHOT.

Veľká povolebná diskusia: Dubéci,Michelko,Tomáš a Šipoš
Výsledky prvého kola volieb neboli veľmi prekvapivé vzhľadom na predvolebné prieskumy. Rozhodujúce bude druhé kolo. Zhodli sa na tom poslanci Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS), Martin Dubéci (PS), Michal Šipoš (Klub Slovensko, Za ľudí, KÚ)... Čítať ďalej
24 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik