Putin vydal vyhlásenie po teroristickom útoku na koncertnú halu v Moskve
24 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Prezident Ruskej federácie vydal verejné vyhlásenie po teroristickom útoku na koncertnú halu, pri ktorom zahynulo najmenej 115 ľudí a 145 bolo zranených. "Už teraz je jasné, že čelíme nielen starostlivo, cynicky naplánovanému teroristickému útoku, ale pripravenej a organizovanej masovej vražde pokojných, bezbranných ľudí. Zločinci sa pokojne a cielene vydali zabíjať, strieľať z bezprostrednej blízkosti do našich občanov, do našich detí. Tak ako kedysi nacisti vykonávali masakry na okupovaných územiach, rozhodli sa zinscenovať ukážkovú popravu, krvavý akt zastrašovania," povedal Vladimir Putin a ukázal priamo na Ukrajinu, informujú Parlamentní Listy.

Najmenej 115 obetí teroristického masakru v Moskve. Rusko poukázalo na Ukrajinu, kam podľa vyšetrovania ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) utieklo päť páchateľov. Ozbrojenci vtrhli v piatok večer do koncertnej sály na západnom okraji Moskvy a pred začiatkom koncertu začali strieľať do ľudí z automatických zbraní. Z miesta boli hlásené aj výbuchy a požiar v budove.

Prezident Putin sa v sobotu 23. marca o 13.30 h SEČ verejne vyjadril k tejto záležitosti

"Hovorím k vám po krvavom, barbarskom teroristickom čine, ktorého obeťami sa stali desiatky pokojných, nevinných ľudí - našich krajanov, vrátane detí, tínedžerov a žien. Lekári teraz bojujú o životy obetí, ktoré sú vo vážnom stave. Som si istý, že urobia všetko možné aj nemožné, aby zachránili životy a zdravie všetkých zranených. Osobitné slová vďaky patria posádkam záchranných a leteckých sanitiek, vojakom špeciálnych jednotiek, hasičom, záchranárom, ktorí urobili všetko pre záchranu životov, aby ich vyniesli spod ohňa, z epicentra požiaru a dymu a zabránili ešte väčším stratám," ocenil prezident Putin zásah ruských záchranných jednotiek.

Putin upozornil i na pomoc obyčajných ľudí

"Nemôžem opomenúť pomoc bežných občanov, ktorí v prvých minútach po tragédii nezostali ľahostajní a spolu s lekármi a bezpečnostným personálom poskytli prvú pomoc a previezli postihnutých do nemocníc," povedal Putin v ich príhovore.

"Poskytneme potrebnú pomoc všetkým rodinám, ktorých životy boli ovplyvnené hroznou nehodou, ako aj zraneným. Vyjadrujem hlbokú a úprimnú sústrasť všetkým, ktorí prišli o svojich blízkych. Celá krajina, celý náš národ smúti s vami. Vyhlasujem 24. marec za deň štátneho smútku," povedal Vladimír Putin, čím vyhlásil nedeľu 24. marca za deň smútku v Ruskej federácii.

Spomenul tiež opatrenia, ktoré ruské orgány zaviedli v reakcii na teroristický útok. "V Moskve a Moskovskej oblasti, vo všetkých regiónoch krajiny boli zavedené dodatočné protiteroristické a protisabotážne opatrenia. Teraz je najdôležitejšie zabrániť tým, ktorí stoja za týmto krviprelievaním, aby spáchali nový zločin," povedal Putin.

Teroristi sú už zadržaní. Chceli ujsť na Ukrajinu

A obrátil pozornosť na samotných teroristov a na vyšetrovanie Federálnej bezpečnostnej služby. "O vyšetrovaní tohto zločinu a výsledkoch operatívnych vyšetrovacích akcií možno v súčasnosti povedať nasledovné. Všetci štyria priami páchatelia teroristického útoku, všetci tí, ktorí strieľali a zabíjali ľudí, boli nájdení a zadržaní," povedal Putin s odkazom na Ukrajinu. "Pokúsili sa ukryť a presunuli sa smerom na Ukrajinu, kde im bolo podľa predbežných údajov na ukrajinskej strane pripravené okno na prekročenie štátnej hranice. Celkovo bolo zadržaných 11 osôb. Federálna bezpečnostná služba Ruska a ďalšie orgány činné v trestnom konaní pracujú na identifikácii a odhalení celej základne teroristov: tých, ktorí im zabezpečovali dopravu, načrtli únikové cesty z miesta činu, pripravili úkryty, skrýše so zbraňami a muníciou," povedal rozhodne prezident Ruskej federácie.

Na potvrdenie platnosti svojich slov zopakoval, že bezpečnostné zložky nič nezanedbajú. A teroristický útok prirovnal k nacistickej mašinérii z druhej svetovej vojny. "Opakujem - orgány činné v trestnom konaní urobia všetko pre to, aby zistili všetky podrobnosti zločinu. Už teraz je však jasné, že čelíme nielen starostlivo, cynicky naplánovanému teroristickému útoku, ale pripravenej a organizovanej masovej vražde pokojných, bezbranných ľudí. Zločinci sa pokojne a zámerne rozhodli zabíjať, strieľať z bezprostrednej blízkosti do našich občanov, do našich detí. Tak ako kedysi nacisti vykonávali masakry na okupovaných územiach, rozhodli sa zinscenovať ukážkovú popravu, krvavý akt zastrašovania," povedal Putin bez okolkov.

Spravodlivosť bude vykonaná nemilosrdne

Podľa Putina spravodlivosť dopadne na všetkých aktérov. "Všetci páchatelia, organizátori a objednávatelia tohto zločinu budú spravodlivo a nevyhnutne potrestaní. Nech je to ktokoľvek, nech ich vedie ktokoľvek. Opakujem: identifikujeme a potrestáme všetkých, ktorí stoja za teroristami, ktorí pripravili toto zverstvo, tento útok na Rusko, na našich ľudí," povedal Putin s tým, že FSB sa domnieva, že útoky sú spojené s Ukrajinou.

Následne Putin poukázal na medzinárodný terorizmus, proti ktorému by spolu so spriatelenými štátmi neváhal začať bojovať. "Vieme, akú hrozbu predstavuje terorizmus. Tu počítame so súčinnosťou so všetkými štátmi, ktoré úprimne zdieľajú našu bolesť a sú pripravené skutočne spojiť sily v boji proti spoločnému nepriateľovi - medzinárodnému terorizmu, proti všetkým jeho prejavom," povedal rozhodne Vladimír Putin.

A na ich adresu padlo niekoľko veľmi ostrých slov. "Teroristov, vrahov, neľudí, ktorí nemajú a nemôžu mať národnosť, čaká jeden nezávideniahodný osud - odplata a zabudnutie. Nemajú žiadnu budúcnosť. Našou spoločnou povinnosťou, našich vojakov na fronte, všetkých občanov krajiny, je teraz byť spolu v jednej formácii. Verím, že to tak bude, pretože nikto a nič nemôže otriasť našou jednotou a vôľou, naším odhodlaním a odvahou, silou jednotného ruského národa," snažil sa prezident Putin vo svojom prejave posilniť jednotu ruského národa.

Slovensko plače s Moskvou: Ide o odporný čin!
Moskva je v slzách, celé Rusko smúti. Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk na predmestí Moskvy vtrhli v piatok (22. 3.) večer viacerí muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Počet obetí sa blíži k číslu 150. Zranených... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Ruský prezident vyzdvihol multietnickosť Ruska. "Nikto nebude môcť zasiať jedovaté semená nezhôd, paniky a rozbrojov v našej mnohonárodnostnej spoločnosti."

Na záver Putin vyzdvihol skutočnosť, že Rusko vždy prešlo skúškami, ktorými prešlo v minulosti, silnejšie. A nemá to byť inak ani teraz. "Rusko opakovane prešlo ťažkými, niekedy až neznesiteľnými skúškami, ale stalo sa ešte silnejším. Tak to bude aj teraz," uzavrel svoj prejav Vladimir Putin.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik