Slovensko plače s Moskvou: Ide o odporný čin!
23 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Moskva je v slzách, celé Rusko smúti. Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk na predmestí Moskvy vtrhli v piatok (22. 3.) večer viacerí muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Počet obetí sa blíži k číslu 150. Zranených je podľa úradov ďaleko viac. K zodpovednosti sa prihlásil Islamský štát. Moskva tvrdí, že pri útoku bolo zadržaných 11 ľudí. Na jeden z najsmrteľnejších teroristických útokov, aké za posledné roky zasiahli Rusko reagovali aj osobnosti slovenského politického života.

S obeťami cíti aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, Juraj Draxler a Anna Belousovová sa na útok pozreli zo širšieho uhla. Peter Pellegrini, Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), Eduard Chmelár či Peter Marček cítia s obeťami. A nie len oni. Od rána sa stretávajú ľudia pred ambasádou Ruskej federácie, kam na zriadené pietne miesto nosia kvety a zapaľujú sviečky.

M. Žilinka: Útok v ruskom Krasnogorsku je hrubé pošliapanie práva a ľudskosti

Útok v ruskom Krasnogorsku na predmestí Moskvy považuje generálny prokurátor SR Maroš Žilinka za nielen strašnú tragédiu, ale aj hrubé pošliapanie práva a ľudskosti, informuje TASR.

"Vyjadrujem moju hlbokú účasť na trápení všetkých, ktorých sa táto tragédia, ktorá sa už nikdy a nikde nesmie opakovať, dotkla," povedal Žilinka.

KRVAVÝ ÚTOK V MOSKVE: Počet mŕtvych stúpol na 143 osôb, zadržaných bolo 11 ľudí (VIDEO)
Počet mŕtvych v Crocuse stúpol na 143 osôb, uviedol ruský Vyšetrovací výbor. K zodpovednosti sa prihlásil Islamský štát. Moskva tvrdí, že pri útoku bolo zadržaných 11 ľudí, informuje POLITICO. Ozbrojenci zaútočili na rockový koncert neďaleko... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Juraj Draxler: Je to dosť typický postup islamistických teroristov, teda ISIS a príbuzných skupín

Draxler na sociálnej sieti poznamenáva, že ISIS má Moskvu v hľadáčiku ešte kvôli Čečensku, ale aj kvôli Sýrii.

„To, čo v tomto kontexte znechucuje, sú reči z Kyjeva. Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdila, že teroristický útok si zorganizoval sám Kremeľ. Nie tak explicitne, ale s podobnými narážkami sa vyjadril jeden z hlavných poradcov prezidenta Zelenského,“konštatuje na Facebooku Draxler s tým, že sa tak stalo vo chvíľach, keď celá Európa cítila a vyjadrovala rozhorčenie nad útokom a vyjadrila sústrasť obetiam. Podľa politika sa kyjevskí politici zachovali, „ako rozmaznané decká, natlačené dolármi, ktoré im putujú v značných objemoch - prskali nechutnosti.“

„Každopádne, ostáva dúfať, že páchatelia aj organizátori hrozného činu budú čo najskôr potrestaní a najmä, že sa počet obetí už v nasledujúce hodiny nebude zvyšovať. Takýto útok proti nič netušiacemu civilnému obyvateľstvu, ktoré sa nachádza na vlastnom území, a nikomu neprekáža, vrátane žien a detí, je za každých okolností zbabelý a ohavný,“ uzatvára Draxler.

Anna Belousovová: Svet je na pokraji priepasti

„Je mi veľmi ťažko,“ začína svoj status Anna Belousovová, ktorej v prvom momente prebehlo hlavou, či sú všetci jej príbuzní v poriadku. Neskôr, keď si dala dokopy fakty, na Facebooku zareagovala pár poznámkami, v ktorých uvažuje o okolnostiach útoku.

„Nech už je za týmto teroristickým útokom hocikto, jedno je isté. Odpoveď Ruska bude veľmi tvrdá voči všetkým, kto sa na tom podieľal. Aj tým v pozadí...,“obáva sa Belousovová.

Blanár kondoloval pozostalým obetí šokujúceho teroristického útoku v Moskve
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v piatok večer odsúdil teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy a vyjadril sústrasť pozostalým a blízkym obetí. "Vyjadrujem hlbokú sústrasť všetkým... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Matúš Šutaj Eštok: „Previnili sa“ účasťou na koncerte

„Terorizmus je odporný zločin v ktorejkoľvek krajine sveta a treba sa voči nemu všetkými silami brániť. Po útokoch šialencov ostávajú desiatky, neraz stovky nevinných obetí - tie v Moskve sa "previnili" len tým, že išli na večerný koncert. K útoku sa prihlásil Islamský štát s tým, že bol zameraný na kresťanov. Každý terorizmus je strašný, ale nábožensky motivované teroristické činy sú pre mňa ako pre veriaceho človeka absolútne nepochopiteľné. Nedokážem si predstaviť boha, ktorý by od svojich nasledovateľov vyžadoval páchanie takýchto zverstiev,“reagoval na sociálnej sieti minister vnútra.

Peter Pellegrini: Odsúdenia hodný skutok

„Zabíjanie nevinných ľudí na kultúrnom podujatí je odporný zločin v každej krajine sveta. Je mi ľúto všetkých, ktorí dnes v Moskve stratili svojich blízkych po teroristickom útoku. Nech je motív terorizmu akýkoľvek, je to absolútne neprijateľný a odsúdeniahodný skutok, po ktorom ostávajú zničené nevinné ľudské životy,“ reagoval predseda NR SR Peter Pellegrini.

Eduard Chmelár stručne a empaticky

„Ach, Moskva... Taká si nedobytná pre cudzie armády a taká zraniteľná pre ten najstrašnejší teror... Silu a nádej všetkým živým,“ napísal politológ Eduard Chmelár.

Peter Marček a minúta ticha pred ambasádou RF

Jedným z tých, ktorí si pred ruské veľvyslanectvo prišiel uctiť obete bol aj Peter Marček.

AKTUALIZOVANÉ Ako sa prezidentka postaví k teroristickému útoku v Rusku?
Militantná organizácia Islamský štát (ISIS) prevzala zodpovednosť za piatkový útok na koncertnú sálu na predmestí Moskvy. Podľa najnovších údajov bolo zabitých viac ako 60 ľudí a ďalších 100 bolo zranených. A slovenská prezidentka mlčí! "Pani... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik