K teroristickému útoku v Moskve sa prihlásil ISIS: Viac ako 60 mŕtvych, viac ako 100 zranených
23 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Militantná organizácia Islamský štát (ISIS) prevzala zodpovednosť za piatkový útok na koncertnú sálu na predmestí Moskvy. Podľa najnovších údajov bolo zabitých viac ako 60 ľudí a ďalších 100 bolo zranených, informuje agentúra TASS.

V Moskve a regiónoch sú sprísnené bezpečnostné opatrenia, pričom sa rušia hromadné podujatia. Lídri ďalších krajín vyjadrili odsúdenie teroristického útoku a vyjadrili sústrasť v dôsledku smrti ľudí.

Okolnosti incidentu

Skupina ozbrojencov ISIS vyzbrojených útočnými puškami začala strieľať vo vstupnej hale a potom v koncertnej sále tesne pred koncertom rockovej skupiny Picnic, uviedli očití svedkovia. Neskôr došlo v budove k výbuchu a vypukol požiar.

Požiar v Crocuse pohltil podľa najnovších informácií plochu 12 900 metrov štvorcových, pričom strecha sa začala čiastočne rúcať. Na likvidáciu požiaru boli nasadené najmä vrtuľníky. Ministerstvo pre mimoriadne situácie v sobotu okolo 01:00 moskovského času informovalo, že požiar bol lokalizovaný.

Obete

Podľa najnovších údajov vyšetrovacieho výboru zahynulo pri teroristickom útoku viac ako 60 ľudí. Počet obetí sa môže zvýšiť, poznamenal vyšetrovací výbor.

Podľa ruského ministra zdravotníctva Michaila Muraška bolo hospitalizovaných približne 115 ľudí vrátane 5 detí. Viac ako 30 ľudí požiadalo o ambulantnú starostlivosť.

Šesťdesiat ľudí je vo vážnom stave. Vykonali sa takmer všetky potrebné operácie, uviedla podpredsedníčka vlády Tatyana Goliková.

Odpoveď od úradov

Ruský prezident Vladimir Putin bol o incidente informovaný niekoľko minút po jeho začiatku, povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Prezident je neustále zásobovaný všetkými relevantnými informáciami a dal „všetky potrebné pokyny“, zdôraznil Peskov.

Šéfovia Federálnej bezpečnostnej služby, ministerstva vnútra, vyšetrovacieho výboru a Národnej gardy informovali Putina o vyšetrovaní teroristického útoku, uviedol Kremeľ neskôr. Okrem toho ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov prezidentovi povedal o opatreniach, ktoré sa prijali na záchranu ľudí a poskytnutie všetkej potrebnej pomoci.

Putin hovoril aj s podpredsedníčkou vlády Golikovou, ministrom zdravotníctva Muraškom a gubernátorom Moskovskej oblasti Andrejom Vorobjovom, informovala tlačová služba prezidenta.

Federálna bezpečnostná služba uviedla, že špeciálne služby vykonávajú pátraciu akciu. Vyšetrovací výbor začal trestné stíhanie vo veci teroristického útoku. Vyšetrovací výbor neskôr uviedol, že zbrane a výzbroj boli zhromaždené na mieste.

Bezpečnostné opatrenia a zrušenie podujatí

Masové podujatia plánované na 23. a 24. marca boli v Moskve a ďalších regiónoch zrušené. Federálne kultúrne subjekty nebudú takéto podujatie organizovať ani v najbližších dňoch.

Kvôli tragédii moskovské divadlá rušia predstavenia, kiná a múzeá prerušujú prácu, niektoré univerzity oznámili zrušenie sobotňajšieho vyučovania.

Na moskovských letiskách a železničných staniciach sa sprísnili bezpečnostné opatrenia. Sprísnenie bezpečnostných opatrení ohlásili mnohé ďalšie regióny.

Svetová odozva

Mnohé krajiny teroristický útok odsúdili a vyjadrili sústrasť nad smrťou ľudí. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko bol medzi prvými, ktorí vyjadrili sústrasť, keď vyjadril presvedčenie, že organizátori a páchatelia útoku by mali byť spravodlivo potrestaní. Kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev poveril orgány činné v trestnom konaní v krajine, aby v prípade potreby poskytli pomoc ruským kolegom.

Spriatelené aj nepriateľské krajiny sa vyjadrili, medzi nimi niekoľko európskych krajín, Belgicko, Maďarsko, Nemecko, Taliansko, Francúzsko a ďalšie, Kanada a Nový Zéland. Americký Biely dom označil teroristický útok za hrozný útok.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Michail Podoljak uviedol, že Kyjev s incidentom nemá nič spoločné. Americké úrady sa domnievajú, že neexistujú žiadne známky zapojenia Ukrajiny alebo Ukrajincov do teroristického útoku.

Biely dom navyše uviedol, že si nie je vedomý možnej súvislosti medzi udalosťami v Crocuse a varovaním americkej ambasády v Moskve začiatkom marca o možných útokoch extrémistov. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že reakcia USA na teroristický útok vyvolala otázky.

Maskovaní muži strieľali v koncertnej sále v Moskve
Portál Baza napísal, že na mieste zahynulo najmenej 12 ľudí a 35 ďalších utrpelo zranenia. Najmenej traja maskovaní ozbrojenci spustili v piatok paľbu v moskovskej koncertnej sále Crocus City Hall. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti sú na mieste... Čítať ďalej
22 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik