J.Hrabko: V TV Markíza Pellegrini dominoval, ale v RTVS bude mať deväť súperov
20 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

V pondelkovom (18.3.) dueli prezidentských kandidátov Petra Pelleginiho a Ivana Korčoka v TV Markíza dominoval sebavedomejším a pokojnejším prejavom Pellegrini. Záverečná spoločná debata všetkých desiatich kandidátov v RTVS má však iné pravidlá a môže mať aj iný priebeh. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pripomenul, že stredajšej poslednej televíznej diskusie pred začiatkom volebného moratória v RTVS sa zúčastní všetkých desať kandidátov, pričom každý bude mať rovnako vymedzený čas aj okruh diskutovaných problémov. "Je iná debata, keď máte jedného súpera a iná, keď máte deviatich súperov. A vlastnú šou tam príde urobiť aj Igor Matovič a ďalší kandidáti," konštatoval Hrabko.

Aktuálne do prvého kola volieb prezidenta smeruje Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec. Podľa Hrabka však nie je vylúčené ani to, že poslednú televíznu debatu využije ešte niektorý kandidát na to, aby oznámil vzdanie sa kandidatúry.

Prvé kolo volieb by podľa Hrabka mohlo potvrdiť predpoklady z prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých sú hlavnými favoritmi na postup do druhého kola Pellegrini a Korčok a za nimi s odstupom nasleduje Harabin. "Títo dvaja by mali podľa dlhodobých preferencií postúpiť a pán Harabin ich zrejme nedobehne ani s podporou Andreja Danka. Ak by nastal tzv. Kukanov efekt, bol by rovnakým prekvapením, ako v roku 2004," poznamenal Hrabko.

V prezidentských voľbách v roku 2004 prekvapivo nepostúpil do druhého volebného kola jeden z veľkých favoritov, Eduard Kukan, a voliči napokon rozhodovali medzi Vladimírom Mečiarom a Ivanom Gašparovičom.

Za slabinu viacerých prieskumov preferencií považuje Hrabko nereálne vysokú voličskú účasť, ktorú deklarujú ich respondenti. Ak v skutočnosti príde k urnám menej voličov, ako to uviedli respondenti v prieskumoch, ovplyvní to podľa neho výsledné čísla pre jednotlivých kandidátov.

Na margo predvolebnej kampane v tohtoročných voľbách prezidenta Hrabko povedal, že si na podobnú nepamätá. "Je to dané viacerými okolnosťami, hlavne tou, že nedávno boli parlamentné voľby," doplnil. Kľúčové politické strany podľa neho chápu voľby prezidenta ako príležitosť zopakovať súboj o voličov zo septembra 2023. "Inými slovami, bude to opäť súboj medzi vládnymi a mimovládnymi stranami," uviedol.

Za politickú chybu prezidentky Zuzany Čaputovej považuje Hrabko vypísanie minuloročných predčasných parlamentných volieb na príliš neskorý termín. Predlžovanie neštandardného politického stavu v republike na deväť mesiacov minulého roka podľa neho ovplyvnilo rozhodovanie voličov, ale spôsobilo aj nahromadenie troch volieb - parlamentných, prezidentských a európskych v krátkom časovom slede. V čase vrcholiacej prezidentskej kampane podľa neho už strany rozbiehajú kampaň do júnových európskych volieb a zároveň vo verejnosti ešte stále doznievajú dozvuky volieb do parlamentu.

Premiér avizuje na najbližšom rokovaní vlády "legislatívnu smršť"
Premiér Róbert Fico (Smer-SD) avizuje na najbližšom rokovaní vlády "legislatívnu smršť". Hoci má ísť o výjazdové rokovanie v Galante, kabinet má riešiť aj veľké novely. Avizoval tiež, že bude navrhovať prerokovanie zmien v RTVS v skrátenom... Čítať ďalej
20 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik