Kolíkovej obavy sú oprávnené: Susko ukázal otrasnú skutočnosť o Pláne obnovy (VIDEO)
18 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

V pondelok, 18. marca sa na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR konala avizovaná tlačová beseda (TB) ministra Borisa Suska (Smer-SSD). Jej témou bolo Dedičstvo bývalých vlád na ministerstve spravodlivosti. Slovensko s vysokou pravdepodobnosťou príde o desiatky miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti na rekonštrukciu súdov a to všetko kôli bývalému vedeniu!

V úvode TB minister pripomenul, že množstvo slovenských súdov nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu a preto by dvesto miliónov eur na tento účel ministerstvo veľmi potrebovalo. Tieto financie však bude nútené využiť na reformy, ktoré pripravila ešte Mária Kolíková. Peniaze, ktoré Slovensko dostane z Plánu obnovy a odolnosti sú totiž viazané práve na Kolíkovej reformu. Tú Susko kritizuje od jej začiatku, teda od r. 2022.

BORIS SUSKO PREHOVORÍ, Mária Kolíková sa už asi potí...
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá opustila stranu Veroniky Remišovej, Za ľudí, aby sa neskôr pridala k strane Sloboda a Solidarita sa už asi potí. Minister spravodlivosti Boris Susko práve ohlásil tlačovú konferenciu a téme je... Čítať ďalej
17 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

„Na justíciu máme v Pláne obnovy vyčlenených vyše štvrť miliardy eur. Z tejto sumy vyše 223 miliónov eur, teda skoro osemdesiat percent z celkového objemu týchto prostriedkov je určených na modernizáciu súdnych budov,“spresnil Susko. Mali by byť použité na rekonštrukciu či kúpu nových budov pre 24 súdov. Termíny kompletného dokončenia sú nastavené na 31. december 2025.

„Bez splnenia tejto podmienky na vyplatenie týchto peňazí nemáme nárok, ak ju nesplníme, nebudú nám vyplatené,“ vysvetľuje minister. Keďže omeškanie je veľké, po nástupe do funkcie, Susko zriadil krízový tím, ktorý mal za úlohu revíziu stavu tak, aby mohlo nové vedenie MS podniknúť kroky na urýchlenie. V tomto čase mali byť procesy v polovici.

„Dovoľte mi oznámiť zlú správu, pretože projekty za takmer tristo miliónov eur o ktorých hovorím, sme mali nájsť niekde v polovici ich procesu, ale po dôkladnej analýze sme zistili, že sme len na začiatku, v bode nula,“ oznámil Susko a doplnil, že jeden projekt musel byť zrušený – niekto na ministerstve si chcel urobiť realitný biznis, na čo upozornila ešte kontrola bývalej vlády.

„Som veľmi zvedavý, ako bývalá pani ministerka vysvetlí toto obrovské politické a manažérske zlyhanie,“ poznamenáva Susko s tým, že pri žiadnom z projektov nie je schopné dodržať termín. Ak by sa aj šlo podľa pôvodných plánov, nebolo by možné stihnúť to, nie ešte pri takomto časovom sklze.

A. Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác (AKTUALIZOVANÉ)
Andrej Danko sa v pondelok oficiálne vzdal kandidatúry na prezidenta SR. Oznámil to na spoločnej tlačovej konferencii s ďalším uchádzačom o post hlavy štátu Štefanom Harabinom. Predseda SNS svoj krok vysvetlil vývojom preferencií a snahou... Čítať ďalej
18 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Bývalé vedenie rezortu podľa Suska nebralo do úvahy ani nutnosť časovej rezervy, ale ani zákonné časové normy na realizáciu potrebných úkonov. Navyše projekty viedli ľudia bez skúsenosti, či odbornosti.

„Zrejme jediné, na čom niekomu na ministerstve záležalo, bol realitný biznis so súdnymi budovami Mestský súd Bratislava III a Mestský súd Bratislava IV., ktoré sa mali presťahovať do novej spoločnej budovy,“ konkretizuje minister. Hoci to bol najväčší projekt, pre netransparentnosť bolo nutné zrušiť ho. Na tú upozorňovala už kontrola predchádzajúcej vlády. Projektu bolo vyčítané nedodržanie zásady riadneho finančného hospodárenia, nedostatky v projektovom riadení a množstvo ďalších nedostatkov a nejasností.

„Ak sa pri bývalej vláde hovorí o amaterizme, pri súdnej reforme to platí dvojnásobne," upozornil Susko s tým, že s Petrom Kmecom, podpredsedom vlády pre  Plán obnovy rokujú o možnosti posunu termínu jednotlivých projektov tak, aby sa dali realizovať. Súdy preto budú nútené fungovať v obmedzených podmienkach (kontajnerové budovy, nadstavby), pretože inak sa termíny nedajú zrealizovať. Vyzval preto prítomných novinárov, aby sa tiež obrátili na Máriu Kolíkovú, aby tieto nadhodnotené harmonogramy vysvetlila.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatiky predstaví nemilé dedičstvo Veroniky Remišovej (VIDEO)
Nominanti podpredsedníčky vlády a ex-ministerky Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatiky napáchali vo svojom rezorte iba škody, Nový riaditeľ NASES ušetril štátu takmer 200 000 eur ročne na poplatkoch za SMS správy. Ako? „Kým... Čítať ďalej
18 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik