Koniec diletantstva Remišovsko-Budajovských je konečne na obzore (VIDEO)
14 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Tomáš Taraba (SNS – Život NS) sa pozastavil nad pozoruhodnou logikou poslancov klubu Oľano, akými sú Veronika Remišová a Ján Budaj. Používanie ich mozgových závitov totiž zvykne viac vecí pokaziť ako napraviť. A stojí to celkom slušné peniaze.

„Všetci poznáte výzvy „obnov svoj dom“, čo je v podstate zatepľovanie domov,“ pripomenul na úvod Tomáš Taraba. Čo je na tejto aktivite také zaujímavé?  To sa budete čudovať.

„Na tomto projekte robilo na Slovenskej agentúre životného prostredia 893 dohodárov. Z toho cez 497 dohodárov. Iba na tomto projekte,“ skonštatoval Juraj Moravčík generálny riaditeľ SAŽP.

Pointou je, že pri výmene zateplenia je to ako s výmenou starých pneumatík na aute. „Keby ste mali absolútne vyšúchané pneumatiky a vymenili ich za nové, je jasné, že tie nové pôjdu lepšie. Bez ohľadu na to, že by ste mali certifikát, ktorý je na to dokladom. Keby ste mali novú bundu, ktorá nahradí starú s veľkými dierami, je jasné, že vám v nej bude teplejšie,“ vysvetlil základný princíp fungovania revitalizácie.

Ibaže, nastal tu jeden problém. Celého projektu sa „chytili“ Remišová a Budaj...

Remišová a Budaj si však dali za predsavzatie robiť obštrukcie. Dôkaz je dôležitejší než zdravý rozum

„Predstavte si, že títo Pat a Mat slovenskej politiky chceli, aby ľudia, ktorí nedodajú energetický certifikát, ktorý potvrdzuje, že zateplený dom je lepší ako nezateplený, nemôžu dostať peniaze,“ vyjadril sa o šafárení Remišovej a Budaja Tomáš Taraba. Čomu tým pomohli? Snáď len tomu, že vec zostala stáť na vode.

Spôsobili tým to, že na Slovensku nie je dostatok ľudí, ktorí stíhajú dodávať tieto potvrdenia. Sú to odborne spôsobilé osoby, ktorých je na Slovensku približne iba dvesto. Takéto minimum ľudí v súčasnosti musí chodiť po tisícoch slovenských domov, vybavujú tisíce žiadostí a nedobrovoľne tým otravujú ľudí, aby doložili fakt že „keď prší, tak je mokrá ulica“.

„S pánom Rašim, ktorý nahradil Veroniku Remišovú som rokoval o tom aby štát pri týchto projektoch prestal šikanovať ľudí a skrátil byrokratické obštrukcie,“ vyjadril sa minister Taraba.

Pri každej druhej žiadosti totiž treba tento energetický certifikát a vec sa nehýbe.

Presnejšie je to 46,9 % nevybavených žiadostí, na ktoré požadovali Remišová s Budajom detailné overenie niečoho, čo je očividné. Kvôli ich neschopnosti sa tieto žiadosti musia zamietať.

Koniec diletantstva Remišovsko-Budajovských je konečne na obzore

„Chceme všetkých uistiť, že plánujeme ďalšiu výzvu,“ potvrdil Juraj Moravčík. „Žiadne rýchle prsty, ktoré tu boli doteraz tu už fungovať nebudú. Spôsobovali pád IT systému. Ľudia sa nemohli dostať pod tieto výzvy, boli vyklikané. Každá ďalšia výzva bude vybavená podľa priebežnosti. Bude dostatok priestoru na to, aby bolo možné podať si túto výzvu z plánu obnovy.“

„Slovensko nečerpá eurofondy preto, že naši úradníci sa snažia veci skomplikovať, preto sme jedni z najhorších v Európe,“ skonštatoval nepríjemný fakt Tomáš Taraba.

Úlohou Ministerstva životného prostredia a SAŽP je, aby tento proces urobili čo najjednoduchším.

Rovnako všetci pracovníci zaoberajúci sa dohodami prejdú na trvalý pracovný pomer a nebudú na vykonávaní ich práce participovať ani študenti bez pevného pracovného pomeru. Je tu záujem iba o pracovníkov, ktorí budú môcť vykonávať svoje zamestnanie nebrigádnou formou, v pevne stanovenom čase.

Agentúra zostane aj naďalej fungovať v Banskej Bystrici, čo pomôže ľuďom v tomto regióne, aby ľahšie našli pracovné pozície a nebude tým pádom všetko centralizované iba do metropoly Slovenskej republiky tak, ako to chcela bývalá vláda.

Agentúra sa bude snažiť pomôcť novým podnikateľom, živnostníkom, start-up podnikateľom s víziou v zelenej transformácii ekonomiky, čiže v odvetviach, v ktorých je v Európe mimoriadny dopyt.

PRIŠIEL NA PSA MRÁZ! Začalo trestné stíhanie Budaja a spol.
Polícia začala trestné stíhanie pre neskoré uhradenie faktúr bývalým vedením Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Mala tam vzniknúť škoda takmer 600.000 eur. Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. "Vo veci bolo... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

SAŽP bude robiť dobré meno inovátorom v oblasti technológie

Slovenská agentúra životného prostredia podporí tvorcov inovujúcich technológie, patenty, talenty z akademickej obce, tak, ako sa to nedávno stalo pri stretnutí na Technickej univerzite v Košiciach, kde sa nachádza mimoriadne veľa nadaných Slovákov, schopných reprezentovať našu krajinu v čo najlepšom svetle.

Taraba sa vyjadril aj k RTVS nerešpektuje pluralitu názorov politikov a slobodu vyjadrenia. Samovláde je koniec

„RTVS je jedna pseudoinštitúcia, ktorá nerešpektuje pluralitu názorov. Ja som štyri roky nedostal pozvanie ani raz ísť do vašej televízie ako poslanec Národnej rady...“ skonštatoval na účet „novinárov“ z „najobjektívnejšej mediálnej inštitúcie na Slovensku“.

„Sprivatizovala si ju úzka skupina progresívcov. Celú Slovenskú televíziu. Mali ste na čele riaditeľa, ktorý prešiel osobným bankrotom. Osobne sa budem zasadzovať za to, aby bol predvolaný Machaj a odpovedal na otázku, či niekto z veriteľského výboru mal alebo nemal nejaké profity z STV. Je škandál, že človek, ktorý prešiel osobným bankrotom bol na čele STV. Myslím si, že to, čo je nad tým, je úzka skupina ľudí, ktorá končí na kandidátkach PS. Urobila si z RTVS inštitúciu, ktorú musia platiť daňoví poplatníci. Urobili si z nej stranícke médium,“ ostro zaútočil na RTVS Tomáš Taraba.

Konanie „verejnoprávnej inštitúcie“,  ktorú ovládala opozícia nemá nič spoločné s pluralitou

Stanovisko z pohľadu vlády je úplne jasné. Slovenská televízia má patriť všetkým občanom a pokiaľ minister Taraba vie, že zákon, ktorý ide do NR SR bude prebraný do detailu. V jeho hlavných kontúrach však nie sú proti jeho zneniu žiadne výhrady. Padol spoločný súhlas. Môžu nastať iba minimálne, tzv. kozmetické zmeny, ale názor je v princípe jednotný.

Premiér: Návrhom zmien v RTVS by sa mohol zaoberať parlament v apríli
Návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by sa mohol podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlament zaoberať už v apríli. Otázku telerozhlasu by chcel mať vyriešenú do leta. Vyplýva to z rozhovoru Fica pre denník Štandard. Doplnil, že v... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik