Petr Fiala je hysterický autista neschopný vyriešiť problémy poľnohospodárov
12 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Protesty českých poľnohospodárov, od malých cez stredných až po tých väčších, ktoré sa koncom týždňa konali v Prahe, boli ešte veľmi mierne. Hrozby vlády ich však možno naučia, ako správne "bojovať za svoje záujmy" v štýle farmárov vo Francúzsku či Nemecku. Uviedol to p renomovaný politický analytik Lukáš Valeš, podľa ktorého sa premiér správa ako autista pre Parlamenté Listy.cz. Vyhrážky poľnohospodárom, že sa im nebude dariť, pripomenuli komentátorovi Petrovi Holcovi tzv. „komunistickú rétoriku z 50. rokov“, čím chcel zľahčiť  a znevážiť zložitú situáciu poľnohospodárov v Českej republike.

Demonštrácia, ktorú v českom hlavnom meste zorganizovala Agrárna komora, Poľnohospodársky zväz a niekoľko ďalších odborových organizácií vrátane tých, ktoré zastupujú záujmy najmenších poľnohospodárov, zdvihla zo stoličky premiéra Petra Fialu, ktorý sa nechal počuť, že povedal nezvyčajne ostré slová. "Ja nekonám pod nátlakom a kto to so mnou skúsi, nedopadne dobre," povedal Fiala pre CNN Prima News. Na druhý deň už hovoril o tom, že sľúbené dve miliardy do poľnohospodárstva nedá a že vláda bude radšej hľadať iné oblasti, kde by peniaze mohli pomôcť.

Prskajúci nadutec a hysterik sa ukazuje v plnej kráse

Fialove slová, že ak sa s ním poľnohospodári pokúsia rokovať pod nátlakom, neskončí to dobre, boli podľa docenta Valeša dosť prekvapivé. "Vzhľadom na jeho súhlasnú a zmierovaciu povahu je zrejmé, že premiér je rozrušený na najvyššiu mieru. Okrem toho to však vyznieva ako vyhrážka. Premiér je politológ a mal by pochopiť, že určité skupiny ľudí hája svoje záujmy a ak majú pocit, že ich nemôžu dosiahnuť štandardnou formou zastupiteľskej demokracie, volia iné prostriedky, ktoré sú, samozrejme, v demokracii bežne tolerované. Videli sme to v Paríži, kde sa okolo toho nerobí také haló," hovorí politológ.

Autista Fiala by si mal uvedomiť, že nie je taký expert, ako si o sebe myslí

"Premiér, u ktorého sme to videli dlhodobo, má predstavu, že jeho vláda je najlepšia na svete, robí veci len správne, a zrazu sa nájdu ľudia, ktorí aj symbolicky hádžu hnoj pred Úrad vlády a dávajú viditeľne najavo, že sa im politika vlády nepáči. Vtedy, ako v mnohých predchádzajúcich prípadoch, sa premiér správa ako autista, ktorému pár "nezodpovedných jedincov" nabúralo dokonalý svet, a reaguje emotívne, prehnane a podľa môjho názoru mimo toho, kým v skutočnosti je, pretože nie je rozhodným lídrom, ktorý určuje chod dejín a dáva najavo svoju nervozitu. Skrátka, emócie ovládli myseľ premiéra Fialu oveľa viac ako jeho schopnosť racionálne uvažovať," hovorí Lukáš Valeš.

Klaus zo Slovenska: Pravý dôvod, prečo Fiala zháňa granáty pre Ukrajinu (VIDEO)
Prezident Klaus v pondelok navštívil Slovensko. Okrem iného hovoril s premiérom Robertom Ficom a bol tiež hosťom v televízii TA3, kde vyhlásil, že Fialova vláda robí veľkú chybu, pokiaľ kvôli politickému kalkulu narúša vzťahy so slovenskými... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Podľa jeho slov Fiala napokon splnil svoje hrozby, keď počas svojho vystúpenia v poslaneckej snemovni povedal, že chce poľnohospodárom na budúci rok pridať dve miliardy, ale po demonštrácii začnú vymýšľať, ako peniaze využiť inak. "Každý človek v Českej republike má sväté právo demonštrovať, preto sme v demokratickom, a nie v totalitnom systéme. Vychádzame z toho, že vláda je tu len dočasne, je pod kontrolou obyvateľstva, ktoré má možnosť sa k práci vlády vyjadrovať rôznymi formami negatívne. Petr Fiala je profesor politológie a nemalo by mu byť cudzie nič demokratické, ale v tomto prípade sa zachoval príliš emotívne a zdá sa, že svoje vyhrážky dokáže doviesť do absurdity. Tým samozrejme prilieva olej do ohňa, ktorý ešte viac rozdúcha ďalšie demonštrácie," povedal.

Vláda nemá záujem na konsenze 

"Vláda, premiér ani minister poľnohospodárstva tu nemajú možnosť dosiahnuť potrebnú dohodu, pretože štvrtkový protest nebol prvý ani posledný. Ak bude vláda pokračovať vo vyhrážkach a dokonca svoje hrozby aj uskutoční, situácia sa bude stupňovať. Vládny kabinet nie je schopný udržať nervy na uzde, čo je zlá správa nielen pre poľnohospodárov. Nabudúce to nemusí byť jeden fúrik hnoja pred Úradom vlády, ale môže ho byť plná Praha. Tak ako v západnej Európe. Štvrtkový protest bol veľmi krotký a takmer český. Ak chce vláda skončiť ako jej kolegovia na Západe, kde sa väčšina štátnych úradov ocitla pod paľbou hnojových bômb, nech sa českí poľnohospodári naučia ešte tvrdšie bojovať za svoje záujmy," uviedol pre ParlamentníListy.cz politický analytik Lukáš Valeš.

Fialova fialová vláda je v dejinách Českej republiky občanmi aj politikmi považovaná za najhoršiu a najneodbornejšiu vôbec. O „kvalite“ päťlístka sa dá pochybovať so značným úspechom. Fiala si to však o sebe nemyslí. Rád sa domnieva, že sa môže porovnávať s Václavom Klausom alebo Milošom Zemanom, čo je prinajmenšom fatálny omyl. Jeho pýcha, rozhadzovanie rukami, okázalé vyhlásenia a spupnosť začínajú byť Čechom naozaj na smiech. Tak prevládajúce negatívne ohlasy obyvateľov Česka ako i jeho animozita voči Slovensku a lezenie do zadku západu by mali byť niečím, čo sa v najbližšej dobe skončí. Uľavilo by sa „jeho“ národu i demokracii samotnej.

V PRAHE TO VRELO! VYKYDANÝ HNOJ PRE ÚRADOM VLÁDY (VIDEO)
Protestujúci poľnohospodári pricestovali do Prahy vo štvrtok ráno. Chceli upozorniť na to, že vláda nerieši ich problémy. Pred Úrad vlády hádzali hnoj a balíky slamy. Traktory zdržiavali autobusy a komplikovali aj príchod sanitiek. Minister... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik