V PRAHE TO VRELO! VYKYDANÝ HNOJ PRE ÚRADOM VLÁDY (VIDEO)
07 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Protestujúci poľnohospodári pricestovali do Prahy vo štvrtok ráno. Chceli upozorniť na to, že vláda nerieši ich problémy. Pred Úrad vlády hádzali hnoj a balíky slamy. Traktory zdržiavali autobusy a komplikovali aj príchod sanitiek. Minister pôdohospodárstva Marek Výborný potvrdil finančnú pomoc farmárom.

Na štvrtkovom rannom brífingu Výborný tiež povedal, že ho mrzí vyjadrenie Agrárnej komory, že vláda nevedela o zložitej situácii. "Nič z toho nie je pravda. Vláda aj ja si uvedomujeme ťažkú situáciu českých a európskych poľnohospodárov. V posledných dňoch a týždňoch sa na ňu sústreďujem ako na najvyššiu prioritu," povedal Výborný.

Minister tiež uviedol, že závery stretnutia predstavil vedeniu organizácií v piatok. "Mrzí ma, že svojim členom neodovzdávajú informácie v plnom rozsahu, alebo že komunikujú informácie, ktoré nie sú pravdivé," dodal Výborný.

Podľa jeho slov dostanú poľnohospodári v tomto roku navyše 2 miliardy korún pomoci. Z toho asi 550 miliónov má byť v rámci posilnenia národných dotácií, zvyšok bude podľa Výborného navýšením pôvodne očakávaného balíka 1,5 až 3 miliardy korún na podporu investícií.

Minister nespochybňuje právo na protest. A to by bolo asi tak všetko...

"Nikdy som nespochybňoval právo na protest. Je mi ľúto, že nebola dodržaná dohoda o tom, že sa nebude nijakým spôsobom blokovať doprava v Prahe," povedal na brífingu. "Vláda nie je pripravená rokovať pod žiadnymi ultimátami," dodal.

"Ľudia mi volajú, aby som si zobral vidly a išiel pomôcť upratať hnoj, takže možno ma ešte čaká pracovná šichta," zažartoval Výborný s tým, že by s tým nemal problém. 

Protestujúci poľnohospodári pred Strakovou akadémiou vysypali hnoj a balíky slamy. Zasypali električkové koľaje, čím skomplikovali verejnú dopravu. Polícia zatkla vodiča, ktorý hnoj vysypal. Je podozrivý z viacerých trestných činov, uviedla polícia na sociálnej sieti X.

Poľnohospodári s traktormi a ďalšou technikou prišli pred úrad. Stáli tam asi hodinu a blokovali všetku dopravu v oblasti. Niektorí vodiči tiež vystúpili zo svojich vozidiel a debatovali s políciou. Farmári hlasno trúbili pod oknami Strakovej akadémie. Na svojich traktoroch a iných strojoch niesli transparenty s nápismi "Zachráňme českú pôdu" alebo "Zastavme ničenie českého poľnohospodárstva".

Policajný hovorca Ján Daňek uviedol, že zatiaľ nemajú údaje o počte priestupkov, ktoré v súvislosti s protestom zaznamenali.

Došli dotácie. Ďalšie asi nebudú

"Nemáme žiadne peniaze. Náklady sa niekoľkokrát zvýšili, nevracajú sa. Niektoré pozemky sme nútení nechať ležať úhorom kvôli agroenvironmentálnym opatreniam. Minister povedal, že sa to zmení, je to však spojené s inými opatreniami. Úhor, ktorý sme teraz urobili, musíme ponechať. To znamená, že nemôžeme hospodáriť na nejakých piatich alebo siedmich percentách pôdy," povedal Milan Soukup, súkromne hospodáriaci roľník z Jilemnice.

Krátko pred ôsmou hodinou sa kolóna poľnohospodárskej techniky dala opäť do pohybu. Podľa Daňka však bola doprava stále komplikovaná. Vyzval vodičov, aby do Prahy vôbec nejazdili. 

Traktory s obmedzeným počtom električiek a záchranná služba

Pražský dopravný podnik kvôli protestu farmárov odklonil električkovú linku 15. Namiesto po nábreží Edvarda Beneša premávala od Čechovho mosta okolo Právnickej fakulty a potom späť na Malostranskú ulicu. Pozastavená bola aj premávka električky číslo 23, informovala Pražská integrovaná doprava.

Príchod protestujúcich farmárov zdržal autobusy na juhovýchode Prahy. Minimálne v jednom prípade protestná akcia skomplikovala aj príjazd sanitky do Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), ktorá musela celú kolónu motorov odkloniť smerom do centra. V čase protestu prichádzalo do IKEM šesť sanitiek, väčšina z nich však nemusela čakať. Na Vídeňskej ulici ďalej do centra sa nachádza aj Fakultná Thomayerova nemocnica, ktorá je spádovou pre veľkú časť Prahy a Stredočeského kraja.

Podľa odhadov Agrárnej komory (AK) vyšlo do ulíc Prahy na štvrtkový protest poľnohospodárov približne 700 traktorov a ďalšej techniky. Zúčastnilo sa na ňom približne 3500 ľudí, uviedla hovorkyňa AK Barbora Pánková. Najväčšia účasť podľa nej pochádza z Plzenského kraja, Vysočiny a stredných Čiech. 

Poľnohospodári prišli z celých Čiech

Z regiónov vzdialenejších od Prahy vyrazilo demonštrovať menej strojov, napríklad špeciálne autobusy s protestujúcimi boli podľa Pankovej vypravené najmä z Juhomoravského a Zlínskeho kraja. Z Juhomoravského kraja podľa nej prišlo do Prahy autobusmi alebo vlastnou dopravou 300 ľudí, zo Zlínskeho kraja 250 ľudí. Z kraja Vysočina pricestovalo do Prahy približne 600 ľudí, z Plzenského kraja 500 a zo Stredočeského kraja asi 300 protestujúcich, uviedla Pánková.

Protestujúci farmári na viacerých miestach na hranici medzi Prahou a Stredočeským krajom sa začali zhromažďovať skoro ráno z rôznych smerov. Zo zhromažďovacích miest vo Vestci, Jesenici, Letňanoch, Novej Vsi pri Českom Brode, Kněževsi a Hostiviciach vyrazili po 6:00 do centra hlavného mesta.

Postavili barikádu s ostnatým drôtom. Traktor sa rozbehol. A v Bruseli bolo vymaľované (VIDEO)
Kto vyhrá? Traktor alebo policajná barikáda? V Bruseli sa dnes ľudia mohli presvedčiť, že traktor. Množia sa videá, na ktorých traktoristi policajné barikády demolujú. Podľa webu Politico Brusel vonia hnojom a spálenými pneumatikami. Polícia proti... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Hlavnými organizátormi protestu boli Poľnohospodárska komora Českej republiky a Poľnohospodárska únia Českej republiky, podľa ktorých vláda svoje problémy nerieši. Žiadajú okrem iného, aby podporovali zamestnanosť na vidieku, neznižovali podporu dobrých životných podmienok zvierat, vrátili zdaňovanie pôdy na úroveň pred konsolidačným balíkom vlády a tiež nezdanili európske prevádzkové dotácie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik