TÁTO HRÔZA SA CHYSTÁ! Európska únia prekonala boľševikov
17 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Európska únia?Je to katastrofálny diktatúrny superštát, ktorý nemôže a nesmie mať dlhé trvanie. Pod haldou vzletných slov o ochrane trhu a ochrane koncového používateľa internetu sa skrýva pomerne transparentná cenzúra nariadenia Digital Services Act, ktoré práve dneškom nadobúda platnosť. Niektoré jeho formulácie by nevymyslel ani Václav Havel krížený s Járom Cimrmanom, uviedol pre české Parlamentní Listy mediálny analytik Petr Žantovský. 

 

Dneškom nadobúda platnosť takzvaný Digital Services Act – DSA, čo je nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o takzvanom jednotnom trhu digitálnych služieb.

„To je záležitosť, ktorá sa prejednávala pomerne dlho. Pod haldou vzletných slov o ochrane trhu a ochrane koncového používateľa internetu sa skrýva pomerne celkom transparentná cenzúra,“ uvádza Žantovský.

Podstatou nariadenia je, že podriaďuje jurisdikcii Európskej únie veľkých prevádzkovateľov typu Facebook, typu X a podobne, a ich zodpovednosť za obsahy, ktoré sa na ich sieťach vyskytujú. Samozrejme, ide o to zlikvidovať a vycenzurovať názory, ktoré nie sú priaznivé k dnešnému progresivistickému vedeniu Európskej únie a rade európskych štátov, ide o to potlačiť všetku diskusiu, všetku demokratickú debatu a všetku polemiku o tom, kadiaľ a ako by sa mala Európa a jej štáty ďalej uberať, prízvukuje analytik.

Podľa Žantovského je to niečo, čo nepoznáme ani z kontextu času Sovietskeho zväzu a jeho satelitov. Vtedy, samozrejme, platili prísne cenzúrne pravidlá. "Boli úrady typu Federálneho úradu pre tlač a informácie, ktorý preveroval následnou cenzúrou vydané tlačové alebo mediálne obsahy. U mnohých autorov viedol z existenčných dôvodov a obáv k autocenzúre, čo bol stav silne nedemokratický,“ pripomína mediálny analytik.

Analýza rozhovoru Vladimíra Putina s Tuckerom Carlsonom a jeho dopady na svet
Na úvod treba uviesť, že Tuckerovi Carlsonovi (TC) sa podarilo to, čo sa nepodarí nikdy mnohým svetovým lídrom a ani mnohým svetovým novinárom. Vladimír Putin (VP) venoval TC rozhovor v trvaní dve hodiny a sedem minút. Okrem toho, sedeli oproti... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Ivan Štubňa

To by nevymyslel ani Havel krížený s Járou Cimrmanom

Ale aby nejaký nadštát, napríklad Sovietsky zväz, vytvoril zákon na úrovni DSA platný pre všetky satelity, aby ich podriadil sovietskemu právu v zmysle uplatňovania nejakých cenzúrnych zásahov, to sme tu naozaj nemali.

V tomto ohľade teda ‚eurosojuz', ako hovoria Rusi, ten pôvodný ‚sojuz' naozaj tromfuje. Nie je však ani najmenší dôvod na nejaké žartovanie či zľahčovanie, pretože je všetko nachystané pre situáciu, že čokoľvek sa niekde v Európskej únii posúdi ako škodlivé z akéhokoľvek dôvodu, bude označené nebezpečným a bude povinne odstránené všade," upozorňuje analytik.

Ako riziká sú menované napríklad ‚skutočné alebo predvídateľné nepriaznivé vplyvy na občiansky diskurz'. "Čo je to predvídateľné? Kto bude predvídať tie takzvané nepriaznivé dopady na občianske diskurzy? Čo sú to nepriaznivé vplyvy na občiansky diskurz? Je to iba to, že sa vnesie do diskurzu debata a polemika o nejakých oficiálnych pravdách? To je to riziko ten nepriaznivý vplyv? Samé vágne, neurčité, neisté formulácie, ktoré umožňuje tisíc a jednu interpretáciu,“ myslí si Petr Žantovský.

Ďalším bodom, to vyzerá vskutku pôvabne, je ochrana pred závažnými negatívnymi dôsledkami pre telesnú a duševnú pohodu osôb.

„To je – s odpustením – formulácia, ktorú by nevymyslel ani Václav Havel krížený s Járou Cimrmanom. Telesnú a duševnú pohodu osôb. Tak keď sa pozerám na správy ČT a vystupuje tam niekto z našej vlády a ja pritom pociťujem silnú duševnú nepohodu, tak sa môžem sťažovať Európskej únii, aby zasiahla, pretože tu niekto produkuje nejaké verejné obsahy, ktoré vyvolávajú duševnú nepohodu? Ja myslím, že by som mal! Týmto by sa mohol nejaký právnik alebo organizácia typu Spoločnosti pre obranu slobody prejavu, ktorá je napokon dnes jediná formálna organizácia tohto typu, eventuálne zaoberať, čo to je duševná nepohoda, proti ktorej je zameraný aj ten akt DSA,“ podotýka mediálny odborník.

Petr Žantovský, Foto: Hans Štembera

Katastrofálny diktatúrny superštát, ktorý nesmie mať dlhé trvanie

Žantovský varuje, že je to ďalšie priškrtenie slobôd európskych občanov po aktoch typu European Media Freedom Act z minulého roka.

„A to v situácii, keď by sme mali európskych občanov skôr posilňovať v ich pocite prináležania k spoločnému priestoru a k spoločnej histórii, ktorá nás spája. Možno je to už to jediné, čo nás v Európe spája. Bohužiaľ, za to môžu pochopiteľne administratívne opatrenia alebo orgány v Bruseli a v Štrasburgu. Je to katastrofálny diktatúrny superštát, ktorý nemôže a nesmie mať dlhé trvanie. Jeho rozpad bude však znamenať nepochybne obrovský ekonomický a iný rozvrat, ktorý môže byť sprevádzaný aj vojnovým konfliktom. To všetko je možné. Pri rozpade podobných superštátov ako Sovietskeho zväzu alebo v menšom rozmere bývalej Juhoslávie k nejakým konfliktom dochádza. Je to neblahá budúcnosť, ktorú sme si spôsobili sami tým, že sme ich tam zvolili,“ uzatvára Petr Žantovský.

EÚ si chystá samovraždu? Krvavé vojnové oči
EÚ vypracovala odporúčania pre Kyjev o dodávkach zbraní, povedal Lavrov. Lavrov: Európska únia chce dodať zbrane dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám, aby zasiahli „srdce Ruska“. Podľa ruských údajov, Európska únia odporučila Kyjevu... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik