Robert Fico: Nebyť alternatívnych médií, ľudia sa k informáciám nedostanú
16 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) nedávno v Davose vyhlásili, že Slovensko potrebuje 100 000 pracovníkov zo zahraničia. V rozhovore pre HS hovorí o tom, že treba rozlišovať ilegálnu migráciu, ktorá prinesie neproduktívnych ľudí od tých, ktorí prichádzajú, ako reálni uchádzači o prácu.

V súvislosti s migrantmi vysvetlil, prečo je pre Slovensko jednoduchšie zaplatiť pokutu, ako povinná solidarita, ktorá zrejme bude schválená. Dotkol sa aj práva veta a k novelizácii trestného zákona hovorí, že opozícia rieši len zástupný problém. Vysvetlil svoj postoj voči konfliktu na Ukrajine a prečo odmieta hovoriť o územných nárokoch Maďarska. Ako mieni bojovať proti mimovládkam?

Migranti ako pracovná sila

Robert Fico sa v minulosti niekoľkokrát vyjadril, že Slovensko potrebuje pracovnú silu zo zahraničia. Tento výrok sa mu vyčíta aj v súvislosti s nelegálnou migráciou. Tu Fico hovorí o dvoch rozdielnych veciach. Kým migranti zo severnej Afriky, či iných častí sveta nie sú použiteľní, ako pracovná sila.

Facebook Dagmar Kramplová | Skupinka migrantov v Bratislave. Ilustračná snímka.

„Sú to ľudia, ktorí sa veľmi ťažko dokážu vžiť do spoločnosti, do ktorej vstupujú, pretože majú iné možno náboženské základy, kultúrne základy,“vysvetľuje Fico. V súvislosti s európskym paktom o migrácii, ktorý bol prijatý na samite 8. februára hovorí, že s povinnými kvótami má Slovensko problém. Kvalifikovaná väčšina tentokrát rozhodla o úpravách azylovej a migračnej politike, kde jedno z ustanovení hovorí o povinnej solidarite. V rámci neho buď prijmeme do tristo migrantov ročne, alebo za každého migranta zaplatíme 20-tisíc eur ročne. Fico je spokojný s faktom, že štáty V4 sa buď zdržali hlasovania, alebo boli proti, no aj to je málo, pretože návrh pri kvalifikovanej väčšine prejde.

Poslanci sa v závere rokovacieho dňa venovali zmenám v Audiovizuálnom fonde
Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere deviateho dňa deviatej schôdze venovali navrhovaným zmenám v Audiovizuálnom fonde. Predtým ukončili rozpravu k návrhu, ktorý prináša zmeny vo Fonde na podporu umenia (FPU). Poslanec Roman Michelko (SNS),... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Chceme platiť za migrantov? To naozaj?

„My nemáme záujem na akomkoľvek umiestňovaní migrantov na území SR a radšej zaplatíme pokutu,“ doplnil Fico a vysvetlil, že na území Slovenska potrebujeme pracovnú silu. Vláda preto prijala rozhodnutia na zrýchlenie konania prijímania pracovníkov zo zahraničia do odvetví, v ktorých ich potrebujeme. Podľa premiéra je vždy lepšie zaplatiť tú pokutu, ako si tu vytvoriť komunitu, ktorá sa bude rozrastať geometrickým radom a o pár rokov zistíme, že tu máme tisíce ľudí, o ktorých sa treba po každej stránke postarať. „Ja si to celkom dobre neviem predstaviť,“ dodáva premiér.

A čo domáca pracovná sila?

Štatistiky skutočne hovoria o množstve voľných pracovných miest. Vláda uvažuje o prijímaní legálnej pracovnej sily zo zahraničia. Robert Fico hovorí, že jeho minulé vlády sa snažili podporiť klesajúcu demografickú krivku rôznymi stimulmi (mladomanželské pôžičky, príspevky pri narodení dieťaťa atď.), no s veľkým úspechom sa to nestretlo. Fico by tento problém nezužoval len na ekonomickú otázku, ide aj o zmenu životného štýlu obyvateľov.

Právo veta v EÚ

Robert Fico varuje, že ak členským štátom bude odobraté právo veta, Európska únia stráca zmysel.

„Zoberte členským štátom právo veta v zásadných otázkach a toto bude začiatok konca EÚ ako takej,“ myslí si premiér.

ZMENA! SMER PREHOVORÍ: TRESTNÉ OZNÁMENIE na predsedu hnutia PS Michala ŠIMEČKU
Poslanecký klub strany SMER - SSD oznámil tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutoční dnes, t. j. vo štvrtok 15. februára o 10.00 h v tlačovom centre Národnej rady SR, Námestie A. Dubčeka č. 1 v Bratislave. Téma: Trestné oznámenie na predsedu hnutia... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Novela trestného zákona

Odkedy bola novela trestného zákona prijatá, opozícia hovorí len o premlčacích dobách, zvlášť tých pri znásilnení. Fico tieto opozičné hry odmieta, keďže o novele sa diskutuje od začiatku decembra, preto nechápe, že v tejto veci opozícia nepodala žiaden pozmeňujúci návrh. Ani 20-ročná premlčacia doba nezlepšila situáciu s nahlasovaním týchto trestných činov. Vyzval preto prezidentku, nech zákon vráti a koalícia zahlasuje za túto zmenu.

„Je to farizejské zo strany opozície, pretože opozícia nemá žiadne argumenty, pokiaľ ide o ÚŠP a pokiaľ ide o zmenu trestných sadzieb. Podstatou novelizácie trestného zákona a podstatou návrhu na zrušenie ÚŠP je, aby sa neopakovali roky 2020-2023,“ vysvetlil Fico.

Peniaze z EÚ pre Ukrajinu

Premiér hovorí, že rozumie postoju Viktora Orbána pri schvaľovaní ďalšej finančnej injekcie pre Ukrajinu. Maďarsko čelilo v ostatných rokoch v EÚ veľkej kritike, ktorá vyústila do stopnutia pomoci krajine, Orbán preto inak konať nemohol. Celkove si však myslí, že peniaze z EÚ sa na Ukrajine minú a budeme presne tam, kde sme teraz. Fico nemá problém pomôcť Ukrajine v civilnej, či humanitárnej oblasti. Slovensko však nechce podľa neho dávať peniaze na vojenskú pomoc. Aj na nedávnom stretnutí s ukrajinským premiérom sa Fico dohodol na niekoľkých projektoch, ako Slovensko pomôže Ukrajine. Tento konflikt podľa neho nemá vojenské riešenie a podľa toho sa Slovensko musí aj zariadiť. V súčasnosti podľa premiéra v jednotlivých štátoch EÚ rastie tlak na pomoc vlád vlastným občanom.

Územné nároky Maďarska

Hovoriť o územných nárokoch akéhokoľvek štátu voči Ukrajine premiér odmieta. Stále je to suverénny štát a hoci bude mierové riešenie konfliktu s Ruskom pre Ukrajinu ešte veľmi bolestivé, o ďalších územných nárokoch Fico hovoriť nechce. Jedno, čo si on sám želá, je rýchly koniec konfliktu a skorá dohoda.

foto: TASR | Orbán - Zelenskyj

V tejto súvislosti však pripomína, že Rusi boli opakovane oklamaní NATO pri jeho rozširovaní. „Treba chápať aj Rusko,“ dodáva premiér. Vstup Ukrajiny do NATO vníma, ako hrozbu svetového konfliktu. Rusi síce porušili medzinárodné právo, no rovnako to urobili niekoľkokrát aj Američania. Premiér tiež odmieta strašenie, že ak Rusko vyhrá konflikt, budeme ho mať na našich hraniciach. Stále tvrdí, že Ukrajina je suverénny štát a Rusko nepotrebuje konflikt s Ruskom.

Nová šanca pre ruskú ofenzívu!
Výmena hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl otvorila nové vyhliadky pre ruskú ofenzívu. Ruský politológ a analytik Rostislav Iščenko v článku pre vojenské záležitosti dospel k záveru, že prudké zintenzívnenie akcií ruských ozbrojených... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Milan Laca

Jediné, s čím prichádzajú je – škodiť Slovensku

Na margo parlamentnej opozície premiér hovorí, že pohľad do opozičných lavíc je poľutovania hodný a že jedinou náplňou ich práce je robiť škody.

„Žalovať v Bruseli na vládu, aby nám zastavili peniaze,  toto je program, ktorý ja odmietam,“ hovorí Fico. Reálnym problémom sú médiá a mimovládne organizácie, významne financované zo zahraničia. Pripomína návštevu úradníkov v Bruseli, kde žiadali zakročiť proti opozícii s tým, že to boli všetko ľudia z mimovládok. Aj preto podporuje kroky ministerky Šimkovičovej. Vláda mieni prísť so zákonnou úpravou, v rámci ktorej ľudia budú vedieť, ktorá mimovládna organizácia je financovaná zo zahraničia. Proti organizáciám vykonávajúcim prospešnú činnosť nemá najmenší problém, ale ak chce niekto vykonávať politickú činnosť, nech si založí politickú stranu a do politického boja vstúpi cez ňu.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik