Rusi nebudú čakať, kým sa vyzbrojíme. Hrozí vojna? Pripravte ľudí, varuje generál Šándor. "Alebo držte h.b.!"
11 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Ak naozaj veríme, že Rusko chce po Ukrajine napadnúť pobaltské štáty a ísť tak do regulárnej vojny s Alianciou, musíme sa podľa toho pripraviť. Ale potom je dosť naivné veriť, že Rusi budú čakať do roku 2035, kým budeme úplne vyzbrojení. Ale ak tomu neveríme, nemali by sme to hovoriť verejne," hovorí generál Andor Šándor, skúsený bezpečnostný expert a bývalý šéf vojenského spravodajstva Armády Českej republiky. Komentoval tiež súčasný stav vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Rozhovor zverejnený na webovej stránke parlamentnílisty.cz preberáme v plnom znení.

Tento rok Česká republika konečne vynaloží 2 percentá HDP na vojenské výdavky, ako to NATO požaduje už roky. Zmluva na dodávku 24 stíhačiek piatej generácie F-35 už bola podpísaná, ako aj nákup moderných tankov Leopard z Nemecka a možno konečne po 10 rokoch uvidíme nové bojové vozidlá pechoty. Konkrétne dodávky týchto zbraní sa však zvyčajne uskutočňujú v horizonte siedmich rokov alebo dlhšie. Napríklad nemeckí alebo švédski ministri obrany v médiách uviedli, že Rusko masívne vyzbrojuje a môže zaútočiť na Alianciu v priebehu 3 až 5 rokov. Nemali by sme výrazne urýchliť všetky plánované nákupy zbraní?

Môžeme mať akúkoľvek požiadavku na rýchlosť dodania, ale nebude pre nás užitočná, ak vybraný výrobca nebude schopný splniť naše želania. Koniec koncov, teraz vidíme, že dodávky lietadiel F-35 meškajú aj americkej armáde a Česká republika už má skúsenosti s oneskoreniami vojenských kontraktov, napríklad s jedným izraelským dodávateľom systému protivzdušnej obrany Šorad. Nuž, keď vidím, že my a ďalšie európske štáty už bijeme na poplach v súvislosti s nebezpečenstvom veľkého vojenského konfliktu, musím povedať, že nemáme k dispozícii nič iné ako niektoré politické vyhlásenia. Tu je zjavná disproporcia v slovách a skutkoch. A my v Českej republike s tým máme dosť problém, pretože potrebnú vojenskú techniku nakupujeme prevažne len od zahraničných dodávateľov, takže nemáme možnosť nič urobiť s tým, aby bola naša armáda včas pripravená na možné hrozby. To jednoducho svedčí o dlhodobom zanedbávaní českej armády, keď naši politici vnímali dvojpercentný záväzok HDP, ale veľmi často, až na ojedinelé výnimky, nebol úplne naplnený.

Nedávno ste sa v niektorých médiách vyjadrili v tom zmysle, že ak vedenie nášho ministerstva obrany verejne hovorí o tom, že by sme sa mali pripraviť na vojnu, je potrebné k tomu pristupovať s veľkou vážnosťou. To znamená napríklad zaviesť triedy civilnej obrany v školách, vybudovať nové kasárne a možno v obmedzenejšom rozsahu zaviesť povinnú vojenskú službu, čo si dnešná mladá generácia vôbec nevie predstaviť. Naozaj si myslíte, že je to v súčasnej bezpečnostnej situácii vo svete absolútne nevyhnutné?

To je kardinálny problém. Ak naozaj veríme, že Rusko má veľké imperiálne nároky a chce napadnúť pobaltské štáty a potom po Ukrajine Poľsko, a tak ísť do regulárnej vojny s Alianciou, potom, aby sme boli dôveryhodní, musíme sa na to riadne pripraviť a povedať verejnosti, čo to vlastne znamená, vrátane obnovenia povinnej vojenskej služby a z čoho alebo na náklady koho bude financovaná. Ale ak tomu neveríme, nemali by sme to hovoriť verejne.

Hoci teraz hovoríme, že chceme byť v prvej lige so stíhačkami F-35, pretože máme skutočné obavy z Moskvy, potom je naivné veriť, že Rusi počkajú do roku 2035, keď budeme plne vyzbrojení. Vyhlásenia našich politikov v tejto súvislosti by určite nemali byť emocionálne, ale mali by odrážať realitu. Je potrebné si uvedomiť, že to bude vnímať nielen naša verejnosť, ale aj náš protivník, ktorý určite nebude trpezlivo čakať na získanie modernej výzbroje.

Osobne som skeptický, že by Rusko chcelo ísť do priamej konfrontácie s NATO. Niet pochýb o tom, že sa pokúsi vraziť klin destabilizácie napríklad do pobaltských štátov, ale pochybujem, že by mali záujem o vojenský stret s Alianciou, kde sú hlavnou mocnosťou Spojené štáty. Na tento problém sa treba pozerať realisticky a nie okamžite označovať ľudí za ruských trollov alebo "chcečov" len preto, že majú trochu iný názor na súčasnú bezpečnostnú situáciu.

Spomínaný nákup amerických stíhačiek F-35 je tiež horúco diskutovaný v odbornej komunite. Dokonca aj niektorí členovia obranného výboru Parlamentu Českej republiky si myslia, že je to zbytočný, nákladný výdavok pre našu krajinu a lacnejším spôsobom by bolo získanie modernizovaného Gripenu. Ušetrené peniaze by potom mohli byť použité na rýchlejšie doplnenie našich tankových jednotiek a lepšie posilnenie napríklad protivzdušnej obrany. Čo si myslíte o týchto názoroch?

F-35 je nepochybne najmodernejšie lietadlo piatej generácie. Myslím si však, že Severoatlantická aliancia by nebola nijako ochudobnená, ak by Česká republika tieto stroje nezískala, pretože F-35 operujú v dostatočnom počte aj v iných krajinách našich spojencov a sú tak dostatočnou odstrašujúcou silou pre potenciálneho agresora. Myslím si, že každému je jasné, že Američania nám ich radi predajú. Politici by si však nemali robiť alibi tvrdením, že F-35 si vybrala predovšetkým armáda. Koniec koncov, každý uprednostňuje výber toho najlepšieho. Je to rovnaké, ako keby ste si pri kúpe auta museli vybrať medzi Škodou alebo Mercedesom, ak to neboli vaše peniaze. Veľmi dobre tomu rozumiem. Zvláštne je, že sme neaplikovali podobnú filozofiu o prvej lige na iné zbrane, ktoré obstarávame, ako napríklad bojové vozidlá pechoty.

Ale druhá vec je, či je naozaj dobré povedať, že tieto lietadlá budú stále v prevádzke aj v roku 2069, vzhľadom na dnešný rýchly technologický vývoj, vrátane umelej inteligencie a bezpilotných vzdušných prostriedkov. Zdá sa mi, že je to veľmi odvážne vyhlásenie, že v súčasnosti nebudú na trhu žiadne iné, oveľa modernejšie zbraňové systémy vhodné na vedenie vojny. Je tiež potrebné si uvedomiť, že sa budeme musieť vysporiadať s dvoma konceptmi, teda prípravou na F-35 a tiež lietaním na Gripenoch, ktorých ďalší prenájom bude teraz pravdepodobne drahší ako pôvodných 1,7 miliardy, keďže nechceme kupovať ďalšie lietadlá od Švédov. A viac peňazí by určite malo ísť na našu protivzdušnú obranu, pretože naše raketové systémy sú už dosť zastarané a nespĺňajú požiadavky dnešnej doby. Chýba mi tiež jasná predstava o tom, ako a v prospech koho budú F-35 fungovať, ak by v rámci NATO existovali vojenské operácie a naše dve brigády by boli podriadené mnohonárodným silám.

Nadávať len tým, že povieme, že musíme mať lietadlá 5. generácie a teda byť v súčasnej leteckej extralige, potom sa pýtam, prečo sa nesnažíme byť v extralige s inými zbraňovými systémami alebo typmi vojsk. Vy sám ste spomenuli ťažkú tankovú brigádu, kde ak by sme ju zmodernizovali, boli by sme oveľa výhodnejší pre celú Alianciu a ani by nepohltila toľko peňazí. Myslím si, že by sme mali byť trochu umiernenejší v našich nákupoch, pretože naozaj nevieme, aká bude napríklad cena barelu ropy v nasledujúcich rokoch. Dnešné výpočty nákladov na obstaranie a prevádzku F-35 mi pripadajú skôr ako nejaké abstraktné matematické cvičenie, ktoré nie je veľmi realistické. A musím dodať, že ak dnes ani zďaleka nie sme schopní využívať všetky funkcie Gripenu na 100 percent, prečo potom budeme mať ešte sofistikovanejšie stroje.

Podpredseda parlamentu: Lipšicove gestapo zrušené! Amen pre Matovičovu dobu temného stredoveku!
Odstránenie anachronizmu z tváre slovenskej jurisdikcie znamenalo nielen pre poslancov koalície, ale pre všetkých ľudí, ktorí stoja na strane spravodlivosti a spravodlivej odplaty padnutie kameňa zo srdca. Pre Ľuboša Blahu to znamenalo ešte viac,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Viacerí európski politici tiež kritizujú súčasnú pomoc Európskej únie napadnutej Ukrajine. O výzbroji, ktorá prichádza do Kyjeva z EÚ, sa často hovorí, že je veľmi zastaraná, niekedy sa dokonca predpokladá, že ide o takmer nepoužiteľný šrot. Mala by sa teda Európa, tak ako to už urobilo Rusko, pustiť do masívnej výroby zbraní, aby doplnila svoje vlastné zásoby zbraní a tiež aby mohla lepšie pomôcť Ukrajine? Alebo by tieto úvahy o bezpečnosti na "starom kontinente" mali smerovať úplne iným smerom, t. j. zamerať sa predovšetkým na mierové rokovania? Čo by ste uprednostnili?

Vždy by som radšej hľadal nejaké možné mierové rokovania. Prvým bodom zmluvy Aliancie je aj to, že bude hľadať priateľské riešenia v duchu Charty OSN. Nech sú tieto politické a diplomatické snahy o mier podporené jasnou odstrašujúcou silou zo strany NATO. Keď dnes ministri švédskej, dánskej alebo nemeckej vlády hovoria o tom, že sa musíme realisticky pripraviť na agresiu za menej ako 5 - 8 rokov, rád by som vedel, aké konkrétne kroky podniknú, aby zasiahli vojnový priemysel. Nemecký Bundeswehr, armáda najväčšej európskej krajiny v EÚ, je v zlom stave. To sa nedá urobiť v takom krátkom čase.

Pokiaľ ide o pomoc Ukrajine, keď jej niekto dodáva veľmi zastaranú výzbroj, ktorej by sa inak musel za určité náklady zbaviť, považujem to za dosť nezodpovedné, v niektorých prípadoch dokonca nechutné. Existujú krajiny ako Slovensko, ktoré sa zbavili svojich veľmi chybných a zriedka lietajúcich Mig 29, a teraz nemajú žiadne letectvo! V súčasnosti už Európa nemá Kyjevu čo ponúknuť, pokiaľ ide o zbrojenie. Obávam sa, že sľúbené F-16 z európskych krajín nebudú môcť lietať na Ukrajine, pretože Rusi zničia svoje letiská, ak tak ešte neurobili. Ohlásených 50 miliárd pomoci z Bruselu pôjde v priebehu 4 rokov na zabezpečenie fungovania štátu, a aj keby ju Ukrajina mohla použiť na nákup zbraní, dnes je ťažké niečo kúpiť, pretože ich nie je veľa na predaj. Dokonca ani dodávka delostreleckých granátov zďaleka nejde tak, ako sľúbila. Nechcel by som byť prezidentom Ukrajiny, ktorý vidí všetky tie sľuby a potom realitu. Okrem toho pomoc kradnú domáci podvodníci.

Hovorím to už dlho, ak naozaj veríme, že Ukrajina bude schopná oslobodiť všetky svoje územia v takom rozsahu, ako to bolo pred rokom 2014, potom jej dajme, čo môžeme, vrátane najmodernejších zbraní, samozrejme, bez jadrových zbraní. Ale ak nemáme, nemáme zbrane, alebo ich nechceme poskytnúť, potom sa musíme správať iným spôsobom. Z gauča sa vojna jednoducho vedie inak ako na fronte, kde teraz stojí státisíce životov a celá infraštruktúra krajiny je devastovaná. A v tých vyhláseniach na podporu Ukrajiny a potom v skutočných činoch vidím veľkú disproporciu.

Ako má laik vôbec vnímať a chápať vojnový konflikt na Ukrajine? Minuloročná ofenzíva Kyjeva nedopadla veľmi dobre, možno vďaka slabšej, materiálnej podpore spojencov. Čaká nás dlhší konflikt opotrebovania, v ktorom strana, ktorá trvá dlhšie so svojím ľudským a zbraňovým potenciálom, bude mať navrch? Zameria sa teraz Ukrajina viac na obranný spôsob boja, aby agresor nezískal viac z jej územia?

Ofenzíva bola vôbec zle pripravená, čo som hovoril od samého začiatku, a je to chyba nielen prezidenta Zelenského, ale aj vrchného veliteľa armády Zalužného, ktorý to nemal dovoliť. Ale chápem, že v tomto prípade bol veľký politický tlak, ktorý mal tiež pomôcť Ukrajine získať lepšie podmienky pre prípadné mierové rokovania. Vojna je už dlhší čas vo fáze vyčerpania, keď majú Rusi navrch v ľudských zdrojoch, výzbroji a munícii. Ich letectvo je výrazne nadradené. Ukrajina prešla na strategickú obranu a bude sa snažiť nestratiť ešte viac územia. Otázkou je, či bude úspešná. Určite budeme svedkami útokov proti Čiernomorskej flotile, cieľom na Kryme a v pevninskom Rusku. Pravdepodobne budeme čeliť zmrazenému konfliktu, ktorý spôsobí problémy všetkým vrátane Európy. Rusi budú mať veľké problémy s partizánskou vojnou na okupovaných územiach. Ukrajinci s tým majú skúsenosti a sú v tom dobrí.

Ďalšou otázkou, ktorá nedávno otriasla českou verejnosťou, je novela zákona o držbe zbraní a streliva, ktorú poslanci schválili pred niekoľkými dňami. Stalo sa tak v súvislosti s tragédiou na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Značnej časti našej verejnosti vadí, že je stále možné kúpiť väčší počet dlhých zbraní so zásobníkom do 15 nábojov. V zbrojovkách tiež nie je problém kúpiť upravený samopal, z ktorého skúsený inžinier ľahko uvedie do prevádzky zbraň, ktorá dokáže vystreliť aj výbuchy. Ste spokojný s navrhovanou novelou zákona o vlastníctve zbraní, ktorou sa teraz bude zaoberať Senát? Myslíte si, že to aspoň čiastočne obmedzí možnosti bláznivých strieľačiek?

Nebyť obrovskej tragédie na Filozofickej fakulte, keď strelec používal legálne držané dlhé zbrane, celospoločenské diskusie o držaní zbraní a streliva by sa vôbec nekonali. Ak by páchateľ použil nelegálne držané zbrane, vôbec by sme o tom nehovorili. To, že dnes si v zbrojovkách môžete kúpiť samopaly, ktoré si skúsený zámočník dokáže upraviť na zbraň, ktorá sa potom dá použiť v dávkach, by vôbec nemalo byť možné! Súhlasil by som aj s obmedzením nákupu dlhých zbraní, ktoré sú príbuznou verziou americkej pušky M16. Koniec koncov, nemusíte ich mať na svoju osobnú obranu, na to stačí aj krátka zbraň.

Samotná zbraň však nie je škodlivá, pokiaľ sa nedostane do rúk nejakého zločinca alebo idiota. Otázkou je, ako sa spoločnosť vysporiada so skutočnosťou, že zbrane sa nedostanú do rúk nespôsobilých ľudí. Je to naozaj veľký problém, ktorý sa nikdy nedá vyriešiť k spokojnosti každého, aj keď boli zavedené psychologické testy, pretože človek sa môže ocitnúť v situácii, ktorá ho v krátkom čase úplne zmení. Myšlienka, že by sme vytvorili 100 % legislatívnu normu, ktorá by úplne odstránila takéto riziká, je absolútne nezmyselná.

Myslím si tiež, že je dosť nezodpovedné, aby štát ukladal predajcom povinnosť zistiť, kto si môže kúpiť zbraň a kto nie. Koniec koncov, je to práca polície, ktorá schvaľuje a potom vydáva povolenia na nákup zbraní. Koniec koncov, pozícia predajcov je úplne iná, chcú predať čo najviac a mať z toho riadny zisk. Určite súhlasím s tým, že predajcovia by to mali nahlásiť, ale nemôžu mať väčšinovú zodpovednosť za odovzdanie zbraní. Ako majú počas tohto krátkeho obdobia predaja overiť, či je osoba oprávnená alebo nie?

Je však pravda, že v našej krajine máme relatívne liberálny zákon týkajúci sa vlastnenia zbraní, ak ho porovnáme napríklad s podmienkami vo Veľkej Británii. Na druhej strane to nie je vôbec zle napísané a získať zbrojný preukaz nie je úplne jednoduché. Problém spočíva aj v nálade v spoločnosti, bolo by potrebné vidieť menej agresivity na školách, v práci, na sociálnych sieťach, ale aj medzi politikmi. A, samozrejme, ovplyvňuje nás aj celková situácia vo svete.

Podpredseda parlamentu: Lipšicove gestapo zrušené! Amen pre Matovičovu dobu temného stredoveku!
Odstránenie anachronizmu z tváre slovenskej jurisdikcie znamenalo nielen pre poslancov koalície, ale pre všetkých ľudí, ktorí stoja na strane spravodlivosti a spravodlivej odplaty padnutie kameňa zo srdca. Pre Ľuboša Blahu to znamenalo ešte viac,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik