A začali kričať, že sa potláča iný názor...
10 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Ak predseda kultúrneho výboru, poslanec Roman Michelko (SNS), ktorý má svoje dlhoročné skúsenosti s fondmi, hovorí o klanoch, trafil klinec po hlavičke. Nečudo, že keď sa tým, ktorí roky vedeli kamarátšaftmi dolovať štedré dotácie (na svoje živobytie), kleplo po prstoch, tak sa vzbúrili." Citát Igor Daniš, komentátor denníka Pravda.

Názor Igora Daniša, komentátora denníka Pravda, s názvom: Trafila Šimkovičová klinec po hlavičke? zverejnený v denníku Pravda prinášame v plnom znení.

SNS mala možno vhodnejších kandidátov na post ministra kultúry ako Martinu Šimkovičovú. No keď raz sa už tou ministerkou stala, treba jej dať šancu a nehádzať jej hneď polená pod nohy. Pretože aj o tom je vo všeobecnosti kultúra.

Pritom ministerka nepresadzuje tvrdohlavo svoje zámery, ale je flexibilná a dá aj na argumenty z odbornej obce. Zamýšľané delenie RTVS sa aj pod paľbou zmysluplných výhrad zatiaľ odkladá. Ani nedošlo k spájaniu verejnoprávnych umeleckých fondov FPU, Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a AVF, pretože v SNS uznali, že to nebol dobrý nápad. No časti kultúrnej obce prekáža už to, že sa niekto ide pozrieť na ich fungovanie.

Aspoň trochu zainteresovaný človek dobre vie, že to v nich nie je s kostolným poriadkom

Chýba zmysluplné zdôvodnenie poskytnutia či odmietnutia grantu, nevedno podľa čoho sú personálne poskladané jednotlivé málopočetné komisie s veľkou mocou, či v niektorých prípadoch tam vôbec sedia kompetentní ľudia.

Ak predseda kultúrneho výboru, poslanec Roman Michelko (SNS), ktorý má svoje dlhoročné skúsenosti s fondmi, hovorí o klanoch, trafil klinec po hlavičke. Nečudo, že keď sa tým, ktorí roky vedeli kamarátšaftmi dolovať štedré dotácie (na svoje živobytie), kleplo po prstoch, tak sa vzbúrili. A začali kričať, že sa potláča iný názor, menšinová skupina, pritom plávajú v západnom ideovom mainstreame (hlavnom prúde) určujúcom pravidlá, a sú to neraz oni, ktorí nemajú zábrany ostrakizovať iné názory.

Akosi sa zabúda, že okrem mainstreamu existujú iné skupiny, ktoré po dlhé roky môžu o štedrých grantoch iba márne snívať. A to vôbec neplatí len o príliš národne orientovaných kultúrnych pracovníkoch a umelcoch.

Preto možno iba privítať ohlásenú zmenu financovania kultúry a umenia podľa českého modelu. Ten, ako vníma aj bežný konzument česko-slovenskej kultúrnej scény, dokáže vyprodukovať oveľa väčšiu, pestrejšiu i zaujímavejšiu paletu diel.

No aj Šimkovičová by mala urobiť ústretový krok. Pretože, či už všetkých 180-tisíc podpisov pod petíciou za jej odstúpenie je pravých, alebo nie, je ministerkou pre celú rozmanitú kultúrnu obec a mala by spolupracovať aj so svojimi kritikmi, i keď ich názory sú diametrálne odlišné. Či chce byť ako oni?

I nastalo kvílenie a škrípanie zubov... (VIDEO)
Opozícia škrípe zubami, poniektorí doslova zúria. Hlasy z „koaličného tábora“ hovoria, že je to zo strachu. Nech je, ako chce, novela trestných kódexov bola po búrlivej diskusii a niekoľkých excesov opozičných poslancov, 8. februára vo večerných... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik