ŠOKUJÚCA SPRÁVA! Svet náhle opustila legenda českého divadla i filmu
04 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Vo veku 87 rokov opustil svet jeden z najobsadzovanejších českých hercov Karel Hábl, uviedol blesk.cz. Jeho smrť priateľov veľmi zaskočila, veď ešte nedávno si užíval v Paríži s priateľkou Janou Sikorovou. Tá tiež smutnú správu uverejnila vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Kája zomrel náhle a nečakane v piatok 2. februára 2024 o 22:00 obklopený láskou. Mali sme plány, stále sme sa na niečo tešili, veľmi ma to bolí...“ uviedla Jana na facebookovom profile herca. Rodák z Pelhřimova vyštudoval DAMU a často na roky strávené tam spomínal. „Bolo nás šesť chlapcov a šesť dievčat, Pavel Kohout nám potom podľa toho napísal absolventskú hru, ktorá sa volala Dvanásť. Z dievčat to boli napríklad Iva Janžurová, Madla Drahokoupilová alebo Jana Rendlová,“ menoval svoje kolegyne.

Po štúdiách nastúpil do angažmánu v Mestskom divadle v Pardubiciach, kde ale pôsobil len rok. Následne sa presunul na ďalší rok do Mestského divadla v Kolíne. Potom už sa definitívne presunul na slávne dosky pražských divadiel. Stvárnil množstvo úloh ako v divadle, tak vo filme alebo v seriáloch. A bol tie úspešným dabingovým hercom, jeho hlas sme mohli počuť napríklad vo Winnetouovi.

Ako mladý si zahral tiež v koprodukčnom filme Zlatokopovia z Arkansasu s Olinou Schoberovou. „Olinka bola sexbomba, krásna žena. Potom sme sa stretli ešte, keď tu točila film Adela ešte nevečerala. Zažil som, keď sme spolu išli výťahom, že sa naraz zastavil medzi poschodiami a ona dostala klaustrofobický záchvat, začala búchať hlavou do steny,“ hovoril s úsmevom ešte prednedávnom.

Pri natáčaní Pana Tau sa zasa stretol s Ivanou Zelníčkovou, neskôr Trumpovou. „V dieli Pan Tau na horách som hral telocvikára, čo ide s triedou na hory. A úlohu tam mali i také tri „grácie“ – jednu dodnes vídam, i keď už je na penzii, druhá bola Ivana Trumpová a tretia, Zuzana, ktorú si potom pán režisér Polák vzal za manželku,“ spomínal.

Herecky aktívny bol Karel Hábl až do poslednej chvíle. V Divadle Radka Brzobohatého dohrával v predstavení Prelet nad kukučím hniezdom, s ústeckým divadlom hral v inscenácii Noc na Karlštejně, kde hral Arnošta z Pardubíc.

SMUTNÁ SPRÁVA: Zomrel herec Ivan Letko
Umelecký svet zasiahla smutná správa! Vo veku 89 rokov zomrel obľúbený slovenský herec Ivan Letko! „S hlbokým zármutkom sme dnes prijali správu, že nás navždy opustil náš patrón a stály návštevník našich predstavení, Ivan Letko. Ivan Letko bol... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik