ĎALŠIA VOJNA? NAPÄTIE NA BALKÁNE ESKALUJE!
05 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Kosovo blokuje srbskú menu! Európska únia a Spojené štáty vyjadrili v nedeľu hlboké znepokojenie po tom, čo Kosovo zakázalo používanie srbskej meny a polícia vykonala raziu v priestoroch organizácií pracujúcich so srbskou menšinou na severe krajiny, informuje americký portál Breitbart.

Kosovo sa s etnickými Srbmi "nebabre"

Minulý týždeň kosovská polícia prehľadala priestory inštitúcií spravovaných Srbskom a mimovládnej organizácie etnických Srbov, pričom zhabala papiere a počítače, o ktorých sa predpokladá, že obsahujú dokumentáciu, ktorá je v rozpore so zákonmi krajiny.

Na niektorých dokumentoch bol emblém srbskej vlády v Belehrade, uviedla polícia, zatiaľ čo iné sa odvolávali na nezákonné paralelné vládne štruktúry vytvorené etnickými Srbmi, ktoré však Kosovo neakceptovalo.

Polícia niektoré z týchto kancelárií zatvorila.

Väčšina Kosova používa euro, aj keď krajina nie je súčasťou EÚ. Ale časti severu Kosova, obývané prevažne etnickými Srbmi, naďalej používajú dinár. Mnohí sa spoliehajú na srbskú vládu, pokiaľ ide o finančnú podporu, často doručovanú v dinároch v hotovosti.

Americký veľvyslanec v Kosove Jeffrey Hovenier tiež vyjadril znepokojenie nad snahami kosovskej polície zhabať vozidlo prevážajúce srbské dináre, ktoré sa potom distribuujú na „sociálne dávky zo Srbska“.

Európska únia a Spojené štáty vyjadrili hlboké znepokojenie

Vo vyhlásení EÚ sa uvádza, že zatvorenie týchto kancelárií by „malo negatívny vplyv na každodenný život a životné podmienky komunít kosovských Srbov, pretože obmedzí ich prístup k základným sociálnym službám vzhľadom na zjavnú absenciu alternatív v tejto chvíli“.

Od 1. februára Kosovo žiadalo, aby oblasti s prevahou etnických Srbov prijali menu euro, ktoré sa používa vo zvyšku krajiny, a zrušilo používanie srbského dinára.

Ukrajina zaútočila na pekáreň! Západnými "obrannými" zbraňami... Výsledok? 28 mŕtvych
Ukrajinskí vojaci zaútočili v sobotu popoludní na pekáreň v Lisičansku. Počet obetí ukrajinského útoku sa vyšplhal na 28 ľudí, uviedla tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pre agentúru TASS. Ukrajinské ozbrojené sily sa... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

„EÚ nalieha na Kosovo, aby sa vyhlo jednostranným krokom, ktoré by mohli vyvolať napätie, a aby riešilo tieto problémy prostredníctvom dialógu podporovaného EÚ,“ uvádza sa vo vyhlásení EÚ.

„Tieto akcie zbytočne zvyšujú etnické napätie a v dôsledku toho obmedzujú možnosti Spojených štátov slúžiť ako účinný obhajca Kosova na medzinárodnej scéne,“ povedal Hovenier.

Kosovo podľa podpredsedu vlády Besnika Bislimiho zabezpečilo, že „nové pravidlá nebudú mať negatívny vplyv ani nepostihujú občanov“.

Dohody Kosovu nič nehovoria

Európska únia a Spojené štáty naliehajú na obe krajiny, aby implementovali dohody, ktoré srbský prezident Aleksandar Vuci'c a kosovský premiér Albin Kurti dosiahli vo februári a marci minulého roka.

Normalizačné rozhovory podporované EÚ nedosiahli pokrok, najmä po prestrelke v septembri minulého roka medzi maskovanými srbskými ozbrojencami a kosovskou políciou, ktorá si vyžiadala štyroch mŕtvych a zvýšila napätie.

Srbsko aj Kosovo uviedli, že chcú vstúpiť do EÚ, ale šéf zahraničnej politiky bloku Josep Borrell varoval, že ich odmietnutie kompromisu ohrozuje ich šance.

OSN nepovolené bombardovanie NATO

Srbské sily viedli v rokoch 1998-99 vojnu s etnickými albánskymi separatistami vo vtedajšej provincii Kosovo. Asi 13 000 ľudí, väčšinou etnických Albáncov, zomrelo, kým 78-dňové bombardovanie NATO neodtlačilo srbské sily. Kosovo nakoniec vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, ale vláda v Belehrade neuznáva svojho suseda ako samostatnú krajinu, tak isto, ako Kosovo neuznáva ani SR.

A DOSŤ! Írsko zásadne znižuje dávky pre Ukrajincov
Najsilnejšia írska opozičná strana Sinn Féin chce – po oznámení írskej vlády o zmenách v sociálnych dávkach pre novo prichádzajúcich ukrajinských utečencov z 220 eur týždenne na 38,80 eur –, aby sa pritvrdili podmienky aj smerom k tým Ukrajincom,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik