Bitie do genitálií a týranie pri sprchovaní! Homosexuálny pár je obvinený z mučenia im zverených chlapcov
01 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Mestský súd v Prahe má na stole prípad údajného brutálneho týrania dvoch malých chlapcov vo veku štyroch a piatich rokov. Dopúšťať sa ho mali v roku 2019 podľa obžaloby bývalí partneri P. a L., pričom jeden z nich mal deti vo svojom poručníctve, ako informuje blesk.cz. Obaja muži obvinenie odmietajú, modriny si vraj „väčšinou“ spôsobili sami chlapci. Pri súde zaznela výpoveď ženy, ktorá týraných bratov prevzala do pestúnskej opatery, ale i jedného z poškodených.

Skutky, ktoré sa mali malých chlapcom v byte v Prahe 10 u náhradných rodičov stať, sú v obžalobe popísané naozaj hrozivo. Dopúšťať sa ich mal predovšetkým partner muža, ktorý mal deti zverené do svojej starostlivosti.

„V bližšie nezistenom počte prípadov ich viackrát fyzicky potrestal tak, že ich neprimeraným spôsobom bil rukou a ďalej i dosiaľ bližšie nezistenými predmetmi všade po tele, v prípade jedného z poškodených aj vrátane genitálií,“ uvádza obžaloba.

S oboma chlapcami mal obžalovaný P. zaobchádzať veľmi hrubým spôsobom, podľa obžaloby ich mal hádzať o zem alebo o skriňu, mal ich zatvárať do úložného priestoru gauča, alebo ich sprchovať striedavo ľadovou a vriacou vodou.

„Keď ich sprchoval, tak im brutálne vykonával osobnú hygienu, keď im bolestivo preťahoval predkožku a umýval konečník,“ je uvedené v obžalobe. Tým ale výpočet hrôz, ktoré si mali deti „vychutnať“ stále nekončí. Partner muža, ktorý mal zverené deti mal proti nim štvať psa, brutálne im nadávať a hroziť im smrťou a vyhrážať sa im vyhodením z okna. Mladšiemu z dvojice chlapcov mal nezisteným spôsobom dokonca zlomiť holennú kosť. Do rúk parnerov boli chlapci zverení v roku 2019 vo veku štyroch a piatich rokov. Server iDnes.cz informuje, že vtedy dvadsaťdeväťročný L. chlapca dostal do starostlivosti, vzhľadom na to, že sa o nich nemohla starať jeho sestra, ktorá je údajne nesvojprávna a sama nie je schopná opatery o dieťa.

„Bol som prísny, ale v dobrom,“ vyjadril sa obžalovaný

Obžalovaní muži odmietajú, že by deti týrali. „Bol som prísny, ale bolo to v dobrom, chcel som pomôcť s výchovou. Chlapci dostali facky, priznávam aj to sprchovanie, mohli mať z toho strach. V byte bol malý bojler, nebol tam dostatok teplej vody, mohli sa sprchovať studenou, ale určite nie vriacou vodou,“ povedal podľa serveru iDnes.cz v utorok pri súde obžalovaný P. Zlomeninu nohy mal vysvetliť tým, že chlapec spadol zo schodov. Vzhľadom na to, že neplakal, on ani partner netušili, že sa jedná o vážny úraz. Obžalobu však odmieta aj L.: „Nikdy som deti nemal. Nemôžem vylúčiť, že by som niečo zanedbal, ale snažil som sa, ako som mohol,“ informuje iDnes.cz.

Obžalovaný P. následne súd požiadal, aby hlavné pojednávanie pokračovalo v jeho neprítomnosti. Partneri sa mali rozísť krátko po tom, ako im boli deti odobrané. V stredu súd prehral nahrávku mladšieho poškodeného chlapca. Kvalita zvukového záznamu bola ale veľmi zlá a verejnosť z nej nemala šancu príliš zachytiť. Zrozumiteľná bola napríklad časť, kde chlapec opisoval, ako malo prebiehať kúpanie s obžalovaným P.: „Keď nás sprchoval, tak to bola veľmi vriaca voda,“ povedal chlapec vyšetrovateľke. Keď sa ho následne opýtala, či bola voda taká horúca, že ho pálila, odpovedal áno.“

Ako svedkyňu si súd predvolal tiež sedemdesiatšesťročnú S., ktorej boli deti zverené do dočasnej starostlivosti, kým sa pre chlapcov nájde nová rodina. S. dosvedčila, v akom stave sa k nej chlapci dostali. „Štrnásť dní pred Vianocami mi volala sociálka, či môžem prijať dvoch chlapcov. Chcela by som tým pracovníčkam veľmi poďakovať. Keď videli stav mladšieho z chlapcov, cestou z Prahy sa zastavili v nemocnici v Mladej Boleslavi. Tam zistili, že má zlomenú nohu a množstvo modrín,“ uviedla svedkyňa pri súde.  

Telo samá podliatina a panický strach

Deti k nej boli privezené 23. decembra 2019. Podľa slov svedkyne boli deti dobre oblečené a mali i nejaké drahé hračky. „Potom som si všimla, že mladší z chlapcov je samá modrina. Prekvapilo ma, že ich má aj na hlave, napríklad na čele, to nebolo z bežných úrazov,“ potvrdila svedkyňa. Na staršom z bratov ale žiadne pomliaždeniny nezbadala. Časom vraj vypozorovala, že majú deti panickú hrôzu zo slova hádzať. „On vždy hovoril: Ja nechcem vyhodiť, nikam ma prosím nehádž. Potom povedal, že strýko Peter ich niekam hádzal, že vraj na skriňu alebo na podlahu,“ povedala pestúnka pri pojednávaní.

Detské obete nefunkčnej spoločnosti a zlyhávania inštitúcií (Silvia Ruppeldtová)
Názor Silvie Ruppeldtovej (Pravda) A čo deti, majú sa kde hrať? - táto otázka, citát zo známej piesne skupiny Katapult, sa očividne mnohým dostala na jazyk aj v súvislosti s aférou brutálneho ponižovania 11-ročného dievčaťa z Miloslavova zo strany... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

U detí sa podľa nej ale objavovali aj ďalšie náznaky zlého zaobchádzania: „Napríklad som im hovorila rozprávku a on začal naraz vystrašene hovoriť, čo ak príde strýko Peťo.“ Popísala tiež, že s chlapcami mala pred zaspávaním rituál, pri ktorom chlapcov pobozkala najprv na čelo a potom na ústa. „Vyložene nechutné bolo, keď mi starší z chlapcov pri tom bozku začal pchať jazyk do úst,“ povedala zhrozene svedkyňa.

P. v obžalobe čelí obvineniu zo zločinu týrania zverenej osoby, štátna zástupkyňa pre neho navrhuje trest v polovici zákonnej trestnej sadzby, ktorá je v rozmedzí 5-12 rokov odňatia slobody. L., ktorému boli chlapci zverení sa následne podľa obžaloby dopustil priestupku ohrozovania výchovy dietaťa, štátna zástupkyňa Barbora Kvášová pre neho navrhuje trest odňatia slobody na 33 mesiacov s troj a polročnou podmienkou. Obžaloba mu kladie za vinu, že sa nezaujímal o dôvod modrín a strachom, ktorý deti z jeho priateľa mali si vynucoval ich poslušnosť.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik