Drahý Dominik, "na koho to hraješ“?
25 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Úroveň intelektu ostrieľaných národných hrdinov s primrznutými mozgovými závitmi je všeobecne známa. Jedným zo „žiarivých“ prípadov je aj brankárska legenda Dominik Hašek. Dominátor možno nedostal veľa gólov, ale jeho postoje a vyjadrenia ako keby hovorili, že pár rán rozdelilo i jeho mozgové hemisféry a jedna nevie, čo robí druhá.

Bývalá hviezda brankárskych brán, svetový i olympijský šampión sa rozhodol pliesť do politiky a zbytočne strká svoj zlomený nos do politickej situácie na východ od „raja.“ Vo všeobecnosti sa dá hovoriť, že Česi nikdy neboli priaznivcami Rusov, označujúc ich za „rusákov,“ zabúdajúc na fakt, že ich vytrhli z pažeráka nacistického Nemecka, keď sa o nich vyjadroval jeden z ich nemeckých kráľov Reinhard Heydrich metaforicky ako o „ ...tráve, ktorá tu nemá čo hľadať...“

Česi kedysi vítali nacistov so slzami radosti v očiach, potom, keď zistili, že im neprinesú úžitok a mienia ich vyhladiť, velebili sovietskych vojakov. Neprebehol dlhý čas a vítali oslobodenie od ich „útlaku“ a nevedeli sa nabažiť kolón amerických vojsk NATO. Vo všeobecnosti trpia Česi akýmsi syndrómom chrbticovej osteoporózy, bezcharakternosti a oportunizmu. Rovnako sa zachoval aj Dominik Hašek, ktorému bolo možno vždy jedno, kde pendluje, dôležité bolo za akú sumu. O svojom pôsobení v Spartaku Moskva určite nehovorí rád. Asi sa to práve nehodí. Ale suma, ktorú na spolupráci s ruským klubom jeho kontu určite neuškodila.

Aby ale nebol neaktuálny, viackrát kritizoval vedenie zámorskej NHL za to, že dovolí ruským hokejistom hrať v najlepšej lige sveta. Minulý týždeň však spravil niečo, čím si pokazil renomé u svojich fanúšikov. Cez víkend sa zúčastnil hokejového zápasu Buffalo Sabres hrajúcemu proti Chicago Black Hawks. A ako naschvál si v tomto zápase dovolili hrať aj hokejisti ruského pôvodu.

Čo vytiahol ako argument Dominátor? Charitu! A (len tak mimochodom) biznis...

Keď sa obhajuje legenda, treba držať ústa a krok! „Vyjadrenie k mojej účasti na akcii 18. januára 2024 a k otázkam  verejnosti a médií: Pri mojej každoročnej návšteve (biznis, charita) v Buffale som od svojich priateľov prijal pozvanie na zápas NHL. Zároveň na prianie fanúšikov a klubu Buffala Sabres, som súhlasil s aktívnou účasťou pri „odštartovaní“ tohto zápasu,“ vyjadril sa Hašek. Aby nezabudol byť protiruský, neopustil si politický komentár. „Súčasný postoj NHL je takýto: Od ruského útoku na slobodnú demokratickú krajinu Ukrajinu NHL umožňuje ruským občanom verejne vystupovať bez toho, aby oni oficiálne odsúdili ruskú útočnú vojnu a ruské zločiny s touto vojnou súvisiace a podľa toho vystupovali. Tým robí obrovskú reklamu na ruskú imperialistickú vojnu a ruské zločiny. Preto sa NHL stala „zodpovednou“ a je „zodpovedná“ za stratené ľudské životy a obrovské hmotné škody v tejto vojne. Snáď len podotknem, že v tíme Buffala Sabres teraz nenastupuje žiadny ruský hokejista. Je však súčasťou NHL, kde ich hrá niekoľko desiatok,“ uvádza Hašek vo svojom vyhlásení.

Hašek sa patetickým ospravedlňovaním iba viac strápni v očiach českých rusofóbov

"Vzhľadom k tomuto svoju účasť na zápase a na jeho začatí považujem za moju obrovskú chybu,“ kajá sa Dominátor. „Týmto sa chcem veľmi ospravedlniť predovšetkým všetkým ukrajinským vojakom a všetkým ukrajinským ľuďom, ktorí hrdinsky bránia nielen svoju vlasť, ale aj celú Európu proti imperialistickému nepriateľovi. Ďalej sa ospravedlňujem fanúšikom, ktorí ma podporovali a podporujú a všetkým, ktorých som svojím počinom sklamal. Toto moje osobné zlyhanie považujem za veľmi ťažko ospravedlniteľné. O to intenzívnejšie sa ho budem snažiť napraviť. V tejto chvíli Vám môžem sľúbiť, že podobná situácia sa nebude opakovať," finguje svedomie ex-hviezda NHL i Moskovského Spartaku.

Svoje ďalšie veľké pardon venuje Ukrajincom. Mínus navyše

"Budem maximálne bojovať a pomáhať brániť všetko, na čo ruským štátom riadený teroristický režim útočí a kritizovať všetkých, ktorí ho svojim konaním podporujú. Ďakujem vopred všetkým, ktorí ma v tomto budú podporovať. Ani tá najkrajšia hra na svete nie je viac ako ľudský život,“ dramatizuje Hašek. „A zďaleka to nemusí byť iba hokej. Na záver sa ešte raz veľmi ospravedlňujem všetkým ukrajinským ľuďom, ktorí bojujú za svoju slobodu, za nás a moju krajinu a vyjadrujem im maximálnu podporu. Sláva Ukrajine! Sláva Herojam!", zakončil Hašek svoje vyhlásenie. Človek aby sa nerozplakal od dojatia...

„Každý urobí chybu, ale len málokto si ju pripustí a ešte menšie percento sa za ňu aj ospravedlní. Držím vám palce aj naďalej,“ odkázal hokejovej legende jeden z fanúšikov. Nedá sa povedať, že by patril k objektívnym a uvedomelým. Avšak ochotným odpustiť niekomu, kto sa svojimi vyjadreniami snaží iba ukľudniť rozbúrené vody, nie si získať sympatie obyčajných smrteľníkov sediacimi pred obrazovkami televízorov a čumiacimi na rýchlo sa pohybujúcim čiernym čudom.

Dominik Hašek si to u antirusákov bude musieť ešte dlho žehliť. Jeho kajanie je však také transparentné, že každý, kto mu odpustí musí mať absolútne zatmenie mysle. Bohužiaľ, hlupákov sa vždy nájde dosť a práve na to sa také „legendy“ akým je športový chameleón môže vždy spoľahnúť.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik