Ďalšia absurdita z EÚ! Chystajú zákaz športového rybolovu v Európskej únii? (VIDEO)
19 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Juhomoravské mesto Břeclav minulú sobotu hostilo tradičnú akciu s názvom Carp Show Moravia. Okrem predstavenia rybárskych firiem tu ale došlo i na veľmi vážne témy. Jednou z nich sa stalo prehlásenie, že ekológovia lobujú v Európskom parlamente za zákaz športového rybolovu. S informáciou o tejto hrozbe prekvapil účastníkov akcie jeden z najvýznamnejších českých lovcov kaprov – Karel Nikl.

Tieto poznatky získal na nedávnych stretnutiach zástupcov rybárskych firiem z celej Európy. Na pódiu Nikl vystúpil s Petrom Jakubkom, ktorý tu prezentoval hlavné témy týkajúce sa českých vôd – iniciatívu Zachráňme naše vody.

Na prednáške sa hovorilo o lobingu ekologických aktivistov na pôde Európskeho parlamentu s cieľom zakázať športový rybolov v EÚ, o snahe zlikvidovať športový rybolov pomocou zákazu používania monofilných vlascov a pletených šnúr. Peter Jakubka prednášal o iniciatíve Zachráňme naše vody.

Ekológovia sa snažia zakázať alebo aspoň obmedziť športový rybolov

S touto informáciou sa Karel Nikl, podľa svojho vyjadrenia na prednáške, stretol na medzinárodnom rybárskom veľtrhu EFTEX, čo je významná medzinárodná B2B akcia, sa stretávajú predajcovia a výrobcovia rybárskeho náradia. Tu sa na najvyššej úrovni riešilo, že existuje nátlak na to, aby došlo k zákazu športového rybolovu v EÚ, alebo k jeho obmedzeniu. Nikl na svojej prednáške priznal, že ho táto informácia šokovala. Rybárske firmy sa naopak snažia na pôde únie proti takýmto tlakom bojovať.

Podobné zvesti presakovali na verejnosť už skôr, ale je to najskôr po prvý raz, keď svoje znepokojenie prejavujú aj zástupcovia významných rybárskych značiek. Objavujú sa tiež pokusy vylobovať zákaz používania vlascov a šnúr vo vode, s odkazom na ich „ekologickú škodlivosť.“

Podobné reštrikcie sa snažia ekológovia presadiť aj u olova. Tu už došlo k jeho obmedzeniu pre lovectvo v okolí mokradí, čo lovcom značne znepríjemňuje prácu. Podobné komplikácie by zakázali používanie olova i rybárom.

V prípade používania vlascov a laniek by došlo tiež k faktickému znemožneniu športového rybolovu, iba ak by sa vrátilo k hodvábnym lankám, používaným do cca päťdesiatych rokov minulého storočia, ktoré sú však s moderným vybavením prakticky nepoužiteľné.

V prednáške sa tiež zmieňovala snaha získať lov na niektorých lokalitách v mestách, napríklad v Amsterdame. Rovnaké snahy sa pritom dali zaznamenať aj v roku 2020, keď sa hovorilo o možnosti zákazu lovu na určitých chránených územiach. Vtedy sa objavovali informácie o zhruba až desatine všetkých revírov, ktoré by mohli byť zrušené.

V Bruseli sa chystá nariadenie o chove domácich zvierat
Chovať tigra v záhrade, či tarantuly v domácom teráriu už nebude možné. Rozhodol o tom Európsky parlament na jeseň minulého roku s tým, že poveril Európsku komisiu vypracovať zoznam povolených živočíšnych druhov. Vznikne tak zoznam živočíchov,... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik