V Bruseli sa chystá nariadenie o chove domácich zvierat
03 | 01 | 2024 I Eka Balašková

Chovať tigra v záhrade, či tarantuly v domácom teráriu už nebude možné. Rozhodol o tom Európsky parlament na jeseň minulého roku s tým, že poveril Európsku komisiu vypracovať zoznam povolených živočíšnych druhov. Vznikne tak zoznam živočíchov, ktoré Brusel uzná za vhodné na chov. Inde, ako v ZOO by ste sa tak s niektorými zvieratami nemali stretnúť.

Denník Pravda informuje tom, že obavy sú zatiaľ predčasné, keďže ide len o náčrt návrhu. Deväť krajín takýto zoznam už má a riadi sa ním. Fungovať bude aj tzv. pozitívny zoznam, v rámci ktorého bude možné chovať tradičné domáce zvieratá, na niektoré z tradične chovaných živočíchov bude potrebné povolenie miestnych úradov. Nariadenie by malo zamedziť aj obrovským ziskom z čiernych obchodov. Existuje pritom aj zoznam inštitúcií, na ktoré sa zákaz nebude vzťahovať. Kým však príde do platnosti, prebehne úpravami v EP, ale aj samostatných členských štátoch.

Chovatelia majú obavy

„Kto má právo povedať, aké zvieratá sa môžu chovať a aké nie? Pre nás sú prijateľné negatívne zoznamy, ktoré už u nás platia a ktoré obmedzujú chov veľkých šeliem alebo medveďov, ale pozitívny zoznam je nezmysel. Je to postup, ako raz zakážu chov zvierat aj nám,“hovorí David Nejedlo z Únie českých a slovenských zoologických záhrad. Europoslanec Michal Wiezik (PS) však tvrdí, že obavy sú predčasné, zatiaľ nič nie je isté.

„Diskusia o pozitívnom zozname je stále len v iniciálnej fáze, nepoznáme jeho kontúry a neviem ani o tom, že by komisia v tejto veci konala,” ozrejmil pre Pravdu.

Takýto zoznam zatiaľ funguje v deviatich krajinách EÚ (Francúzsko, v Taliansko, Litva, Belgicko, Holandsko, Cyprus, Luxembursko, Slovinsko a Malta) a nesmú sa tam chovať veľké plazy, škrečky džungarské, činčily, či jedovaté pavúky. V takomto zozname je aj papagáj ara.

Majitelia psov, čítajte pozorne! Za TOTO vám od nového roka hrozí vysoká POKUTA
Koniec psom na reťaziach. Už od nového roka musia všetky zvieratá žiť u svojich majiteľov iba voľne. Pes už nebude môcť byť uviazaný nielen na reťazi, ale ani na lane, špagáte či kábli. Psom to spôsobovalo viacero vážnych problémov. Poranenia... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Čo bude možné chovať

Michal Wiezik vysvetlil, že takýto zoznam definuje živočíšne druhy, ktoré ľudia budú môcť chovať v dome. Medzi ne by mali patriť napríklad tradičné psy, mačky, ryby, hlodavce, fretky, králiky, nejedovaté obojživelníky, niektoré plazy a bezstavovce.

Shutterstock / Ilustračný obrázok | Strehúň škvrnitý / Jedovaté druhy pavúkov v teráriu chovať nebude možné

Problém by mohol nastať pri chove ošípaných, oviec, kôz, somárov, koní, dobytku, mulíce alebo vtákov. Na ten bude chovateľ potrebovať povolenie od miestneho úradu.

Na život v zajatí sa nehodia

Napríklad Holandsko má povolených tridsať druhov zvierat, medzi ktorými sú z tých bežných len pes, mačka a pieskomil mongolský. Organizácia Eurogroup for Animals vyčíslila, že v Európe sa chová viac ako 200 miliónov domácich zvierat vrátane cicavcov, vtákov, plazov, rýb a obojživelníkov, no mnohé z nich sa na život v zajatí nehodia.

Šimkovičová: Kvóty sú inšpiráciou pre podporu celého okruhu umeleckej tvorby
Kvóty, ktoré od roku 2016 zabezpečujú zastúpenie slovenskej hudby v domácom rozhlasovom vysielaní, by mohli dostať v budúcnosti podobu univerzálneho nástroja podpory slovenskej kultúry a umenia. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Obmedzenia už aj v minulosti

Už v minulosti v EÚ fungoval Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Ten obsahuje zhruba 6-tisíc živočíšnych a 32-tisíc rastlinných druhov. Zo živočíchov sú v ňom zaradené napríklad slony, nosorožce, opice, mačkovité šelmy ako tiger, lev, leopard či puma, alebo krokodíly, korytnačky, leguány, chameleóny, veľhady, jašterice, papagáje, pavúky a motýle.

Zo slovenských pôvodných živočíchov sú ministerstvom životného prostredia do CITES zaradené napríklad:

  • medveď hnedý,
  • vlk dravý,
  • rys ostrovid,
  • mačka lesná,
  • vydra riečna,
  • dravé vtáky – orly, sokoly, jastraby, sovy,
  • drop fúzatý,
  • motýľ – jasoň červenooký.
Tu ide (aj) o „prachy“

Zákazy prinášajú aj nelegálny obchod, v tomto prípade s exotickými domácimi miláčikmi. Počas rokov 2018-2021 bolo v EÚ ročne zadržaných viac, ako tri tisícky vtákov, plazov či obojživelníkov, určených na ilegálny obchod. Najviac sa pritom pašovalo z Thajska.

„Obchod s exotickými druhmi je multimiliardové odvetvie a patrí medzi hlavné príčiny ohrozenia biodiverzity. Bavíme sa o tisíckach druhov, ktoré v súčasnosti nik neeviduje v negatívnych zoznamoch, pri ktorých je obrovské riziko vážneho poškodenia a zániku voľne žijúcich populácií,”vysvetlil Wiezik.

Zákaz chovu vybraných živočíšnych druhov (veľké šelmi, primáty) platí na Slovensku od 1. marca 2022 a ministerstvo životného prostredia ho podľa potreby aktualizuje.

„Technicky je takmer nemožné dostatočne rozširovať a aktualizovať negatívne zoznamy, preto je operatívne vytvoriť zoznam povolených druhov, pozitívny zoznam, kde druh, ktorý sa na ňom nenachádza, je automaticky vylúčený z legálneho chovu,” skonštatoval europoslanec.

Ministerstvo životného prostredia zo zákazu chovu vyňalo:

  • zoologické záhrady,
  • chovné stanice a rehabilitačné stanice,
  • záchytné strediská,
  • zariadenia prevádzkované osobou zapojenou do programu starostlivosti pre druhy,
  • zariadenia na chov alebo držbu exemplárov druhov živočíchov používaných na vedecké účely,
  • veterinárne ordinácie alebo kliniky.

DANIEL LIPŠIC si vytiahol ďalšiu story. Lebo on je ten, čo má čistý štít
Daniel Lipšic, pán spravodlivý, si sťažuje. Znepáčilo sa mu konanie Zoroslava Kollára, ktorý sa nebojí na neho ukázať prstom. Označuje ho ako nástroj diskreditácie jeho osoby. Či sa dá v prípade niekoho, kto zabil dôchodcu a sám bol stíhaný označiť... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Aj tu bude možné právo veta

Wiezik upozornil, že ak sa proces prípravy takéhoto pozitívneho zoznamu začne, prebehne pripomienkovanie Európskym parlamentom, ale aj všetkými členskými krajinami, ktoré budú mať čo povedať do tvorby širokého zoznamu zvierat, pri ktorých chove nehrozí poškodenie biodiverzity. Navyše si členské štáty budú môcť uplatniť právo veta.

Foto: FB/Michal Wiezik

„Vytvorenie takéhoto zoznamu má za cieľ zamedziť nelegálnemu obchodu s voľne žijúcimi druhmi a ochranu biodiverzity, čo verím, že je v záujme všetkých chovateľov a milovníkov prírody,” uzavrel Wiezik.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik