...a je po protiofenzíve!
18 | 12 | 2023 I Milan Laca

Na Ukrajine ohlásili prechod do obrany pre nedostatok munície.

Poslankyňa ukrajinskej Najvyššej Rady Ustinovová: Ozbrojené sily Ukrajiny prechádzajú do defenzívy pre nedostatok munície.
Robia opevnenia

Poslankyňa Alexandra Ustinovová vyhlásila, že Ozbrojené sily Republiky pripravujú tri línie opevnení, ktoré prejdú do obrany kvôli nedostatku munície. V zime bude, podľa nej, potrebné prejsť na obrannú vojnu a nie do ofenzívy. Zdôraznila, že aj keď dostanú peniaze, nebude dostatok munície, pretože „svetu dochádza“.

Už nik nestačí

Poslankyňa dodala, že Európa a USA spoločne nebudú schopné vyrobiť také množstvo munície, ako Rusko. Vysvetlila, že Spojené štáty americké teraz vyrábajú približne 300 tisíc kusov munície ročne, zatiaľ čo Ukrajina ich spotrebuje milióny.

Zelenskyj riadil

V sobotu 16. decembra sa Volodymyr Zelenskyj stretol s najvyššími veliteľmi. Okrem iného sa diskutovali o výstavbe obranných línií a výrobe zbraní.

V Černigovskom regióne sa ponáhľajú

V tejto oblasti stavajú dve obranné línie. Ako informoval veliteľ operácie spoločných síl Sergej Najev, inštalujú tam „dračie zuby“ a iné obranné konštrukcie. Región Černigov hraničí s Ruskou federáciou a Bieloruskom. „Ak hrozba narastie, k pripraveným líniám dorazia ďalšie sily a my budeme pripravení adekvátne reagovať na akýkoľvek vývoj situácie,“ hovorí Sergej Najev.

OBROVSKÝ ŠKANDÁL oficiálneho účtu Ukrajiny! Propagujú nacistické symboly?
Nemalému škandálu čelia na sociálnych sieťach ukrajinské sily kvôli obvineniu z propagácie nacistických symbolov. Pobúrené reakcie vzbudilo ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré zdieľalo fotografiu jedného z ukrajinských vojakov vo veste, na ktorej... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Amerika radí

Američania radia Ukrajine po neúspechu v ofenzíve prejsť do defenzívy a zakopať vpredu. Píšu o tom New York Times, informuje Strana.ua. Podľa amerických predstaviteľov, s ktorými hovorili noviny, Ukrajina nepotrebuje vrátiť všetkých 20 % strateného územia. Centrom novej stratégie by mohlo byť posilnenie obrany, „symbolické víťazstvá“ v podobe útokov na Krym a Ruskú federáciu a rast ukrajinského vojenského priemyslu. To všetko dohromady môže, podľa amerických predstaviteľov, prinútiť Moskvu sadnúť si za rokovací stôl najneskôr začiatkom roku 2025 (avšak za akých podmienok nie je uvedené). Američania sú navyše za „konzervatívnejší“ prístup, stratégiu, ktorá spočíva v presúvaní a hromadení síl.

Kyjev má iné plány 

„Ukrajinci chcú zaútočiť buď po zemi, alebo údermi na veľké vzdialenosti, v nádeji, že upútajú pozornosť sveta,“ píše sa v článku.  Mnohí v Spojených štátoch tiež zdieľajú ukrajinský plán a snažia sa ho skombinovať so stratégiou „udržať a budovať“.

USA intenzívne plánujú

Na vypracúvaní konečnej stratégie sa už niekoľko týždňov stretávajú predstavitelia USA a Ukrajiny. Na január sa pripravujú štábne cvičenia na vojenskej základni v nemeckom Wiesbadene. 

Hrozí, že Ukrajina do leta PADNE! Do Kyjeva prišiel radiť americký generál
Západ sa obáva, že Ukrajina do leta padne, pokiaľ nedostane masívnu pomoc a nezmení vojnovú stratégiu. Po mesiacoch sústredenia sa na oslobodenie okupovaného územia nastala v Kyjeve dezilúzia. Ukrajina preto teraz potrebuje vypracovať novú vojnovú... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!