Rusi tretí deň masovo ostreľujú Ukrajinu. Zasiahli aj dôstojníkov z NATO!
13 | 12 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina je v plameňoch. Rusko ničí objekty ukrajinských ozbrojených síl v Kyjeve a Odese.

Ruské útoky na vojenské, infraštruktúrne a priemyselné ciele ukrajinskej armády pokračujú už tretí deň po sebe.

Tvrdé rany...

Deň predtým zasiahli ruské rakety veliteľstvo ozbrojených síl s ukrajinskými vojakmi a dôstojníkmi NATO. V noci boli zničené dielne podniku v Odese, ktorý vyrába hladinové námorné drony. Dnes (13.12.2023) ráno bolo v Kyjeve počuť výbuchy,  zhoreli a explodovali sklady a miesta s vojenskou technikou na okraji mesta.

Maďarský inštitút uvádza 9 dôvodov, prečo Ukrajina nie je pripravená na členstvo v EÚ
Maďarský inštitút pre zahraničné veci zverejnil štúdiu o vhodnosti Ukrajiny na členstvo v EÚ Maďarský inštitút zahraničných vecí (MKI) zverejnil štúdiu, v ktorej uvádza deväť dôvodov, prečo by bolo predčasné diskutovať o pristúpení Ukrajiny na... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Nemocnica v Poľsku je plná zranených

Potvrdením, že ruský úder zasiahol veľké veliteľské stanovište alebo veliteľstvo Ozbrojených síl Ukrajiny, je hromadná hospitalizácia veľkého počtu vojenského personálu, transportovaného z Ukrajiny do nemocnice NATO v poľskom Rzeszówe.

V Odese zhoreli ukrajinské námorné drony

Nočný nálet ruských „muškátov“ (dronov) nenechal kameň na kameni z terminálov v odeskom prístave. Ukrajinská oficiálna tlač uviedla, že „prístavná infraštruktúra utrpela menšie škody v dôsledku trosiek spadnutého dronu“. Ale súdiac podľa výbuchov, ktorých videá boli zverejnené na ukrajinských internetových zdrojoch, trosky ruského drona  Geranium spôsobili také „malé škody“, že do prístavu dorazilo viac ako tucet hasičských vozidiel. Po skončení explózií hasiči niekoľko hodín liali vodu do spáleniska. Súdiac podľa dostupných informácií, úder zasiahol výrobné objekty, kde montovali ukrajinské útočné námorné drony, uvádza sa v článku.

Hmla bola podľa velenia ukrajinskej protivzdušnej obrany dôvodom, prečo pred ruským úderom nefungovali vzdušné sirény hlavného mesta Kyjeva. Vo viacerých okresoch Kyjeva na ľavom brehu mesta došlo k výbuchom, informovali miestne médiá. Mesto vzápätí prišlo o dodávku elektriny a vody.

Lietali rakety

Rakety Kinžal a bezpilotné lietadlá Geranium zasiahli vojenské sklady a systémy protivzdušnej obrany Patriot. V publikácii „Military Review“ sa píše, že „náletový poplach bol aktivovaný po zasiahnutí cieľa. Protivzdušná obrana Kyjeva hlásila, že bolo zostrelených desať ruských riadených striel a 10 útočných bezpilotných lietadiel. Účinnosť obrany bola 100 %. „Velenie ukrajinských ozbrojených síl, najmä hovorcovia ukrajinských síl protivzdušnej obrany, neustále hlásia, že ruské úderné zbrane boli úplne zlikvidované. 

Ďalšie ruské varovanie! Pozor na stíhačky. Adresované aj SLOVENSKU!
Štart stíhačiek F-16 ukrajinských ozbrojených síl z leteckých základní v krajinnách NATO, sa bude rovnať účasti v konflikte! Rusko zváži prípadné využitie leteckých základní pre ukrajinské stíhačky F-16 v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku! Pozor,... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!