Ekologický summit v DUBAJI skončil neúspechom
11 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Najvyšší čínski diplomat v oblasti životného prostredia v sobotu, 9. decembra vyjadril názor, že záverečná dohoda o fosílnych palivách na summite COP28 Organizácie spojených národov je síce rozhodujúca, ale zďaleka nie dokonalá. Odmietol však povedať, či by krajina pristúpila na úplné zakázanie používania uhlia, ropy a plynu. Dohoda takmer 200 krajín sveta o odstránení fosílnych palív, hlavne zákazu výroby spaľovacích motorov, bola otázkou v oblasti výroby a rokovalo sa o nej na Dubijskom summite.

Činsky predstaviteľ Xie Zhuenhua, zaoberajúci sa životným prostredím novinárom na tlačovej besede oznámil, že bez dohody o fosílnych palivách nie je veľká šanca hovoriť o výsledkoch COP28 ako o úspešných. Čína je naďalej vo veľkej miere závislá od fosílnych palív, pričom uhlie je stále najväčším zdrojom energie v krajine.

Vzdanie sa používania fosílnych palív môže byť bolestivým procesom

„Prechod na používanie inej energie je mimoriadne dôležitý, no tento prechod môže byť veľmi bolestivý. Každá krajina má rôzne vnútroštátne podmienky,“ povedal Xie. Čína, ako jedna z najľudnatejších krajín sveta nemôže svoju politiku zmeniť tak radikálne, ako od nej požadujú ostatné krajiny. Pre čínsku humanitnú politiku musí byť takáto dohoda i prejavom o uchovaní kvality života v rozvojových krajinách a o udržaní energetickej bezpečnosti pri možnosti naďalej rozvíjať svoje hospodárstvo bez akejkoľvek ujmy na zisku.

VLADIMÍR PUTIN v SAE. Dostali sa ozveny pitiek RICHARDA SULÍKA až do Kremľa?
Hlava Ruskej federácie odcestovala do Spojených arabských emirátov na dôležité hospodársko-ekonomické rokovania. Navštívi i Saudskú Arábiu a Irán. Vzťahy medzi týmito štátmi sú na bezprecedetne vysokej úrovni. Hovoriť sa bude aj o vojne v pásme... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Dušan Janek

K otázke postupného zastavenia používania fosílnych palív povedal čínsky predstaviteľ, že jeho krajina konzultuje aj s ostatnými krajinami o tomto probléme. „Všetci chceme spolupracovať na nájdení spoločnej reči, ktorá poukazuje na správny smer ďalšieho úsilia a čo najviac odráža inklúziu a je prijateľná pre všetky strany,“zdôraznil Xie Zhuenhua.

„Stav ohľadne týchto otázok je vo všeobecnosti nie veľmi priaznivý a Čína sa snaží nájsť riešenie, ktoré je prijateľné pre všetky strany a môže vyriešiť všetky problémy,“uviedol Xie. Čína podporuje globálne ciele a tiež podporuje obnoviteľné zdroje a ich aktiváciu do roku 2030, aby tým urýchlila priaznivý dopad na globálnu ekológiu, ale od svojich podmienok neustúpi.

Vo všeobecnosti teda boli výsledky summitu označené za nie veľmi úspešné pre krajiny, ktoré chcú definitívne prestať používať fosílne palivá a zmeniť tým chod geopolitiky.

CHCÚ ZNIČIŤ EURÓPU! Bývalý šéf Vatikánu NALOŽIL globalistom, Sorosovi i migrantom
Globalisti využívajú masovú migráciu na ZNIČENIE NÁRODNEJ IDENTITY! Bývalý šéf Vatikánu, kardinál Gerhard Müller, varoval, že globalisti používajú masovú migráciu ako zbraň, aby zničili národnú identitu krajín, informuje Breitbart. V skutočnosti... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám