PANDÉMIA OZNAČOVANÁ AKO „SYNDRÓM BIELYCH PĽÚC“ začala úradovať! Počet nakazených rapídne rastie!
01 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Epidémia Syndrómu bielych pľúc dorazila do Európy. Prípady hlásia Dánsko i Holandsko. Počet nakazených rapídne stúpa, nemocnice sa zapĺňajú. Vírusom sú napadnuté predovšetkým deti.

V Dánsku začal boj s rovnakým typom zápalu pľúc, aký vyvoláva obavy i v Číne. Dánsky experti už pred istým časom očakávali, kedy sa toto ochorenie dostane i do Európy. Nákaza podľa odborníkov dosiahla už epidemických rozmerov. Peking poukázal na rovnaký patogén, ktorý je čiastočne zodpovedný za záhadnú vlnu špecifického druhu pneumónie. I Holandsko varuje pred narastajúcim počtom prípadov vo svojej krajine.

Peking poukazuje na nebezpečenstvo zápalu pľúc

Vedci z čínskej metropoly hovoria o rovnakom patogéne, aký je čiastočne zodpovedný za záhadnú vlnu pneumónie aká je charakteristická pre nebezpečný zápal pľúc u detí. Hrozivé informácie aké spôsobili i informácie o Covide nútia prijímať opatrenia ako nosenie rúšok na tvár, čo najmenšia sociálna interakcia, ba hovorí sa i o lockdowne. Zdravotnícki pracovníci v ochranných oblekoch rozprašujú dezinfekciu v priestoroch verejných inštitúcií ako sú školy, chodby a verené exteriéry.

Počet nakazených enormne rastie

Dánsky inštitút Statens Serum Institut hovorí o trojnásobnom počte infikovaných a postihne viac deti ako dospelých. Tieto informácie udali len niekoľko dní po tom, ako Holandsko oznámilo svoj vlastný alarmujúci nárast počtu detí, bojujúcich so zápalom pľúc, v súvislosti s podobnými správami v susednom Dánsku a Švédsku.

Patogén Mycoplasma pneumoniae je kontinentálnym strašiakom

Nárast počtu prípadov vyvolalo podozrenie, že ohnisko nákazy v Európe sa rozšíri po celom kontinente. Choroba sama o sebe spôsobuje ochorenie podobné chrípke tiež označované ako „chodiaca pneumónia.“ Jej prípady sú najpočetnejšie u nedospelej časti populácie. Niektoré tradičné antibiotiká ako napr. penicilín nemajú na ochorenie žiadny účinok. Doktorka Hanne-Dorthe Emborgová tvrdí, že prepuknutie nie je ničím výnimočným a odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie predpovedali šírenie tejto choroby už dávnejšie v dôsledku s Covidom. Doktorka tiež uviedla,  že Čína je permanentne v hľadáčiku odborníkov v súvislosti s nárastom prípadov ochorenia „chodiacej pneumónie.“

Dánsko je pravidelným ohniskom šírenia epidémií

V krajine na Jutskom polostrove dochádza k recidíve epidémií v približnom intervale štyroch rokov. Zvyčajne sa tieto choroby, ako je napokon pre vírusovú nákazu charakteristické, objavujú na jeseň a zvykne trvať až do jej konca. Emborgová tiež dodala, že pri poslednom prepuknutí zaznamenanom pred piatimi rokmi došlo k rapídnemu počtu prípadov vírusovej nákazy.  

Ticho pred búrkou skončilo, epidémia je späť

„Posledné štyri roky bol počet mykoplazmových infekcií extrémne nízky, preto nie je nič nezvyčajné, že sa k nám nákaza vrátila“, hovorí Emborgová. „V skutočnosti sme na to čakali, odkedy sme uzavreli krajinu po pandémii Covidu.“ Emborgová zareagovala na nákazu rovnako, ako čínski zdravotníci. Predpokladalo sa však, že nedávna vlna prípadov mohla byť vyššia, ako je zvykom.

„Práve preto, že za posledných tri a pol roka bol počet nakazených veľmi nízky, neexistuje dostatočný počet detí, ktoré by si vybudovali imunitu. Z toho dôvodu môžeme v tejto sezóne pravdepodobne očakávať aj vyšší výskyt, než aký bol doteraz pozorovaný počas predchádzajúcich epidémií mykoplazmy,“dodala Emborgová.

Zdrojom šírenia nákazy nie je Čína

Inštitúcia SSI uviedla, že nákaza sa zďaleka netýka len jednej z najľudnatejších krajín na svete. Okrem Číny sa úspešne šíri aj v Škandinávii a Singapure. Peking sa bráni a poukazuje i na iné krajiny, kde sa šíri vírus. V zahraničí však označujú vyjadrenia Číny ako nedostatočne transparentné. Čínsky minister zahraničných vecí, Wang Yi však ubezpečuje verejnosť, že jeho krajina má situáciu pevne v rukách. „Je to veľmi bežný jav aj v mnohých iných krajinách ako je Čína. V Číne bola situácia plne pod kontrolou,“ uistil novinárov z OSN v New Yorku.

Čína sa nemieni od ničoho dištancovať

Minister zahraničných vecí tvrdí: „Interakcie Číny s medzinárodným spoločenstvom nebudú ovplyvnené žiadnymi faktormi a srdečne uvítame viac návštev spriatelených krajín z celého sveta.“ Za šírenie iných pľúcnych ochorení, ako je napr. chrípka a RSV bola tiež obviňovaná Čína. Útoky na túto krajinu začali vtedy, keď sa v nej objavili prvé prípady nákazy Covidu a vznikli rôzne neopodstatnené špekulácie o tom, že ho vyvinula krajina vo svojich laboratóriách.

Dánske hodnotenie situácie je racionálne

Profesor Paul Hunter, odborník na infekčné choroby z Univerzity of East Anglia je presvedčený, že tvrdenie vedcov z Dánska je opodstatnené. Doterajšie údaje ukazujú, že vlny mykoplazmatickej nákazy sa zvyknú šíriť v intervale troch až siedmich rokov. Dodal, že výskumy naznačii, že posledná globálna vlna zasiahla v rokoch 2019-2020 a že v kombinácii s pomerne pomalou rýchlosťou nárastu prípadov nákazy, inkubácie a prenosu baktérií sa môže stať, že sa ohniská šírenia vírusu objavia vo viacerých krajinách až teraz. Súčasná situácia v Spojenom kráľovstve zostáva nejasná, no v Británii sa zaznamenali podobné časové rozdiely medzi šírením mykoplazmatického vírusu, ako v Dánsku, Holandsku a Švédsku. Profesor Ian Jones, virológ z Univerzity v Redingu uviedol, že vlna prípadov s najväčšou pravdepodobnosťou nesúvisí s novým kmeňom baktérií, ktoré sa vyvíjajú oveľa pomalšie, ako vírusové patogény, napr. Covid.

Ian Jones vyslovil pochybnosti o mykoplazmatickom víruse

„Pochybujem, že je to niečo mimoriadne, lebo baktérie sa vyvíjajú oveľa pomalšie,“vyhlásil Jones. Ide podľa neho jednodudho o „zlý rok“, ktorý pravdepodobne zosilňujú práve lockdowny. Tie boli vytvorené kvôli tomu, aby sa pandémia šírila ďalej. No nezabránili šíreniu iných baktérii, čo malo za dôsledok zníženie imunity a šírenie ďalších vírusových ochorení.

Lockdowny v Číne patrili medzi najrozsiahlejšie

Dlhé a nekompromisné lockdowny v Číne spôsobili opačnú reakciu. Deti si nemali možnosť vyvinúť imunitu a boli náchylnejšie na ochorenie, spôsobené inými kmeňmi vírusov. „V prípade lockdownov by obmedzený pohyb na verejnosti zabránil prirodzenému cyklu imunizácie, čo spôsobí vyššiu pravdepodobnosť nákazy populácie, ak by došlo k jej ďalšiemu vzostupu“, vyslovil sa profesor Jones.

Treba očakávať šírenie vírusu aj v iných krajinách

Krajiny, ktoré prešli intenzívnym lockdownom budú postihnuté šírením vírusu najviac. Kedy však k tejto situácii dôjde, odborníci neuvádzajú. Je však možné, že bude Európa znova zaodená do ochranných rúšok, chrániacich pred šírením „syndrómu bielych pľúc“, pomenovaného podľa farby, akým sa prejavuje pri pľúcnych vyšetreniach na RTG. Nemocnice sa začínajú znova napĺňať nakazenými, ako je to vidieť najmä v Holandsku a akademická verejnosť obviňuje zo šírenia epidémie predovšetkým Čínu, kvôli jej radikálnemu zásahu v prípade pandémie Covid.

V Číne sa znovu objavil nový vírus. Spôsobuje zápal pľúc u detí
Choré deti zaplavili čínske nemocnice, pretože epidémia zápalu pľúc spôsobená zatiaľ neznámym vírusom eskaluje v mestách po celej krajine vrátane Pekingu. ProMed, rozsiahly, verejne dostupný monitorovací systém, ktorý monitoruje ohniská chorôb... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik