Ukrajinsko-poľská kaša prihára: VRÁŤTE NÁM ĽVOV!
28 | 11 | 2023 I Milan Laca

„Ľvov sa musí vrátiť do Poľska“. Protest pri hraniciach Ukrajiny naberá na obrátkach.
Do Rzeczy: Poliaci žiadali, aby im Ukrajina vrátila mesto Ľvov.

Otvorené požiadavky, takto sa to začína

Poľské noviny Do Rzeczy, s odvolaním sa na slová aktivistky Kaje Godekovej napísali, že Poľsko začalo požadovať, aby mu Ukrajina vrátila Ľvov.

Sú pobúrení

Výroky primátora Ľvova o proteste poľských dopravcov na hraniciach s Ukrajinou pobúril mnohých komentátorov a užívateľov internetu v Poľsku. Andrij Sadowij na sociálnej sieti napísal, že „Naši poľskí priatelia by sa mali vrátiť do reality“.

"Celý váš gigantický príspevok k víťazstvu Ukrajiny je zničený okrajovou skupinou, ktorá už druhý rok blokuje dodávky humanitárneho tovaru do krajiny, ktorá bráni svoju nezávislosť a bezpečnosť Európy," povedal primátor Ľvova.

Búrka po jeho slovách 

Príspevok vyvolal búrku. Jednou z komentujúcich bola aj Kaja Godeková. Pro-life aktivistka svojím komentárom vyvolala rovnaké  pobúrenie ako starostka Ľvova. "Ľvov by sa mal vrátiť do Poľska. Od ZSSR ste ho dostali úplne neoprávnene. Len vám to pripomínam,“ napísala na sieti X.

Zas ten Viktor dráždi demokratov!
Rada Európy sa postavila proti Orbanovej myšlienke „Úradu na ochranu suverenity“. Rada Európy vyhlásila, že zámer Maďarska vytvoriť „Úrad na ochranu suverenity“, predstavuje hrozbu pre demokratické slobody a ľudské práva. Že je to... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Milan Laca

Reakcie

Na príspevok reagovali okrem viacerí poľskí poslanci, ktorí uviedli, že „Poľsko dostalo to isté, na čo nemalo nárok -  okrem iného Štetín, Koszalin, Słupsk, Gdansk, Olsztyn, Elbląg, celé Mazury, Zielona Góra, Gorzów, Vroclav, Opole, Gliwice, Wałbrzych“. Godeková však reagovala: 

"Nie, medzi vrátením poľských krajín Poľsku a okradnutím Poľska o pohraničie neexistuje žiadne znamienko rovnosti. Navyše vytvorenie sovietskej republiky v oblasti, kde predtým prebehli krvavé etnické čistky Poliakov".  

Dôvod - protest dopravcov

Poľskí vodiči, ktorí od 6. novembra protestujú a blokujú hranice, okrem iného požadujú: zavedenie obchodných povolení pre ukrajinské firmy na prepravu tovaru, s výnimkou humanitárnej pomoci a dodávok pre ukrajinskú armádu, pozastavenie licencií pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny a ich kontrolu, ako aj likvidáciu tzv. "elektronického radu" na ukrajinskej strane.

K protestujúcim vodičom sa pridali farmári, ktorí plánujú v akcii pokračovať 24 hodín denne až do 3. januára, hoci pôvodne mali blokovať hranicu do 25. novembra. Žiadajú okrem iného dotácie na kukuricu a nižšiu poľnohospodársku daň.

Česko sa chystá na VEĽKÚ VOJNU! Čo na to Rusi?
Česká republika a NATO vraj plánujú veľkú vojnu v Európe. Je na ňu Rusko pripravené? Prezident o ruskej hrozbe Český prezident Petr Pavel vyhlásil, že Rusko zostáva hlavnou hrozbou pre Európsku úniu a armády krajín kontinentu by sa „mali... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!