Na Slovensko sa valí prvé poriadné sneženie. SHMÚ vydal výstrahy
27 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

V pondelok v noci a v utorok (28. 11.) má na väčšine územia stredného a východného Slovenska nasnežiť sedem až 20 centimetrov snehu. Ojedinele sa očakáva aj 20 až 35 centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Prvá snehová kalamita nás tak čaká dokonca pár dní predtým, ako sa oficiálne začne zima," podotkol SHMÚ. Výdatné zrážky podľa neho prinesú dve tlakové níže. Priblížil, že jedna z nich sa aktuálne nachádza nad západnou Európou a jej teplý front ovplyvňuje počasie aj na Slovensku.

"Nad juhozápad Slovenska sa už dostal teplejší vzduch a zrážky sú tak v nižších polohách miestami vo forme dažďa," uviedol SHMÚ. Výstupy zo všetkých dostupných modelov sa podľa SHMÚ zhodujú na tom, že hoci hranica snehových a dažďových zrážok bude veľmi blízko južnej hranice stredného a východného Slovenska, prevažovať by mali snehové zrážky.

Najvyššie úhrny zrážok, väčšinou v podobe snehu, meteorológovia očakávajú na východnom Slovensku, a to najmä v regiónoch Zemplín, Abov a Gemer. "Navyše, hneď po zrážkach očakávame (prechodný) vpád studeného arktického vzduchu do našej oblasti od severozápadu," dodali. V utorok v noci na stredu (29. 11.) a v stredu ráno má byť podľa nich v lokalitách citlivých na severný smer vetra silno veterno. "Čo bude pri teplote pod nulou a snehovej pokrývke ľahko vytvárať snehové jazyky a záveje," podotkli.

V DETVE evakuujú panelák! Horí!
V paneláku na sídlisku v Detve horí byt na ôsmom poschodí. TASR o tom v pondelok večer informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici. Ako ďalej uvádza, v súčasnosti bytový dom na... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik