Slávne Matovičove fiatky sú ako ich „otec“. Kazia sa
19 | 11 | 2023 I Mária Sliacka

Matovičovo hnutie Slovensko (predtým OĽaNO) začalo plniť predvolebný sľub. V sobotu(18.11.) vyžrebovali matovičovci 79 ľudí, ktorí sa zapojili v predvolebnej kampani do súťaže o autá Fiat 500.

Talianske Fiatky- symbol boja proti mafii

Mali sa stať symbolom boja proti mafii. Igor Matovič  sa ešte pred voľbami nechal počuť: „Budú vlastne ako naši dobrovoľníci, ktorých úlohou bude počas štyroch rokov vo svojom okrese na tomto aute jazdiť. Budú mať palivovú kartu, kde budeme dobíjať peniaze na benzín, aby v podstate robili naďalej reklamu demokracii, záujmu ľudí o voľby,“ píše Pravda.sk.

Technické problémy už po prvých kilometroch 

Všetko, čo je spojené s Matovičom, sa po čase kazí. Oneskorilo sa aj živé vysielanie , aj žrebovanie sa začalo s omeškaním. To by ani tak neprekážalo, horšie je, že talianske miniautíčka začali mať technické problémy už po prvých kilometroch, niektoré čelili útokom vajíčkami a poškodzovaniu. Navyše ich zápis riešila Národná kriminálna agentúra, prípad však  už uzavrela. Ich noví dočasní majitelia si na ne teda museli počkať.

Opatrovateľmi áut budú len do ďalších volieb

Do moratória sa zapojilo do súťaže 40 418 ľudí a celkovo sa losovalo z 51 464 lístkov za prítomnosti notára. Niektorí ľudia mali v osudí viacero žrebov, čo však bolo v súlade s pravidlami. Opatrovateľmi áut, ako ich nazval Matovič, však budú vyžrebovaní šťastlivci len do ďalších volieb. Ak by došlo k predčasným voľbám, o autíčka prídu skôr. Spolu s autom dostanú noví opatrovatelia aj palivovú kartu.

Koľko to celé stálo?

Nákup nebolo vidno na transparentnom účte, preto musel Matovič vysvetľovať, koľko áut hnutie kúpilo a čo to stálo. Matovič vysvetli že autá neboli súčasťou kampane, ale dlhodobým majetkom hnutia, ktorý bude využívať aj po voľbách, preto sa nevyužil transparentný účet. Fiatky boli kúpené z financií, ktoré hnutie dostalo na svoju činnosť zo štátneho rozpočtu. V štatúte sa uvádzalo, že ide o staré autá a niektoré by boli nespôsobilé, ich počet dorovná na 79 kusov. Náklady na jedno auto mali byť približne 10-tisíc eur, celková nákupná suma je teda minimálne 790-tisíc eur.

Prečo práve fiatky?

Lebo sú vraj symbolom  čestných ľudí bojujúcich s organizovaným zločinom. Tak ako tomu bolo v Taliansku. „Mafia, ktorá 12 rokov Slovensko ničila, má v rukách ľuďom ukradnuté miliardy a väčšinu médií. Čestní ľudia sú v zjavnom oslabení. Ale aj Dávid bol voči Goliášovi, a napriek tomu vyhral,“ vysvetlilo hnutie Slovensko dôvod nákupu práve týchto talianskych áut.

Autá hnutiu nepomohli tak ako sľúbené 500 eurovky

Kampaň s fiatkami začala na konci júla v Bardejove. Po celom Slovensku na nich jazdili kandidáti na poslancov parlamentu. Zbytočne. Hnutie skončilo v opozícii a nebyť hlasov rómskych voličov , ani sa do parlamentu nedostane.

Matovič má zrejme slabosť pre lotérie a súťaže

Zdá sa, že Matovič má slabosť pre lotérie a súťaže. Okrem žrebovania o autíčka sa preslávil aj ako iniciátor očkovacej lotérie s názvom  Byť zdravý je výhra, ktorú vysielala verejnoprávna  televízia. Lotéria skončila fiaskom a bola veľmi kritizovaná, pretože štátne peniaze boli zle investované.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik