Nenažratí progresívci? Byť poslancom sa určite oplatí! Výšku platov im možno len závidieť
20 | 11 | 2023 I Mária Sliacka

Ironicky sa hovorí, že peniaze sú až na prvom mieste.  Aj preto sa viacerí z nich tak snažili dostať sa do parlamentu. Poslanci Národnej rady SR a ich rodiny majú na nejakú dobu o pohodlný život celkom slušne postarané. Viacerí z nich zastávajú súčasne aj funkcie v samosprávnych krajoch, mestách a obciach. Stíhajú však všetko. Akoby nie, keď sa im na ich kráľovské platy skladáme.

Čísla hovoria za všetko

Poslanci Národnej rady SR majú pre rok 2023 určený plat vo výške 3912 eur. K platu ešte patria aj paušálne náhrady, ktorých výška sa odvíja od toho, či je poslanec z Bratislavského alebo z iného kraja. Poslanec z Bratislavského kraja mesačne dostáva ešte 2 348 eur, ten mimobratislavský 2 739 eur. Mimobratislavskí poslanci tak zarábajú 6651 eur. Takisto majú príplatky aj za funkcie v parlamentných výboroch.

Oplatí sa mať viac mandátov

Stíham, nestíham? Malo by to byť v prvom rade o zodpovednosti, ale vidina peňazí niekedy pocit zodpovednosti zastrie. Plnú výšku platu dostávajú multifunkcionári len za výkon funkcie poslanca parlamentu a za tie ďalšie funkcie majú nárok na minimálnu mzdu, to znamená 700 eur mesačne. Ak však majú poslanci takýchto mandátov viac, napríklad 3-4,  privyrobiť si mesačne dokážu aj 6528 eur.

Ďalšie príplatky

Ak navyše pôsobia aj v samosprávach, dostanú ďalšie stovky eur. Odmena za výkon funkcie poslanca mestského zastupiteľstva v Bratislave je aktuálne vo výške 432 eur. Napríklad poslanci Bratislavského samosprávneho kraja si tak privyrobia viac ako tisíc eur mesačne.

Najaktívnejší sú progresívci

Medzi najaktívnejších zberateľov poslaneckých mandátov patrí Michal Sabo z Progresívneho Slovenska (PS).

Ten je parlamentným poslancom, vicežupanom v BSK, poslancom bratislavského zastupiteľstva a ešte aj  poslancom miestneho zastupiteľstva v Petržalke.

Druhou vicežupankou na BSK je jeho stranícka kolegyňa z parlamentu Simona Petrík, ktorá je zároveň aj poslankyňou miestneho zastupiteľstva Karlova Ves. Aj podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková je parlamentnou, mestskou a do 9. novembra bola aj krajskou poslankyňou. Progresívci Dávid Dej, Oskar Dvořák a Dana Kleinert sú okrem parlamentu bratislavskými mestskými poslancami. Kleinert je ešte  aj vicestarostkou Starého Mesta Bratislavy. Dvořák sedí  v župnom zastupiteľstve a je aj  v dozornej rade štátnej zdravotnej poisťovne VŠZP. Je záhadou, ako to všetko stíhajú...

Multifunkcionári v ostatných stranách

Čo sa týka KDH, sám predseda hnutia Milan Majerský je súčasne aj prešovským županom, podpredsedníčka KDH Martina Holečková je podpredsedníčkou Nitrianskeho samosprávneho kraja a krajskou poslankyňou.

Zákaz kumulovania funkcií neprešiel

Poslanci sa niekoľkokrát pokúšali o zákaz kumulovania funkcií, no vždy  neúspešne.  Ako vidí situáciu politológ Miroslav Řádek? „Minimálne 10 % poslancov malo v minulom období tri poslanecké mandáty. Sú to politici, ktorí šikovne využívajú svoju mediálnu poznateľnosť, alebo sa pragmaticky pridali k aktuálne populárnym politickým stranám, aby si urobili z politiky živnosť. Odborne pomenované sú to politickí konjunkturalisti.,” povedal.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik