EURÓPU DESÍ HROZBA ISLAMSKÉHO TERORIZMU! Štáty hromadne zatvárajú hranice (FOTO)
21 | 10 | 2023 I Diana Zaťková
Útok zápalnou bombou na berlínsku synagógu a vraždy v Belgicku a Francúzsku! Slovinsko vo štvrtok oznámilo, že zavedie hraničné kontroly so susedným Maďarskom a Chorvátskom. Urobilo tak po rozhodnutí Talianska urobiť to isté so Slovinskom z bezpečnostných dôvodov v dôsledku násilia na Blízkom východe, informuje Breitbart.

 

Vláda uviedla, že hraničné kontroly budú zavedené v sobotu 21.10. a potrvajú najmenej 10 dní. Taliansko v stredu oznámilo, že pozastaví dohodu o otvorených hraniciach so Slovinskom, a to aj v sobotu a na 10 dní.

Obavy rastú

Rozhodnutia odrážajú rastúce obavy o bezpečnosť v Európe v dôsledku vojny medzi Izraelom a Hamasom. Ministri vnútra Európskej únie vo štvrtok rokovali o tom, ako zvládnuť vplyv vojny na 27-členný blok po útoku zápalnou bombou na berlínsku synagógu a vraždách v Belgicku a Francúzsku zo strany podozrivých islamských extrémistov.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v Luxemburgu uviedla, že komisia sa zaoberá otázkou kontrol na vnútorných hraniciach, ktoré označila za jednu z výziev schengenského priestoru.

„Aj keď je to odôvodnené vážnymi vecami, vnútornou bezpečnosťou alebo nelegálnym prekračovaním hraníc, kontroly na vnútorných hraniciach tiež bránia voľnému pohybu,“ povedal Johansson. "Musíme sa tomu vyhnúť."

Pápež František vyzýva na ukončenie prelievania „nevinnej krvi“ v Gaze
Dosť bolo vojen! Pápež František v nedeľu vyzval na zastavenie krviprelievania v Gaze, čím zdôraznil potrebu chrániť civilné obyvateľstvo, informuje Breitbart. „S veľkým zármutkom naďalej sledujem, čo sa deje v Izraeli a Palestíne,“ povedal pápež... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

 

Európska legislatíva je na nich prikrátka

Strelcovi z belgického útoku, tuniskému štátnemu príslušníkovi, bol zamietnutý pobyt v štyroch európskych krajinách a v roku 2021 mu bol vydaný príkaz na deportáciu z Belgicka, ale zmizol z dohľadu. Úradníkom sa ho podarilo vypátrať až po tom, čo v utorok zabil dvoch Švédov. Zastrelili ho policajti, keď sa ho pokúšali zatknúť.

Slovinská vláda spomenula zvýšenú úroveň bezpečnostnej pohotovosti v dôsledku nárastu organizovaného zločinu v regióne a eskalácie napätia na Blízkom východe, uviedla tlačová agentúra STA.

Členovia rôznych teroristických a extrémistických skupín sa sťahujú z konfliktných zón, „aby sa vyhli následkom svojich činov alebo dokonca s úmyslom ohroziť našu bezpečnosť a stabilitu“, uviedla slovinská vláda podľa správy STA.

Podrobnosti na stretnutí EÚ v Luxemburgu predstavil slovinský minister vnútra Bostjan Poklukar. Povedal, že úrady zriadia špeciálne kontrolné stanoviská pre občanov EÚ a miestnych obyvateľov žijúcich v pohraničnej oblasti.

Streľba v centre Bruselu v pondelok 16. októbra 2023. Obeťami teroristického útoku sa stali dvaja švédski občania. Foto: TASR

Ohrozený schengen

Slovinsko, Taliansko, Chorvátsko a Maďarsko patria medzi 27 krajín, ktoré patria do schengenského priestoru, najväčšej zóny voľného cestovania na svete. Štáty schengenského priestoru môžu dočasne obnoviť hraničné kontroly „v prípade vážneho ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti“.

Péter Szijjártó, minister zahraničných vecí maďarskej neochvejne protiimigračnej vlády, pripísal rozhodnutie Slovinska imigračnej politike EÚ, ktorá podľa neho ohrozuje fyzickú bezpečnosť aj ekonomickú prosperitu európskych krajín.

„Európske hospodárstvo trpí, keďže hraničné kontroly v rámci schengenského priestoru bránia a spomaľujú obchod a cezhraničné operácie podnikov,“ napísal Szijjártó na Facebooku. "Ak Brusel nezmení svoju migračnú politiku, mohli by sme sa ocitnúť tam, kde nechceme byť: v ére Európy rozvrátenej starými hranicami."

MIMORIADNE! STEĽBA V CENTRE BRUSELU! (VIDEO)
Útok v Bruseli sa vyšetruje ako teroristický čin. Streľba útočníka si vyžiadala dve obete na životoch. Strieľalo sa na Námestí Sainctelette, kde sa nachádza stanica metra, ktoré prevádzkuje aj prepravu smerom na štadión Heysel. Na uvedenom štadióne... Čítať ďalej
17 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovi'c v Záhrebe vyjadril nádej, že rozhodnutie bude dočasné. Takéto opatrenia nie sú nové, dodal Plenkovič, a sú výsledkom „zvýšeného migračného pohybu a (alebo) hrozby terorizmu".

"Musí to zostať výnimkou," povedal Plenkovič.

Pravicová vláda talianskej premiérky Giorgie Meloniovej v stredu uviedla, že úrady v severovýchodnom pohraničnom regióne Friuli-Venezia Giulia tento rok zatiaľ identifikovali 16 000 ľudí, ktorí nelegálne vstúpili do Talianska cez slovinskú hranicu. To je okrem 140 000 migrantov prichádzajúcich do Talianska po mori, čo predstavuje nárast o 85 % v porovnaní s rokom 2022.

Dvaja útočníci hodili v stredu ráno podomácky vyrobené zápalné fľaše na židovské komunitné centrum a synagógu v centre Berlíne. FOTO

Balkánska trasa praská vo švoch

Migranti prichádzajú do Slovinska z Chorvátska aj Maďarska po takzvanej balkánskej pozemnej ceste z Turecka do Grécka alebo Bulharska, Severného Macedónska, Srbska a Bosny. Maďarská vláda v roku 2016 postavila na svojej hranici so Srbskom ploty z ostnatého drôtu, aby zastavila prílev.

Medzi ďalšie krajiny, ktoré zavádzajú hraničné kontroly v rámci európskeho schengenského priestoru, patria Dánsko a Švédsko, zatiaľ čo Francúzsko má v úmysle ponechať kontroly v platnosti minimálne do mája 2024.

Prídu ďalší utečenci?
EP vyhlásil, že Európska únia nie je pripravená prijať palestínskych utečencov. Krajiny EÚ nemajú koordinovaný akčný plán pre prípad utečeneckej vlny z pásma Gazy, povedal chorvátsky poslanec Európskeho parlamentu Ivan Vilibor... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!