Pri Milanovej mlčali ako vši pod chrastou, pri Šimkovičovej hulákajú!
17 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Kaderník a plagiátor ako minister školstva im neprekážal, takisto ani „šikovný“ Vlčan, „odborníčka“ Remišová , ani sivá myška Milanová, o ktorej národ ani nevedel, že je ministerkou kultúry. Vtedy mlčali ako vši pod chrastou. Ale teraz sa bez hanby ozývajú. Aj takíto sú poniektorí naši umelci.   

Čo sa stane, ak bude ministerkou kultúry Martina Šimkovičová?

Emília Vášáryová si vypomohla slovami klasika: „Len aby sme v hanbe nezostali.“ A pokračuje: „Neočakávala som nič, ale je mi jasné, že bude veselo a že to bude fraška. Tú pani vôbec nepoznám ani som o nej nikdy nepočula. Konečne, mohli osloviť aj niekoho z ulice. Tak to napísali už klasici slovenskej literatúry Kalinčiak a Jesenský.

Vraciame sa niekde o viac ako sto rokov dozadu ako raci, aj vtedy to bolo rovnaké. Aj Milan Lasica s Julom Satinským o tom písali: Máš voľno? Poď, budeš ministrom kultúry! Nech sa páči. Milan s Julom by sa potešili, veď potrebujeme aj žartovať. Už len aby tá pani mala čas. A len aby sme v hanbe nezostali!“

Herečka Táňa Pauhofová si zamoralizovala

Je presvedčená, že minister kultúry by mal v sebe kultúru reálne obsahovať. „Tento post môže dôstojne vykonávať iba človek v tomto smere naozaj vzdelaný, rozhľadený, otvorený, zvedavý. Človek, ktorý tým, ako žije a čo hovorí, zušľachťuje a spája. Nikto, kto túži deštruovať, nepočúva, nevníma, nie je ochotný porozumieť, nikto, kto vníma akúkoľvek skupinu obyvateľstva ako nepriateľa, rozširuje alebo podporuje hoaxy a nepravdy, obsahuje zlosť alebo túžbu po pomste, na tomto poste nemá čo robiť. Naopak, mal by najskôr sebareflexívne zavnímať, čo v sebe vôbec slovo kultúra nesie. A ak toto ako dospelý človek s mocou v rukách nedokáže, mal by sa jej čo najrýchlejšie vzdať a venovať sa radšej sebavýchove a sebarozvoju.“

Silnou stránkou Valérie Schulczovej, riaditeľky DOPH, bude zrejme irónia

Pani riaditeľka je vraj nesmierne rada, že  je to  pani Šimkovičová. Lebo je dobré, keď ministrovi kultúry horí srdce pre vec. Podľa nej aj pán Taraba by bol výborný kandidát. No a samozrejme aj Marek Ťapák. Dokonca vraj  bude možné, že si pani ministerku zvečnia  vo vitráži. „Škoda, že nespadáme do jej gescie,“ podotkla v závere.

Kerekes a Fraňová

Oslovený Peter Kerekes , dokumentarista, nevie, kto je Šimkovičová  a „známa“ spisovateľka Eva Maliti Fraňová vraví, že tu sa teda naozaj hodí výrok Jula Satinského: „Kto ešte nebol ministrom kultúry, nech sa hlási u súdruha Žinčicu.“

Bez Wandy by to nebolo ono

Jasno v celej záležitosti má samozrejme aj producentka Wanda Adamík Hrycová. Podľa nej to budú ďalšie premrhané roky. A to je veľká škoda pre celú našu spoločnosť.

Budeme pokusné králiky

To si myslí výtvarníčka Ivana Šáteková. Síce je optimistka, lebo: „Je to pre nás povzbudenie, že aj človek, ktorý nemá žiadne skúsenosti, si má veriť.“ Ale zároveň si myslí, že: „Len neviem, či si to má testovať práve na nás a či práve my máme byť tým pokusným králikom, na ktorom sa testuje, či v kultúre má ona miesto. Mám totiž pocit, že naozaj nie je na toto schopná a dosť v obore zbehlá.“

Dúfa, že sa neoblečieme do krpcov

Mira Kovářová, pedagogička, dramaturgička a manažérka, tvrdí, že: „Kultúra skončila v nekultúre. Už keď som počula to prvé meno a hovorilo sa aj o Kuffovi vo vláde, začali sme petíciu. Dúfam, že to pani prezidentka nepodpíše, aj tak si myslím, že v tejto strane nemajú nejaké žiarivé možnosti. Je hrozné, že kultúra je zasa na poslednom mieste. Neviem, prečo si Slovenská národná strana myslí, že slovenská kultúra je iba folklór.

Folklór síce je súčasť našej kultúry, ale dúfam, že sa zasa neoblečieme všetci do krpcov a nebudeme šíriť nejaké hoaxy a výmysly a mstiť sa umelcom. Ak to tak bude, budeme musieť prejaviť svoj občiansky názor. Boli síce zvolení, slovenský národ im dal dôveru, no nedal im moc robiť hocičo. Dúfam, že národ bez kultúry celkom nezdivočie, inak sa budeme musieť spojiť a vyjadriť svoj názor. Ešteže nám zatiaľ nezobrali demokraciu.“

A čo si myslia ľudia? Napríklad aj takéto názory sa objavili v debate.   

Fraška tu bola doteraz!

Dámy a páni umelci, čo tak podpísať petíciu proti politike kolektívnej viny, ktorá je teraz uplatňovaná v pásme Gazy. Státisícom civilistov je odopieraná humanitárna pomoc - lebo "kolektívna vina". To Vaše citlivé umelecké duše nevnímajú? Keď maďarská kameramanka podložila nohu arabskému utečencovi a ten spadol, boli médiá plné Vašich rozhorčených vyjadrení na jej adresu. A teraz nič? To, čo sa deje, obteká Vašu kultúrnu bublinu?

Nuž a teraz, keď prídu prvé mená nových ministrov, sa začne naozajstný bengálsky rev. Vraj aké to budú príšerné kádre – nenechajú na nich nitku suchú. Nič to zato, že to budú nominanti ako každý iný, mnohí už budú mať vo funkciách čosi absolvované. Ako keby politickí nominanti ktorejkoľvek z predošlých vlád boli vždy ktovieakí experti na odbor, ktorému majú šéfovať… A tak bude zbytočné upozorňovať, že v demokracii to tak býva, ministri sú politické osoby, na odborné konzultácie majú pod sebou dosť ľudí.

Bude zbytočné pripomínať, že potom, ako bábkoherečka zastrešovala informatizáciu a investície, kaderník/obuvník šéfoval ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu a podvodník/plagiátor mal v hrsti celý štát a jeho financie, už naozaj môže byť ministrom financií či čohokoľvek iného aj nehovoriaci afganský Sýrčan zo železničnej stanice alebo medveď-vegetarián od tatranských kontajnerov.

Čo robili doteraz tí umelci - aktivisti? Prečo neprotestovali a dovolili, aby vznikla "riadna kopa zanedbaného"?

Hrycová - "kultúra má povznášať ducha" - len zabudla spomenúť, na akom duchu týmto umelcom záleží. Čo je v ich tvorbe povznášajúce(?) - veď je to len aktivizmus v prospech menšiny. Názor väčšiny obyvateľstva ich nezaujíma.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik