Harabin o oslobodenej sudkyni: BUDE PLATIŤ ODŠKODNÉ KOLÍKOVÁ ALEBO KARAS? (VIDEO)
19 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Sudkyňa Bieliková odolala ataku progresívnej sudcovskej mafie a dnes bola oslobodená od obvinenia. A čo ďalej? Vyšetrovanie skončilo, zabudnite? Eva Bieliková je ďalšou z radu „sudcov-antirúškarov“. Na ňu podala disciplinárny návrh ešte v roku 2021 vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Najvyšší správny súd ju v utorok, 19. septembra oslobodil. Jej skutok podľa senátu nie je disciplinárnym previnením. Emeritný predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin​​​​​​​ sa pýta, kto bude v podobných prípadoch platiť odškodné.

Bieliková pritom nie je pvrá, ktorá „pochodila“ podobne. Len začiatkom septembra dal senát za pravdu sudcovi zo Zvolena, Daliborovi Miľanovi. Štefan Harabin hovorí, že zodpovednosť za škodu, ako trestnoprávnu, tak aj finančnú, by mali niesť všetci traja ministri spravodlivosti. Tu by mal byť prijatý zákon, ktorý hovorí aj o retroaktivite. 

Prvý bol Miľan

„Keď disciplinárne rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, použijem všetky právne prostriedky na „očistenie“ svojho mena,“ avizoval ešte koncom leta Dalibor Miľan, ktorý sa ako prvý dočkal spravodlivosti kvôli tomu, že odmietol pojednávať v rúšku. Začiatkom septembra prišlo ďalšie rozhodnutie, ktoré mu dalo za pravdu. To však nemusí byť koniec – „sudca antirúškar“ môže od štátu žiadať odškodné za mzdu počas jeho dočasného zákazu pojednávať.

Sudca "antirúškar" môže naďalej súdiť, jeho šéfka znovu neuspela
Po tom, ako sudcovi Okresného súdu vo Zvolene, ktorý od mainstreamu dostal nálepku „antirúškar“, začiatkom júla Najvyšší správny súd (NSS) SR zrušil dočasné pozastavenie výkonu funkcie, dnes Dalibor Miľan dostal ďalšie rozhodnutie, s ktorým môže... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Politická kauza „rúškiáda“

„Ja sa pýtam. Kto bude platiť náhradu škody? Pani Kolíková? Pán Karas a pani Dubovcová, ktorí pokračovali v šikane sudcu neopodstatneným spôsobom len preto, že trvala na dodržiavaní práva,“ hovorí ešte na pôde Najvyššieho správneho súdu Štefan Harabin. Zaujíma ho tiež, či budú popri náhrade škody títo ľudia trestne stíhaní.

Sudkyňa Eva Bieliková

Potrebujeme právnu úpravu

„Do budúcnosti bude treba prijať zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú úradníkom štátu, aj retroaktívne,“myslí si odborník na právo s tým, že aj s Bielikovej nadriadenou by mali byť traja vyššie menovaní braní na trestnoprávnu zodpovednosť.

Najvyšší správny súd (NSS) SR oslobodil sudkyňu Okresného súdu Pezinok, predtým Okresného súdu Bratislava II, Evu Bielikovú spod disciplinárneho návrhu. Skutok, ktorý sa jej kládol za vinu, podľa súdu nie je disciplinárnym previnením. Disciplinárny návrh na okresnú sudkyňu podala v roku 2021 ministerka spravodlivosti. Informoval o tom hovorca NSS SR Michal Hajtol.

"Navrhovateľka v disciplinárnom návrhu uviedla, že sudkyňa porušila zásady sudcovskej etiky z dôvodu jej nevhodného správania či vystupovania. Disciplinárny senát však toto konanie disciplinárne obvinenej nepovažoval za disciplinárne previnenie," vysvetlil Hajtol.

Členovia Súdnej rady SR vyzývajú Mazáka: ODSTÚPTE!
Predseda súdnej rady Ján Mazák bude na jej septembrovom rokovaní čeliť výpočtu zlyhaní, ktorých sa mal podľa niekoľkých kolegov dopustiť. Zatiaľ sa nechystajú podávať konkrétny návrh na jeho odvolanie, no apelujú na neho, aby sám zvážil, či má na... Čítať ďalej
19 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!