Ukrajina zažaluje Slovensko, Poľsko a Maďarsko
18 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Za dobrotu na žobrotu, tak znie slovenské príslovie, ktoré ako sa zdá, nepoznajú u susedov. Kyjev totiž podá žalobu na Slovensko, Poľsko a Maďarsko na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Dôvodom je neochota troch spomínaných krajín zrušiť zákaz dovozu obilia a iných poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Pre Politico to povedal námestník ukrajinského ministra pre hospodársky rozvoj Taras Kačka.

"Je dôležité ukázať, že kroky týchto krajín nie sú v poriadku. Preto sa zajtra začneme brániť právnymi prostriedkami," povedal v nedeľu Kačka s tým, že najmä v prípade Varšavy chce Kyjev reagovať aj opatreniami proti dovozu poľského ovocia a zeleniny.

Vývoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov cez Európsku úniu sa výrazne zvýšil po tom, čo ukrajinské čiernomorské prístavy boli zablokované v dôsledku ruskej invázie. Obilie a iné poľnohospodárske výrobky mali smerovať najmä do rozvojových krajín mimo Európy, ale niektoré krajiny EÚ sa sťažovali, že zostávajú na ich trhoch a predstavujú hrozbu pre miestnych poľnohospodárov.

pixabay.com

Európska komisia tak v máji 2023 dočasne zakázala dovoz pšenice, kukurice, repky olejnej a slnečnicových semien z Ukrajiny do Bulharska, Maďarska, Poľska, Slovenska a Rumunska, embargo vypršalo 15. septembra 2023. Bratislava, Varšava a Budapešť však zákaz odmietli zrušiť. Kým Slovensko ho len predĺžilo, Poľsko tiež pridalo embargo na ukrajinskú múku a poľnohospodárske krmivá. Maďarsko zašlo podľa Kačku najďalej a rozšírilo zákaz na ďalších 25 výrobkov vrátane mäsa.

Orbán to dal na pravú mieru

"Vyvážame obilie z Ukrajiny, ale nedostáva sa do Afriky. A obchodníci tu v Európe, ktorí majú lacnejšie obilie ako maďarské, rumunské a poľské, namiesto toho, aby kupovali naše obilie, začínajú kupovať lacnejšie ukrajinské obilie. Chudobné africké deti z neho nevidia ani kilogram chleba. Takže je to podvod," povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Slovensko, Poľsko a Maďarsko, ako aj Európska komisia v nedeľu vyzvali na zrušenie jednostranných zákazov. "Práve teraz je dôležité, aby všetky krajiny pracovali v duchu kompromisu a konali konštruktívne," povedal hovorca Komisie.

Otázka ukrajinského dovozu obilia a ďalších produktov je teraz obzvlášť citlivá v Poľsku, ktoré čelí parlamentným voľbám 15. októbra. Pre vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) je podpora vidieckych oblastí kľúčová.

Prelomový rozsudok v Čechách! Kompenzácia za covid! Vláda bude odolávať, ale... Právnik Nielsen radí, čo robiť
Prelomový rozsudok. Takto opisuje právnik Tomáš Nielsen rozhodnutie Najvyššieho súdu (ÚS), ktorý tento týždeň vystúpil proti tvrdeniam nižších súdov o možnosti odškodnenia podnikateľov a firiem, ktorým vláda v čase covidu pozastavila živobytie. A... Čítať ďalej
17 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!