Brusel je práve katom svojho koňa
17 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ak by EÚ bola jednou veľkou krajinou, zrušenie zákazu obchodu s obilím by sa v Bruseli jednoducho považovalo za vlastizradu.  Hlboký let. Táto veta možno najlepšie vystihuje postoj tých, ktorí prijímajú rozhodnutia v Bruseli. Tých, ktorí sa skrývajú pred vlastnými členskými štátmi. Nie sú schopní zmysluplne komunikovať, pracujú diktátorskými metódami a uprednostňujú ukrajinské a neeurópske záujmy ďaleko pred záujmami členských štátov, píše maďarský portál Mandiner.hu.

Komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej, doteraz odmietala reagovať na žiadosti členských štátov susediacich s Ukrajinou o predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia.

Zákaz obchodovania s lacným, často nekvalitným ukrajinským obilím na území dotknutých krajín (Maďarsko, Poľsko, Bulharsko, Rumunsko a Slovensko) vypršal o polnoci 15. septembra.

Vlády celé mesiace bojovali za to, aby EK rozšírila zákaz, aby zabezpečila, že ich vlastné poľnohospodárske trhy nebudú zasiahnuté ako v období, keď dovoz ukrajinského obilia zapríčinil, že výrobcovia nemohli predávať svoju vlastnú produkciu vôbec, alebo len so ziskami, ktoré sotva pokrývali náklady.

Dotknuté štáty už zaviedli jednostranné zákazy dovozu, ale Brusel bol viditeľne zmätený vzburou niektorých proti jeho manuálnej kontrole, takže Ursula von der Leyenová oficiálne "schválila" ustanovenie s piskľavým úsmevom až do 15. septembra.

S blížiacim sa termínom a odstúpením Ruska od čiernomorskej dohody o obilí bolo jasné, že Ukrajinci stále žiadajú pozemnú prepravu, zaplavovanie trhov EÚ a vnútroštátnych trhov vlastným zrnom bez ohľadu na dôsledky.

Čas bol, teraz je ho menej

Nedá sa povedať, že by päť členských štátov nevystúpilo včas.

Poľsko a Maďarsko už mesiace opakujú, že nedovolia, aby ich vlastné poľnohospodárske trhy a výrobcovia v solidarite s Ukrajinou vykrvácali.

Poliaci sú v mimoriadne chúlostivej situácii: voľby sa budú konať presne o mesiac a najväčšia voličská základňa vládnucej strany Právo a spravodlivosť je práve na vidieku, odkiaľ bol vyslaný silný odkaz: buď by mal kabinet vyriešiť situáciu spôsobenú zničením dovozu ukrajinského obilia, alebo sa rozlúčiť so zamatovými stoličkami.

Po tom, čo Brusel, ktorý neustále zdôrazňuje dôležitosť dialógu, zmysluplne nereagoval na sťažnosti členských štátov, oznámili na čele s Poľskom, že rozhodnutie Európskej komisie je v skutočnosti irelevantné, pretože ak zruší zákaz dovozu, bude predĺžený na národnej a jednostrannej úrovni.

Brusel nakoniec zákaz zrušil niekoľko hodín pred konečným termínom, v záujme ukrajinských a nadnárodných spoločností obchodujúcich s obilím, a dotknuté krajiny svoj sľub splnili – s výnimkou Bulharska, ktoré sa z toho deň pred rozhodnutím unavilo a sklonilo sa pred vôľou Európskeho súdneho dvora. Rumunsko požiadalo o trojdňovú reflexiu, Slovensko naznačilo zavedenie jednostranného zákazu a Maďarsko a Poľsko okamžite oznámili najprísnejšie možné opatrenia, ktoré vstúpili do platnosti od polnoci.

Vojna proti sebe samým

"V súčasnosti nevidíme žiadne narušenie trhu v týchto piatich členských štátoch, a preto zákaz nepredlžujeme," uviedol Valdis Dombrovskis, komisár EÚ pre obchod.

Maďarsko a Poľsko však na vlastnej koži zažívajú, túžbu obyvateľov Bruselu, uspokojiť záujmy mimo EÚ, a preto podnikli okamžité kroky.

Bezprostredne po rozhodnutí Európskej komisie na poslednú chvíľu, poľský premiér povedal, že nemá záujem o dekrét, Poľsko jednostranne predĺži zákaz obchodovania s ukrajinskými obilninami. Ako povedal:

"Nepočúvame Brusel, nepočúvame von der Leyenovú."

Maďarská vláda reagovala oveľa dôraznejšie. Minister poľnohospodárstva István Nagy okamžite oznámilže Maďarsko nielen rozšíri zákaz národnej právomoci, ale zvýši aj počet zakázaných komerčných produktov a plodín na dvadsaťštyri.

Nariadenie vlády však stále povoľuje tranzit cez štátne územie za predpokladu, že dopravca vyhlási, že bude výrobok iba prepravovať cez krajinu a tovar ho opustí do pätnástich dní odo dňa dovozu.

Zelenskyj čoskoro všetkých odsúdi

Ukrajinský prezident začal ďakovať Ursule von der Leyenovej .

Ako napísal, rozhodnutieje dobrým príkladom toho, "že Ukrajina a EÚ spolupracujú v skutočnej jednote. Ak budete dodržiavať pravidlá a dohody, Európa vždy zvíťazí." 

Svoj príspevok zakončil slovami, že ak rozhodnutia krajín, porušujú právo EÚ, Ukrajina bude reagovať civilizovaným spôsobom.

To, čo ukrajinský prezident myslel civilizovanou reakciou, bolo už vopred oznámené.

Očakáva sa, že Ukrajina sa bude sťažovať Ursule von der Leyenovej, ktorá vyzve na konanie proti krajinám, ktoré zachovávajú zákaz, a odsúdi Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Čerešnička na torte:

Zatiaľ čo Brusel tvrdí, že ukrajinský vývoz obilia nedeformuje trhy, paradoxom je vyhlásenie v ktorom žiada Ukrajinu, aby prijala účinné opatrenia proti účinkom svojho vývozu narúšajúcim trh.

Otázka vývozu ukrajinského obilia sa stala koňom Európskej komisie:

Brusel pokazil všetko, čo sa na ňom mohlo pokaziť, a teraz, keď sotva dýcha, približuje sa k nej sekáčom mäsa.

Najhoršie na celom príbehu je, že sa zdá, že to nerobí z vlastnej vôle.

Táto sekera bola nabrúsená inde ako v Bruseli.

Podľa slov premiéra Viktora Orbána ukrajinské obilie v skutočnosti nie je ukrajinské, ale "pravdepodobne komerčný produkt z územia vlastneného Američanmi", čo otvára ďalší rozmer diskusie o Ukrajine, t.j. kto skutočne vyhrá a kto prehrá v tejto vojne.

Brusel teraz otvorene útočí na členské štáty EÚ v záujmovej línii, ktorá by sa teoreticky nemohla ani len priblížiť hodnotovému systému Európskej únie. Napriek tomu sa to stáva. Pokračuje vo svojej vojne proti vlastným.

Ak by EÚ bola jednou krajinou, jednoducho by sme to nazvali vlastizradou. Takto však ponecháva jemnú frázu "nerešpektovanie záujmov členských štátov EÚ".

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik